The story behind de Gelada Bavianen

17 maart 2014

Galada baviaan Ziet ie er niet fantastisch uit, deze Gelada baviaan? Deze primatensoort is endemisch voor Ethiopië, wat betekent dat ze alleen daar voorkomen, en dan ook nog eens in een klein stukje van dat grote land. De grootste groepen tref je in het Simien Gebergte in het noorden. Ze leven daar op de hoogvlaktes (tot wel 4100 meter hoog) in groepen die kunnen oplopen tot wel enkele honderden exemplaren! Bomen zijn er niet veel op die hoogte, dus struinen ze veelal de grond af en voeden zich met het gras dat ze met hun handen plukken. Het is daarmee de enige apensoort die graast. Interessant om te weten is dat mannetjes aan het hoofd staan van een groep (harem). Wanneer een dominant mannetje het lukt om de groep van een soortgenoot over te nemen, laat hij zich gelden door de baby’s van zijn voorganger te doden. Vrouwen die nog drachtig zijn van het vorige mannetje, kunnen dit voorkomen door te doen alsof ze een miskraam hebben gehad. Serieus! Ze worden door de Ethiopiërs zelf ook wel ‘Bloedend hart’ bavianen genoemd door hun rode borst. Alleen de mannetjes hebben dit overigens. Aan de intensiteit van de rode kleur kan hun paringsdrang worden afgelezen.
Fotografietip Je kunt de apen prima benaderen, ga gewoon stil zitten in de buurt van een groep en ze komen vanzelf naar je toe. Binnen de kortste keren ben je omsingeld door een groep van enkele honderden bavianen. Het is net alsof je er niet bent. Echt een fantastische ervaring om mee te maken. Om deze apen op de foto te krijgen is het niet nodig een telelens te hebben, als je geduld hebt komen ze vlakbij je zitten. Probeer soms eens je camera op dezelfde hoogte te krijgen als het dier wat je fotografeert, dat is vaak leuker dan wanneer je er op neer kijkt. Of wanneer je ‘eronder’ kruipt zoals deze foto, dan levert dat soms ook leuke resultaten op.

#reizen #ethiopie #simien #fotografie #reisfotografie #the story behind #apen

2 reacties

 • Mandy

  17 maart 2014 om 12:13

  Prachtige foto, met mooie kleuren. Goede tips trouwens!

  Beantwoorden

 • Michel

  19 maart 2014 om 12:03

  Een andere fotografietip is: zorg dat je geen voedsel bij je hebt, anders wordt je hiervan beroofd ;-)

  Idd mooie foto hoor! :-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.