Reisfotografie rond het gouden uurtje

02 januari 2016

Regelmatig zie je in magazines of op internet super sfeervolle foto’s van prachtige landschappen met een mooi, zacht licht. Warme foto’ s waar de gezelligheid van af knalt. Of sla je eigen foto’s er maar eens op na; dikke kans dat veel van je mooiste foto’s niet gemaakt zijn met heel ‘hard’ licht. Dat wil zeggen, licht tijdens het midden van de dag. Wanneer dan wel? Tijdens het zogeheten gouden uurtje! Misschien heb je er wel eens van gehoord? Vandaag vertel ik je wat het is en laat ik je wat voorbeelden zien van reisfoto's die ik tijdens dat gouden uurtje heb gemaakt.

Kroatie GvdW 5283

Wat is het gouden uur? Het gouden uurtje speelt zich iedere dag af tijdens zonsopkomst en –ondergang. Pakweg een half uur voor en ná opkomst en ondergang van de zon. Dat is het moment waarop er het meest indirect zonlicht is, ofwel het licht op zijn warmst is. Het licht is juist op dit moment zo mooi rood en zacht omdat het wordt afgebroken door de vele lagen in de atmosfeer waar de zon op deze tijdstippen doorheen moet komen. Natuurlijk betekent het niet dat dit uur heel nauw genomen moet worden. Een kwartiertje vroeger of later kan het licht ook nog erg mooi zijn. Ben je veel vroeger of later, dan zie je dat de zonnestralen alweer een stuk feller zijn en vaak harder. Kies je moment van fotograferen dus zorgvuldig, zeker bij landschapsfotografie. Het is niet altijd prettig om in het donker op te moeten staan om net die ene, mooie foto te kunnen schieten, maar het is wat mij betreft toch vaak de moeite. 

Hieronder een aantal foto's die ik bewust tijdens het gouden uur heb geschoten. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

gouden uur 2904

Een foto van de Afrikaanse savanne in het Noorden van Oeganda. Je ziet hier duidelijk dat het licht zo prachtig warm en zacht is. Deze foto was een een stuk minder mooi geworden als ik 'm bijvoorbeeld midden op de dag had gemaakt.

 gouden uur 3310

Deze foto heb ik aan het einde van de dag gemaakt op het Spaanse eiland Fuertaventura. De zon is prachtig goudgeel en laat een warm licht en lange schaduwen vallen over de duinen. 

Wil je precies weten wanneer je uit bed moet om op tijd te zijn voor het gouden uurtje? Er zijn verschillende websites en handige apps waarmee je exact kunt bepalen wanneer het gouden uur valt. Dat verandert natuurlijk regelmatig Tong uitsteken. Bedenk wel dat er geen garanties zijn. Wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is, heb je natuurlijk überhaupt geen zonlicht om mee te fotograferen en zal het gouden uurtje er dus ook niet zijn. 

Ik ben benieuwd of jij bij jouw fotografie rekening houdt met het gouden uur?

#fotografie #reisfotografie #gouden uur

1 reactie

 • Jeroen

  03 januari 2016 om 16:38

  Heerlijk dat gouden uurtje. Een paar mooie voorbeelden laat je hier zien hoor!
  Probeer zelf altijd ruim een half uur voor de zonsopkomst op locatie te zijn. Altijd weer moeilijk om mijzelf het bed uit te slepen maar zo vaak meer als de moeite waard!
  Helaas is op reis niet altijd alles zo goed te plannen als thuis maar als het even kan maak ik er gebruik van.
  Overigens vind ik het ook niet erg om nog eerder of later door te gaan. Dan wordt het licht erg blauw. Geeft ook een zeer bijzondere en lekkere sfeer aan de foto's.

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   05 januari 2016 om 18:18

   Hoi Jeroen, ja dat laatste klopt. Wat eerder beginnen of later doorgaan levert soms ook hele mooie dingen op. Maar dat is niet altijd even makkelijk plannen op reis. En in sommige landen (uiterste Noorden of Zuiden) moet je er wel heel vroeg uit :-(

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.