Mijn mooiste reisfoto's uit Papoea Nieuw Guinea PART II

20 januari 2017

In een eerder artikel heb ik je al deel 1 van mijn mooiste reisfoto's uit Papoea Nieuw Guinea laten zien. Maar omdat PNG zo' n bijzonder en fotogeniek land is, heb ik nog een aantal foto's voor je in petto. Benieuwd welke dat zijn? Kijk dan snel verder. En mocht je natuurlijk willen weten hoe ik bepaalde foto's gemaakt heb, dan hoor ik dat natuurlijk graag Lachen.

Papoea Nieuw Guinea GvdW 7450

1. Coastal people. Deze foto is genomen op het Madang Festival. Een festival wordt in PNG een singsing genoemd. Kleurrijke en aansprekende stammen uit de regio (of met grote festival, het hele land) worden uitgenodigd op een groot veld. Op dat veld staan alle stammen dan volledig uitgedost en laten hun rituelen en dansen zien en zingen daarbij, vandaar het woord singsing Tong uitsteken. Het is een prachtig schouwspel en geeft je een inkijkje in waar de verschillende stammen vandaan komen en hoe ze leven. Aan de gebruikte materialen en versieringen van deze man kun je zien dat hij afkomstig is van een dorp langs de kust. De mensen uit de hooglanden (binnenlanden) zijn vaak ook veel zwaarder versierd met onder andere veren van paradijsvogels.

PNG GvdW 0319

2. Rokende mannen. Twee mannen in een hut roken een pijp. Deze foto is gemaakt in de omgeving van Tari en je ziet twee uitgedoste mannen van de Huli stam een pijp roken. Ze zaten naast de ingang van de hut, door te kiezen voor deze invalshoek schijnt het licht mooi op ze geeft de rook van de pijp ook een mooi effect. De mannen zijn uitgedost met eren van de Raggiana Bird of Paradise en Superb Bird of Paradise. Prachtig om te zien toch?!

PNG GvdW 8571

3. Tari basin. Dit is een foto gemaakt van het Tari-basin. Een vallei in de hooglanden van PNG. Het is vroeg in de ochtend en ik ging er samen met Wendy en een gids op uit om de Raggiana Bird of Paradise te spotten. Wat je ziet is de ochtendmist die wat blijft hangen en de rook van vuurtjes die in hutten wordt gemaakt om het eten op tafel te krijgen. Geen slechte omgeving toch om in te hiken? Helaas moet je wel overal met een gids op pad gaan, anders loop je mogelijk over land van mensen en daar worden ze niet zo blij van Onbeslist.

PNG GvdW 9686

4. Huli mannen. Ook deze mannen zijn van de Huli stam. Ze hebben hun gezichten geverfd zoals ze dat doen bij een ceremonie. Ook zij hebben allemaal een Superb Bird of Paradise voor op hun pruik (blauwe vleugeltjes) en sommigen dragen de veren van de Raggiana Bird of Paradise bovenop hun pruik. Verder hebben ze een zelfgemaakte tas om hun schouder en heeft één iemand een pijl en boog meegenomen. Alle andere sieranden die ze hebben zijn gemaakt van schelpen, hout of varkensbot en haar. Wat een andere wereld!

Papoea Nieuw Guinea GvdW 7582

5. Madang festival. Ook deze foto is gemaakt op het Madang festival. Ik vind de foto mooi geworden door de indringende manier waarop het jongetje in de camera kijkt. Op festival is het soms erg lastig goede foto's te nemen, ondanks dat het barst van de mooie dingen om je heen. Dat komt omdat het er vaak erg druk is en de foto hier meestal erg onrustig van wordt. Ook op deze foto wordt je wat afgeleid van de achtergrond. Als dit jongetje tegen een zwarte muur had gestaan dan was de foto zeker weten nog mooier geworden. Deze jongen is trouwens ook afkomstig uit een stam langs de kust. Dat komt door het type veren dat hij op zijn hoof heeft en de schelpjes die hij om zijn nek draagt. Daarnaast kun je zien dat hij zijn lichaam heeft ingesmeerd met rode klei, dat is iets wat ze in de hooglanden niet doen. Wanneer je deze jongen vergelijkt met de foto hierboven, dan is dat heel anders toch?

Welke foto spreekt jou het meest aan en wil je meer weten over bijvoorbeeld de camera instellingen die ik hier heb gebruikt?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

6 reacties

 • Jeroen

  20 januari 2017 om 08:09

  Shit, ik zou bijna weer gaan roken! Wat een top foto is dat zeg!

  Beantwoorden

  • Gerben Jeroen

   20 januari 2017 om 17:20

   Hoi Jeroen, ga maar naar Papoea op je wereldreis, kun je ze zelf maken :-)

 • Sara

  20 januari 2017 om 08:11

  Madang festivsl. Nee de foto is nu juist prachtig!! En jiet als ie tegen n zwarte achtergrond was, ik namelijk meteen dat t de mensen xijn net als hem, t geeft juist een prachtige toevoeging!:)

  Beantwoorden

  • Gerben Sara

   20 januari 2017 om 17:21

   Hoi Sara, bedankt voor je compliment!

 • Margreet Pruis

  20 januari 2017 om 09:29

  Schitterend Gerben, vooral die Huli mannen! Wij reizen vaak met Djoser en een reis naar PNG kost 7.795 euro voor 3 weken en dan komen er nog heel veel kosten bij pffft

  Beantwoorden

  • gerben Margreet Pruis

   20 januari 2017 om 17:23

   Hoi Margreet, dank je. Ja een reis naar PNG is behoorlijk duur. Het land an zich niet, maar omdat je veel moet vliegen lopen de kosten al flink hoog op en ook als je gebruik wilt maken van Westerse voorzieningen moet je daar aardig voor betalen. Alles moet namelijk worden geïmporteerd. Maar het is wel heel de moeite. Je zou natuurlijk ook gebruik kunnen maken van een lokale operator he. Als je wilt hebben wij wel een adres voor je waar je eens wat navraag kunt doen. Je weet nooit wat het oplevert.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  20 januari 2017 om 20:10

  Wat een bijzondere foto's! Ik vind het altijd heel knap dat jullie foto's durven te maken van mensen! Dat vind ik toch altijd erg spannend - in India heb ik het afgelopen maand voor het eerst getest, maar ik moet nog veel leren.

  Beantwoorden

 • Sander

  22 januari 2017 om 14:02

  Bijzonder fraai weer! Ik ga geen keuze maken. ;-) Wat ik me nog afvroeg, heeft het land veel variatie in het landschap?

  Beantwoorden

  • gerben Sander

   23 januari 2017 om 07:21

   Hoi Sander, bedankt voor het compliment. En om terug te komen op je vraag: ja en nee. PNG bestaat voor het overgrote deel uit jungle. En hoewel hier de mensen sterk van elkaar verschillen, doet het landschap dat dit zo. Maar naast jungle heeft PNG ook hoogland, en dat is wel weer echt anders dan de jungle. Denk aan koude nachten, loofbomen, bergen, etc. En daarnaast heeft het nog vele eilanden met echt eilandbewoners. De omgeving daar is ook weer echt anders dan het vasteland. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. En als je nog iets wilt weten, dan mail gerust!

 • Marinda

  22 januari 2017 om 18:20

  Super mooie foto's!! Ik vraag me af hoe je het voor elkaar krijgt om locals zo close op de foto te zetten. Vraag je het van te voren of geef je ze geld? Of heb je nog een tip?

  Beantwoorden

  • gerben Marinda

   23 januari 2017 om 07:24

   Hoi Miranda, Een aantal van deze foto's is genomen tijdens een festival waarbij de mensen het eigenlijk totaal niet vervelend vonden om op de foto te gaan. Er liepen ook een soort van fotografen van het festival zelf rond, en het nemen van foto's hoorde er dus gewoon bij zeg maar wanneer je daar als groep optrad. Dat maakte in dit geval eea makkelijker. En in de ander gevallen vraag ik het soms. Maar wat nog belangrijker is , is dat je het soms helemaal niet hoeft te vragen als je probeert een band op te bouwen met de mensen. Dus wanneer je ergens aan komt, niet direct beginnen met fotograferen, maar eerst even wat rond kijken, een praatje maken met locals, soms iets van een souvenir kopen. Dat helpt enorm, probeer het maar eens!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.