Mijn mooiste reisfoto's uit.....Papoea Nieuw Guinea (Part 1)

07 november 2016

Deze keer in de reeks "mijn mooiste reisfoto's uit" een land dat misschien wel het meest fotogeniek was van onze hele wereldreis. En een land dat daarnaast ook super avontuurlijk is, ongerept en rauw: Papoea Nieuw Guinea. De Oostelijke helft van het eiland Nieuw Guinea staat symbool voor prachtige natuur en vormt de leefomgeving voor talloze dieren die nog onbekend zijn; je vindt er kangoeroes die in bomen klimmen en vogels die zo bizar en mooi zijn dat ze "birds of paradise" worden genoemd. Maar je hebt er ook honderden stammen die allen hun eigen taal spreken. Fascinerend toch?! Vandaag laat ik je mijn mooiste foto's zien van dit bijzondere stukje aarde. Het was overigens wel een lastige keus, want ik heb nog wel drie series die ik moeiteloos ook zou kunnen plaatsen. Maar daarover later meer Lachen. Hier komen ze:

Papoea nieuw guinea GvdW 0212

1. Huli. De Huli wigmen behoren tot één van de meest authentieke stammen in PNG. Hoewel je ze op straat niet altijd ziet met hun verentooi op, lopen ze er in het dagelijkse leven nog wel grotendeels zo bij; vrijwel naakt, de weinige kleding gemaakt van hout, een mes van een vogelbot en soms een prachtige pruik gemaakt van....hun eigen haar Lachen! Daar staan de Wigmen namelijk om bekend. Ze laten jarenlang hun eigen haar groeien (en daar hebben ze zo hun eigen rituelen voor) en maken daar dan een pruik van en versieren die met veren van onder andere paradijsvogels. Deze Huli man heb ik gefotografeerd in Tari. Geel is de ceremoniekleur en de veren op zijn hoofd zijn afkomstig van drie soorten paradijsvogels. Te gek toch? Deze foto heb ik overigens binnen in de zogeheten mannenhut gemaakt. In een volgend artikel zal ik uitleggen hoe ik deze foto's gemaakt heb.

 Papoea nieuw guinea GvdW 6984

2. Huli's in Port Moresby. Deze Huli wigmen (dus van dezelfde stam als de man op de vorige foto) trof ik aan in de hoofdstad van PNG; Port Moresby. We waren net geland en ik zag ineens deze mannen lopen. Zie je het al voor je, dat je dit soort mensen tegen komt in Amsterdam Tong uitsteken! Het was onze eerste dag en ik wist niet wat ik zag. Ik zag gelijk dat het Huli's waren, maar die wonen in de hooglanden van PNG, in de regio van Mount Hagen. Ik had dus geen idee wat ze hier deden en ben het gaan vragen. Bleek dat ze in de hoofdstad waren voor een begrafenis van hun politiek leider, die enkele weken geleden was overleden en waarvoor een ceremonie werd gehouden in de hoofdstad. Ze waren met het vliegtuig naar de hoofdstad gereisd, maar hadden nu geen geld meer om terug te komen en bedelden dus als het ware voor hun terugreis (in PNG zijn nauwelijks wegen, het is dan ook bijzonder lastig en vaak onmogelijk om over land tussen plaatsen te reizen). Ik heb gevraagd of ik een foto mocht nemen en heb ze vervolgens wat geld gegeven voor hun terugvlucht.

Papoea nieuw guinea GvdW 8443

3. Oude man. Deze oude man heb ik gefotografeerd voor zijn huis in de omgeving van Mount Hagen, in de hooglanden van PNG. Hij draagt een tooi met de veren van een kleine papegaaiensoort en om zijn hals heeft hij een ketting met daaraan botjes. Ieder botje staat voor een varken dat hij heeft gedood. Varkens zijn hét statussymbool in PNG en een symbool van rijkdom en macht. Hoe meer varkens je hebt of hebt gehad, hoe groter je status. Dus hoe langer de rij met botjes om je nek, hoe groter je invloed.

Papoea nieuw guinea GvdW 8892

4. Huli Wigmen. Ook dit is een foto van een Huli man. Dit is het soort kostuum waarmee je mannen nog op straat kunt aantreffen. Aan de vorm en beperkt versierde pruik kun je zien dat het een leerling is. Deze jongen woont al ruim twee jaar in een hut met een stuk of 6 andere mannen en krijg daar les in het groeien van haar en het maken van een pruik. En alle gebruiken en rituelen die daar bij horen. Zo mogen vrouwen nooit en te nimmer de hut binnen komen en mag de man alleen zijn haar laten groeien zolang hij niet getrouwd is. Gaat hij op een gegeven moment wel trouwen, dan moet hij stoppen met het maken van pruiken. De pruiken die hij heeft worden dan ook een leven lang bewaard.

Papoea nieuw guinea GvdW 8500

5. Ceremonie. Deze foto is genomen in de belangrijkste ruimte van het dorp; de hut waarin ceremonies worden gehouden. Alleen mannen mogen hier binnen komen (toeristen soms ook, maar dan alleen met toestemming). In deze ruimte wordt gesproken over mannenzaken en wordt er bepaald of er oorlog gevoerd wordt, worden de geesten aangeroepen en wordt er gedronken. De mannen zitten rond een vuurtje en houden even later een ceremoniële dans.

Spreekt Papoea Nieuw Guinea jou aan en wat vind jij de mooiste foto?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #papoea nieuw guinea #backpacken #reizen #fotografie #reisfotografie

8 reacties

 • Sandra

  07 november 2016 om 13:16

  Het lijkt mij een geweldige ervaring om dit land te beleven. Ik kan niet kiezen welke foto ik het mooiste vind, ze zijn allemaal mooi haha.

  Beantwoorden

  • gerben Sandra

   07 november 2016 om 14:24

   Hoi Sandra,

   Bedankt voor je reactie! Leuk om te lezen. En inderdaad, een bezoek aan PNG is wel een ervaring op zich :-)

 • Piet

  07 november 2016 om 13:53

  Voor mij zijn alle foto's winnaar maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor foto nr 1. Prachtige opname.

  Beantwoorden

  • Piet Piet

   07 november 2016 om 14:06

   Sorry, ik ga voor foto nr 2!!!!! Foutje gemaakt.

   • gerben Piet

    07 november 2016 om 14:26

    Hoi Piet,

    Leuk van je te horen! En natuurlijk ook dat je voor deze foto kiest. Deze heb ik nota bene gemaakt in de hoofdstad van PNG. Daar liepen deze mannen op straat. Kun je je toch niet voorstellen?! Misschien moeten jullie ook maar een keer die kant op!!

 • Adi

  07 november 2016 om 14:22

  Het zijn allemaal supermooie foto's. Wat zullen jullie idd raar opgekeken hebben als je net geland bent en dan zulke felbeschilderde mannen ziet lopen. Wat een verschil in uitdrukking op het gezicht van de 1e foto en de 4e foto...ga graag een straatje om bij het tegenkomen van de man vd 1e foto... wat een agressie straalt hij uit, terwijl de man van foto 4 zo goedlachs is en aardig lijkt ( en misschien wel veel gevaarlijker is.... hoe zo: (ver-)00rdelen...
  Ben benieuwd naar de volgende foto's van PNG.

  Beantwoorden

  • gerben Adi

   07 november 2016 om 14:28

   haha dat zie je goed Adi. Leuk om te zien hoe jij deze foto's leest. Of ze gevaarlijk waren....ik weet het niet. Ik zou in ieder geval geen ruzie met ze willen hebben :-) Er gaan zeker meer foto's komen straks in deel 2!

 • Margreet Pruis

  07 november 2016 om 16:24

  Allemaal heel bijzonder, maar vind nr 3 het mooist ! Wow lijkt me schitterend daar , het is wel een heel end weg en zal wel erg duur zijn vanaf Nederland ! Gaaf dat jullie dit hebben gezien, ik zou dit echt het hoogtepunt van de wereldreis hebben gevonden !

  Beantwoorden

  • gerben Margreet Pruis

   08 november 2016 om 09:54

   Hoi Margreet! Voor zo ver ik jou kan inschatten denk ik dat je PNG ook helemaal te gek zou vinden. Het is zo anders dan de meeste landen! Echt heel bijzonder. Alleen is het niet altijd even relaxed reizen, dat dan weer wel... Bedankt voor je reactie!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  07 november 2016 om 22:01

  Wat een mooie foto's! Haha ik zou het toch wel spannend vinden om foto's te maken van de lokale bevolking! Wat een gave ervaring dat jullie Papoea Nieuw Guinea zo hebben kunnen ontdekken. Ik vind alle foto's gaaf, dus ik ga niet kiezen deze keer ;)

  Beantwoorden

  • gerben Dominique || dominiquetravels.com

   08 november 2016 om 09:56

   haha thanks Dominique. Jij als liefhebber van fotografie zou hier echt een keer naartoe moeten! Het is gewoon zo super fotogeniek. Het is zeker niet zo dat iedereen er zo bij loopt, maar wanneer je tijdens een festival komt, dan weet je niet waar je kijken moet. Zet m maar op de bucketlist! :-)

 • Jeroen

  08 november 2016 om 14:38

  listed....

  Beantwoorden

 • Esmeralda

  27 september 2017 om 21:43

  Dit lijkt me zo ontzettend gaaf en bijzonder! Fantastisch en je foto's zijn echt ontzettend goed gelukt! Wees maar trots :)

  Beantwoorden

 • Jaleesa Vallery Dos Santos

  05 juni 2018 om 04:00

  Hi, ik volg je al een hele lange tijd en ik vind je pagina's super leuk om te zien. Ik zag ook dat je in PNG ben geweest. We willen dit ook heel graag doen, alleen vinden wij niet echt veel blogs. Ik weet dat het onveilig kan zijn, maar we overwegen toch om te gaan. We zijn nu in Australië en willen in september naar PNG. Heb jij misschien tips voor ons? Wij houden heel veel van cultuur en zouden graag in aanraking willen komen met oude stammen.

  Groetjes Jaleesa

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.