5x waarom camera focus lastig is tijdens reizen

18 oktober 2017

focuspunten 1411

Het belang van een goede focus bij het maken van reisfoto's is groot. En niet alleen bij reisfoto's. Ik heb het hier niet over je eigen focus, maar over die van de camera. De scherpte van een foto moet in veel gevallen precies juist om datgene op foto over te brengen dat jij graag wilt. Wanneer je dat niet goed doet, dan is de foto misschien niet helemaal mislukt, maar het verliest wel een groot deel van zijn kracht. In ieder geval alles wat het in huis moet hebben om een topfoto te zijn. Ga je voor een landschapsfoto? Dan wil je alles op de foto liefst zo scherp mogelijk hebben. Maar ga je voor een close-up van een dier, dan is het essentieel dat je de ogen, of in ieder geval het gezicht scherp hebt. Doe je dat niet, dan wordt je als kijker afgeleid van waar het om gaat in de foto.

Hier komen in ieder geval 5 redenen die ervoor zorgen dat een onjuiste focus niet bepaald zeldzaam zijn.

focuspunten 0135

1. De lens is niet goed gefocust, met name met wijde diafragma's als f2. Dit overkomt iedereen wel eens, met name wanneer je een kleine scherptediepte in een foto creëert. Dus neem je met een telelens een foto op korte afstand van je onderwerp met een hoog diafragma (in dit artikel vertel ik je alles over scherptediepte) dan is het super belangrijk om goed te focussen. Richt je je focuspunt net op iemands wang in plaats van oog, dan lijkt de foto op het kleine beeldschermpje van je camera misschien gelukt, maar pas wanneer je het uitvergroot ziet op een beeldscherm valt dan op dat de foto gewoon niet goed is. Overkomt iedereen, maar het blijft jammer Wenkbrauw ophalen.

2. De lens is gefocust op het verkeerde deel van je onderwerp. Soms kies je er bewust voor om je te focussen op een bepaald deel van de foto, maar dat blijkt achteraf niet de meest gelukkig keuze geweest te zijn. Jammer, maar daar leer je hopelijk wel van. Bij het nemen van een foto is het daarom altijd goed je bewust te wezen van waarom je een bepaalde foto maakt en je focus daar ook op aan te passen. Het beeld wat je wilt vertellen moet (meestal) scherp zijn.

focuspunten 2160

3. Je hebt een te lage sluitertijd gekozen. Dit is een veel voorkomende (beginners)fout. De sluitertijd is dusdanig laag dat het lastig is een foto uit de hand te nemen. Dit overkomt iedereen, zelfs de beste fotografen. Maar wel minder vaak, denk ik. Nu schaar ik mezelf niet onder die laatste categorie Lachen, maar inmiddels hoor ik wel aan de sluitertijd van mijn camera of deze te laag, of hoog zit. Ik hoef niet echt meer te kijken of het goed is, of niet. En dat werkt erg fijn, maar vergt wel veel oefening.

4. De afdrukknop wordt te hard ingedrukt, wat er voor zorgt dat je de camera beweegt. Soms komt dit doordat je ook nog met andere knoppen tegelijkertijd bezig bent en dat wil dan nog wel eens mis gaan. Jammer, want het verschil tussen een goede en een mislukte foto is hierdoor erg klein en heeft alleen te maken met onoplettendheid. Maar ook hiervoor geldt: oefening baart kunst Knipogen.

focuspunten 1428

5. Het onderwerp beweegt. Dat kan natuurlijk ook, en daarop heb je geen invloed. Behalve dan dat je als reisfotograaf probeert te verwachten in wat voor situaties je terecht komt en je daar je materiaal voor de dag en ook je instellingen op aanpast. Wanneer je naar een sportwedstrijd gaat dan stel je je instellingen daar op af; je zorgt dan namelijk voor een snelle sluitertijd. Ga je naar een markt in het buitenland, dan weet je ook dat je een sluitertijd moet hebben die snel genoeg moet zijn, maar ook weer niet te snel want dan moet je diafragma of ISO omhoog. En bij wildlife fotografie is het juist weer handig als je wat van je onderwerp af weet. Dat je een gevoel hebt ontwikkeld dat je weet bij welk gedrag een dier mogelijk wegvlucht of vliegt. Wanneer je dat weet voorkomt je beweging van je onderwerp door te zorgen dat je jouw eigen gedrag hier ook op aanpast en bijvoorbeeld zorgt dat je een foto maakt voordat het vertrokken is.

Heb jij nog tips voor het fotograferen met een optimale focus?

#reizen #backapcken #reistips #fotografie #reisfotografie

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.