Ondernemen in een nieuwe realiteit

Reismeisje 30 maart 2020

Ondernemen

Twee weken. Dat is de periode waarin we leven binnen een nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid van 1.5 meter afstand houden tot elkaar. Scholen die gesloten zijn. Geen horeca of evenementen. Veroorzaakt door het virus waarvan we met z’n allen de naam nooit meer zullen vergeten. 2020 zal de geschiedenisboeken in gaan. Het is bizar hoe snel het is gegaan. Deze nieuwe werkelijkheid. Ik weet nog dat de eerste berichten eind vorig jaar kwamen vanuit China. Een onbekend virus dat zich snel leek te verspreiden. Ik nam het voor waar aan en dat was het. Het was niet iets waar ik heel bewust mee bezig was. We reisden nog naar Schotland, vierden oud & nieuw op Texel en ik ging een paar dagen wintersporten met mijn vader in Oostenrijk. We maakten plannen voor een stedentrip in april naar Napels en een reis naar Maleisië later dit jaar. Ondertussen won dat virus terrein. In Azië en daarbuiten. Europa werd al snel de volgende brandhaard. En ineens stonden we twee weken geleden op dat punt. Het punt dat veel andere landen de afgelopen decennia al eens bereikten. Vechtend tegen virussen als SARS en Ebola. Nu is Europa ook aan de beurt. En is onze werkelijkheid totaal veranderd.

Ondernemen in deze tijden

Gezondheid is het allerbelangrijkste. Zonder dat, is er niets. Helemaal niets. Daar worden we ons in deze tijd weer extra bewust van. Dat neemt niet weg dat deze tijd extra flexibiliteit vraagt als je ondernemer bent. Vertrouwen. Rust. Om me heen hoor ik moeilijke verhalen. Ondernemers die hun omzet volledig hebben zien opdrogen. Binnen deze twee weken. Hun deuren hebben moeten sluiten. Driftig dingen bedenken om toch nog íets om te zetten. Om zo personeel te kunnen betalen. Of de huur van hun pand. Het moeilijke hierin is, dat niemand weet hoelang dit gaat duren. En hoelang je het als ondernemer dus moet zien uit te zingen… Ik ben zelf natuurlijk ook fulltime ondernemer. Met twee bedrijven: Reismeisje en Yogabubbel. Reismeisje wordt vanzelfsprekend geraakt nu. Mensen zijn simpelweg niet op zoek naar reistips of -inspiratie. Logisch ook. Hoewel mijn bezoekersaantallen duidelijk gedaald zijn en ik verwacht dat dit de komende maanden zo zal blijven, heb ik alle vertrouwen dat dit straks weer aantrekt. Nog los van het feit dat ik niets te klagen heb. Reismeisje staat wat dat betreft wel stevig. Maar op de korte termijn is het zeker een totaal nieuwe werkelijkheid…

Vanuit Yogabubbel organiseer ik yoga events, -weekenden en -workshops. Iets wat nu uiteraard niet kan en tot in elk geval juni het geval zal zijn. Afgelopen weekend zou een yogaweekend op Texel plaatsvinden en 30 mei een yoga event. Beiden heb ik vanzelfsprekend moeten annuleren. Met alle gevolgen van dien. Tegelijkertijd merk ik dat het me ook dwingt om creatief te zijn. Anders naar mijn bedrijf te kijken. Ideeën die ik al langere tijd heb, nu daadwerkelijk vorm te geven. En dus ben ik van start gegaan met de ontwikkeling van een online cursus. Iets wat je vanuit huis kunt doen en waarmee ik meer mensen op een andere manier kan bereiken. Later meer hierover Knipogen.

Brief aan Floortje2

Dankbaarheid

Hoewel ik zakelijk gezien met mijn beide bedrijven dus in twee sectoren val waar aardig wat klappen vallen, voel ik me vooral dankbaar. Rustig en dankbaar. Dat we in dit land wonen. Waar adequaat wordt gehandeld en dingen worden georganiseerd. Waar mensen opstaan om elkaar te helpen en onze zorg meer dan goed is. Waar de overheid in actie komt om ondernemers te ondersteunen. We mogen ons enorm gelukkig prijzen dat dát zo is. In heel veel andere landen is de situatie totaal anders. Chaotisch. Een samenleving die totaal uit elkaar drijft. Iedereen voor zichzelf en red je maar. Dat voelt voor mij in Nederland heel anders. Ondanks dat we niet weten wat er nog op ons af gaat komen en wat de uiteindelijke consequenties gaan zijn, voel ik een diep vertrouwen. In dat we dit als samenleving, en ik als persoon, aankunnen. We komen hier doorheen. Deze periode geeft wat dat betreft ook waardevolle lessen. Het niet meer kunnen consumeren, privileges die zijn verdwenen. En dat is ergens goed. Dat terug gaan naar de basis en het bewust worden van de dingen die je doet. Ik hoop dat we daar stukjes van mee zullen nemen als dit alles achter de rug is.

Tot die tijd blijf ik positief. Geniet ik van de kleine dingen en bouw ik verder aan Reismeisje en Yogabubbel. Vanuit rust en passie. Ik wens jou hetzelfde toe als ondernemer en bovenal ook als persoon. Laat los, houd je aan de regels en zie wat er wél is. Dat is nog steeds zo ongelofelijk veel. Liefs

#ondernemerschap #reismeisje #yogabubbel

1 reactie

 • Laura

  30 maart 2020 om 08:30

  Hi lieve Wen,

  Super artikel weer. Vooral dat laatste. Ik ga je quoten en dit met de medemens delen omdat ik het totaal mee eens ben!

  Dank je wel weer ❤

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.