2019 in ondernemerschap, reizen en afscheid

Reismeisje 31 december 2019

2019

Het is het derde jaar dat ik dit artikel op Texel schrijf. Aan de eettafel. In een klein, knus vakantiehuisje. Het derde jaar dat ik oud & nieuw door breng op dit magische eiland. Die eerste keer stond ik er nog heel anders voor… Een stormachtig en verwarrend jaar had ik achter de rug. Mijn leven zoals ik het tot kort daarvoor had gekend, was ingestort. Door mijn eigen keuzes. Bewust. Ik wist dat ik het anders wilde. Dat het anders móest. Ik wist alleen nog niet hoe. Daar bovenop kreeg ik verliezen te incasseren. Dood en rouw. Het raakte aan het overlijden van mijn moeder. Lang geleden en ineens was het er weer. Alsof het gisteren was. Het verwarde me. Intens.

Een jaar later was het al anders. De wereld was niet veranderd, maar de manier waarop ik met de dingen om ging wél. Ik had meer inzicht in mezelf. In dat jaar was ik gaan begrijpen waarom ik geworden ben wie ik ben. Ik was mijn patronen gaan doorzien en zette de eerste stappen in het creëren van nieuwe patronen. Tot dat punt had ik me nooit gerealiseerd hoeveel invloed je zelf hebt. Op wat er in je leven gebeurt en vooral hoe je daar mee om gaat. Ik leerde in vallen en opstaan. Worstelen was het soms. En tegelijk begon ik me weer echt gelukkig te voelen. Blij, onbevangen en met veel levenslust.

Ondernemerschap

2019 in ondernemerschap

En nu sta ik hier. Of zit ik eigenlijk. Te schrijven aan die eettafel in dat knusse vakantiehuisje. Het is dezelfde plek als de afgelopen twee keren en net als toen, is het ook nu weer anders. Wát een jaar is 2019 geweest! Ik had het vorig jaar niet kunnen bedenken. Als ik terug kijk, is één van de grootste beslissingen die ik maakte die voor het fulltime ondernemerschap. Ik heb 12 jaar fulltime in loondienst gewerkt. Waarvan de laatste 3 jaar in een sterk verantwoordelijke functie. Een team aan sturen, zitting in het management team, veel reizen naar andere kantoren in Europa. Het was enorm leerzaam, confronterend en grensverleggend. Hier had ik jaren naar toe gewerkt. Voor geleerd en mezelf ontwikkeld. En toen was ik er. Het ging gelijk op met mijn persoonlijke ontwikkeling. Een proces waardoor ik diep naar binnen ging en mezelf af begon te vragen wat ik écht wilde in het leven. Waar ik blij van werd, wat me motiveert en waar ik mezelf over een aantal jaren zie staan. Het is logisch dat de antwoorden op dit soort vragen ook een impact hadden op mijn carrière keuzes. Natuurlijk, ik had nog jaren hetzelfde werk kunnen doen. Dan was ik misschien door gegroeid naar het internationale hoofdkantoor of een andere organisatie. Nog grotere teams, nog meer verantwoordelijkheid. Ik hield en houd van mijn vak en het werken met mensen. Dat was het issue ook niet.

Ik voelde alleen diep van binnen een verlangen naar vrijheid. Vrij zijn om mijn dag in te delen zoals het bij mij past. Vrij om mijn agenda te bepalen. En vrij om beslissingen te maken zoals ik ze goed acht.

Met Reismeisje al 6 jaar er naast en ondertussen een yoga teacher course in de pocket, besloot ik mijn baan op te zeggen. Voor het fulltime ondernemerschap te gaan. En zo kwam het dat 2019 mijn eerste volledige jaar is geweest als fulltime ondernemer. Het is een mix geworden van Reismeisje inclusief een nieuwe website Lachenyoga events en af en toe een freelance klus vanuit mijn ‘oude’ vak. Als ik er nu op terug kijk, ben ik superblij met de keus die ik heb gemaakt! Het geeft me 100% de vrijheid waar ik naar verlangde. Elke dag opnieuw. Het is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Soms kan diezelfde vrijheid me naar de keel vliegen. Financiële onzekerheid geven. Onzekerheid in het maken van bepaalde beslissingen of het doen van investeringen. Dat is de andere kant van diezelfde medaille. Dat hoort er bij. Iets wat ik steeds meer leer. Voor 2020 ga ik in elk geval volledig verder als fulltime ondernemer. Met Reismeisje als prachtige basis en daarom heen het verder uitbouwen van mijn bedrijf Yogabubbel.

Paragliden2

2019 in reizen

Het tweede waar ik aan denk bij 2019 zijn de reizen die ik maakte. Met Maurice. Afgelopen week schreef ik er dit reisoverzicht van 2019 over. Het was een mooi reisjaar. We bezochten Krakau, de Algarve, Mauritius, Oostenrijk, Italië, Schotland en natuurlijk Texel. Alles zonder veel voorbereiding. Gaan en we zien wel. Heerlijk. In 2019 vond ik het échte plezier in reizen weer terug. Begrijp me niet verkeerd; reizen is en zal altijd één van mijn passies zijn. Het avontuur, het onbekende, de pracht van onze planeet. Het is simpelweg een onderdeel van wie ik ben. Dat is er dus altijd geweest. Door al die jaren in een hoog tempo veel te reizen, was ik echter wat reismoe geworden. Overweldigd. Verwend ook wel. Prachtige plekken maakten steeds minder indruk op me. De ervaring moest steeds gekker of meer bijzonder zijn. Dit jaar heb ik weer echt genoten van alles wat ik heb gezien. Dichtbij én verder weg.

Reismeisje2

2019 in afscheid

Bij 2019 denk ik tot slot ook aan afscheid. Op verschillende vlakken. Sowieso het afscheid van mijn tante. Na een ziekbed kwam ze te overlijden. Eind november. Veel te jong en met nog veel te veel levenslust. Ze was een belangrijke tante voor me. Eentje die me in mijn jeugd altijd zag. Ze was iemand die onze familie verbond. Veel dingen initieerde. En na het overlijden van mijn moeder voelde ik extra zorg van haar. 3.5 jaar geleden kregen we het bericht dat ze ziek was en eind dit jaar verloor ze de strijd. Niets dan dankbaarheid en liefde voor wat ze voor mij heeft betekend…

Waar ik dit jaar ook afscheid van heb genomen, zijn hardnekkige patronen. Ik had het er al even over in relatie tot het ondernemerschap. Het is te persoonlijk voor me om hierover te veel in detail te gaan, maar de strekking is dat ik mezelf lang geleden gedrag heb aangeleerd om binnen de lijntjes te blijven. De juiste kleuren te gebruiken. En vooral mezelf weg te cijferen. Te pleasen ook. Dit jaar heb ik daar bewust stappen in gezet om daar afscheid van te nemen.

Ik ben gesprekken aan gegaan met mensen van wie ik veel houd. Pijnlijke gesprekken. Confronterend en emotioneel. Met als doel die patronen en structuren enerzijds op tafel te leggen, anderzijds helder te maken hoe ik mijn leven wil leiden vanaf nu.

Voorbij dat oude gedrag. Daarmee heb ik afscheid genomen van bepaalde mensen, situaties en keuzes. En dat gaat echt niet over één nacht ijs. Iets wat je tientallen jaren onbewust hebt gedaan, verandert niet binnen één jaar. Misschien herken je dat wel. Tegelijkertijd heb ik ook geleerd dat als je je eenmaal bewust bent van dingen, je letterlijk niet meer onwetend bent. En dan kun je niet meer terug naar dat oude… Hoe dan ook, het is in die zin een leerzaam jaar geweest voor me waarin ik mijn eigen waarheid steeds meer ben gaan spreken.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen gebeurd in 2019, maar dit zijn de hoofdlijnen waar ik aan denk. Ik heb ongelofelijk veel zin in het komende jaar. Samen met Maurice. Hij is degene die met alles wat ik hierboven heb beschreven naast me heeft gestaan. En nog steeds. Hij vangt me op, geeft me een trap onder mijn kont, spiegelt me en laat me lachen. Alles mag bestaan. Meer dan eens heeft hij me geholpen woorden te geven aan wat ik jaren niet kon. Mijn eigen weg te volgen en keuzes te maken die bij mij passen. En dat probeer ik hem andersom ook te geven. Het leven met hem is één groot avontuur en ik kan niet wachten wat 2020 ons gaat brengen.

Vertel, hoe was 2019 voor jou? Wat blijft je vooral bij?

#2019 #reizen #ondernemerschap #reismeisje #yogabubbel #persoonlijk

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.