Tips om vanuit huis te 'reizen'

Reismeisje 23 maart 2020

Reizen thuis

Een week geleden hield Mark Rutte zijn toespraak. Een serieuze minister president, die op riep om ons aan de regels te houden. 1.5 meter afstand tot elkaar houden, handen frequent wassen, binnen blijven als je verkouden of erger bent en alle plekken met meerdere mensen mijden. De wereld is in korte tijd anders… Het betekent ook dat reizen er voorlopig niet in zit. En dat reisplannen voor de komende maanden onzeker zijn. Los van het feit dat dit wat mij betreft in het grotere plaatje volstrekt onbelangrijk is, is reizen natuurlijk wel één van mijn passies. De komende tijd zal ik vanuit huis ‘reizen’. Thuis dingen doen die met reizen te maken hebben. Voorpret en inspiratie op een andere manier. Ik kan me voorstellen dat jij met hetzelfde te maken hebt: reizen is je passie en dat staat voorlopig in de ijskast. Daarom deel ik vandaag met je hoe ik deze periode vanuit huis ‘reis’.

E reader

#1 Lezen over reizen

Ik ben een ontzettende boekenwurm. Altijd al geweest. Ik vind altijd wel een moment gedurende de dag om er een boek bij te pakken en tijdens vakanties kan ik boeken echt verslinden. De uitvinding van een e-reader was wat dat betreft voor mij een ongelofelijke uitkomst. Het scheelt nogal boeken mee nemen in mijn backpack. Ik lees veel verschillende soorten boeken, waarbij psychologische thrillers, boeken over persoonlijke ontwikkeling én natuurlijk reisboeken mijn favoriet zijn. Waar je vroeger vooral praktische reisboeken had met reistips en allerhande informatie, zijn er de afgelopen jaren onwijs veel inspirerende reisboeken bij gekomen. Van fotografie boeken tot bucketlist avonturen. Superleuk om doorheen te bladeren en ideeën op te doen. Zeker ook in deze tijd. Mijn 3 favoriete, inspirerende reisboeken van dit moment zijn:

☛ 'Ultieme bestemmingen' van Lonely Planet. Los van dat dit een prachtig vorm gegeven boek is, is het ook nog eens heel informatief. Er worden in dit boek maar liefst 500 (!) te gekke reisbestemmingen besproken! Een absolute aanrader als je van reizen houdt en je wilt laten inspireren. Bekijk hier 'Ultieme bestemmingen' van Lonely Planet vanaf €29.99.

'Before they pass away' van Jimmy Nelson. Ik ben ooit naar een expositie van deze fotograaf geweest, Jimmy Nelson. Los van dat je kunt discussiëren over de authenticiteit van zijn foto’s, zijn ze práchtig. Fascinerend. In dit geweldig mooie boek heeft hij allerlei volkeren en bijzondere stammen op beeld vast gelegd. Zodat we ze nooit vergeten. Bekijk hier 'Before they pass away' van Jimmy Nelson vanaf €47.99.

☛ 'Eten, bidden, beminnen' van Elizabeth Gilbert. Tja. Misschien geen standaard ‘reisboek’, maar ik blijf dit gewoon een prachtig verhaal vinden. Haar beschrijvingen van Italië en vooral India en Bali vind ik geweldig en brengt me terug naar die bestemmingen. Mocht je dit boek nog niet hebben gelezen, kan ik ‘m je, zeker in deze tijd, meer dan aanraden. Bekijk hier 'Eten, bidden, beminnen' van Elizabeth Gilbert vanaf €15.

Reisinspiratie thuis

#2 Films of series over reizen

Films en series zijn wat mij betreft altijd een goed idee. En helemaal in deze tijd. Zelf kijk ik ze vooral via Netflix of Pathé Thuis. Het hoeven niet eens per sé films te zijn die letterlijk over reizen gaan. Ik vind het vaak al inspirerend en leuk als het in een (ver) land speelt. Simpelweg die beelden te zien en je er door mee te laten slepen. Ik zet mijn favoriete films en series van de afgelopen tijd voor je op een rijtje:

Lion. Man man, wát een tranentrekker. Zeker als je ooit in India bent geweest, waar deze film zich grotendeels afspeelt. Het is een waargebeurd verhaal over een Indiaas jongetje, geadopteerd door lieve mensen in Australië, die op zoek gaat naar zijn wortels. Zijn Indiase wortels. Een prachtig en tegelijkertijd tragisch verhaal. Lion is via Pathé Thuis te bekijken.

Virunga. Dit is een documentaire op Netflix. Er wordt een groep rangers gevolgd, die er alles aan doen om de berggorilla’s in Congo te beschermen. Jaren geleden ben ik zelf in het nabij gelegen Oeganda geweest en heb ik deze machtige , bedreigde dieren in het wild gezien. Iets wat ik nooit meer zal vergeten. Virunga is een prachtig verhaal over hoop, moed en liefde voor de natuur.

Tales by light. Nog een documentaire (in serievorm) op Netflix. Een aantal fotografen nemen je in deze serie mee naar de mooie, meeste bijzondere plekken ter wereld. Met als doel deze plekken vast te leggen. Op de best mogelijke manier. Een serie waardoor je gewoon zín krijgt om over de wereld te gaan reizen!

Eat, pray love. Ha! Als ik het boek aanraad, ontkom ik in dit geval ook niet aan de film Knipogen. Je kunt ‘m kijken via Netflix. Julia Roberts speelt de hoofdrol en dat doet ze wat mij betreft met verve. Fietsend door de rijstvelden van Bali en zwetend in een ashram in India. Een heerlijk verhaal.

Reizen creativiteit

#3 Wees creatief met je reisfoto’s en -filmpjes

Toegegeven, niet iedereen is even creatief. Of houdt er van. En toch lenen dit soort tijden zich bij uitstek voor creatieve projecten. Tegenwoordig zijn er superveel dingen die je kunt doen met reisfoto’s of -video’s, die je nog van eerdere reizen hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een digitaal fotoboek, een creatief canvasdoek voor in je woonkamer of het maken van je eerste, echte reisvideo. Superleuk om mee bezig te zijn, het brengt je terug naar die tijd én het is leuk om later nog eens te kunnen bekijken. Ik fotograaf zelf al jaren met een Nikon D3400: een spiegelreflex camera, die superhandig in het gebruik is. Handzaam en een directe link heeft met mijn mobiele telefoon. Tegenwoordig is er een nieuwer model: de D3500, maar de functionaliteiten zijn vergelijkbaar. Ik kan ‘m je aanraden! Voor video’s maken we gebruik van een GoPro Hero 7; niet de allergoedkoopste variant van GoPro, maar bewust gekozen vanwege de waterdichtheid. Ook tijdens gave duiktrips kunnen we op die manier filmen.

Bekijk hier de Nikon D3500 vanaf €449

Bekijk hier de GoPro Hero 7 vanaf €319

Maleisie2

#4 Ga al vast op zoek naar je volgende bestemming

Begrijp me niet verkeerd; ik onderschat de situatie waarin we zitten niet. Ik ben me bewust van het feit dat niemand weet hoelang dit gaat duren. Dat het onwijs belangrijk is dat we geduld hebben. Tijd nemen om dit onder controle te krijgen. Dat betekent echter niet dat ik niet ondertussen alsnog geïnspireerd kan raken voor volgende reizen. Of me al wat meer in een bepaalde bestemming kan verdiepen. Daar word ik blij van. Het geeft me energie! Zo ligt bij ons de Lonely Planet van Maleisië nog steeds op tafel en volg ik nog steeds met net zo veel plezier bepaalde reisbloggers en -Instagrammers.

Er komt een moment dat deze situatie voorbij is. Dat we aan de andere kant staan. En tot die tijd, blijf ik mijn passie voeden. Op allerlei manieren. Ik hoop dat jij, als reis fan, hetzelfde kunt doen. Dat je manieren vindt om vanuit huis te ‘reizen’. Stil te staan en dankbaar te zijn voor wat er wél is. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt?

ReizenReizen

#reizen #reisinspiratie #persoonlijk #reisfotografie

1 reactie

  • Katinka

    23 maart 2020 om 21:41

    Of lees het boek wie niet reist is gek, van Ad Dijksterhuis. Hij vertelt allerlei redenen om te reizen. Voor na deze gekte 》♡

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.