Van 80 landen naar reismoe, Europa en bewuster reizen

Reismeisje 23 december 2019

Oeganda

Reizen. Het is iets wat ik niet met de paplepel ingegoten heb gekregen. Sterker, tot zo’n beetje mijn 23ste had ik nog nooit in een vliegtuig gezeten! In mijn jeugd gingen we twee keer per jaar op vakantie. In de zomer kamperen. Italië, Kroatië, Oostenrijk. Dat waren meestal de bestemmingen. En in de winter gingen we wintersporten. In Oostenrijk. Vaste prik. Met de auto en gaan met die banaan. Genieten vond ik ‘t. Toen ik mijn eerste vakanties met vriendinnen en vriendjes beleefde, bleef mijn focus binnen Europa liggen. Het lag simpelweg niet zo op mijn radar om daar búiten te kijken. Op mijn 23ste besloot ik in Wenen te gaan studeren en stapte ik voor het eerst in een vliegtuig. Hoewel nog steeds binnen Europa en een vliegafstand van niks, begon daar iets te borrelen.

Een gevoel van vrijheid. Een eerste glimp van hoe groot de wereld eigenlijk is. Een honger naar het ontdekken van die wereld. In al haar facetten en kleuren.

Die basis heeft er trouwens altijd wel gezeten. Ik herinner me dat ik als kind al gefascineerd naar de programma’s van Jacques Cousteau keek. Dat onderwater leven in die verre oorden. Prachtig en intrigerend vond ik ‘t. Ik las boeken over de aarde, de natuur en welke volken er op de wereld leefden. Die interesse heeft er dus ergens altijd al gezeten.

Mijn eerste verre reizen

Na mijn studie kreeg ik mijn eerste baan. Ik begon iets meer te verdienen en mijn dromen werden grootser. Kregen meer de ruimte. Ik koos als eerste, verdere bestemming voor IJsland. Nog steeds veilig binnen de Europese marge en toch heel anders. Ik reisde er alleen rond. Met niets anders dan een vliegticket en een eerste overnachting in Reykjavík ging die ik die kant op. Dat was anders voor me. Dat avontuur. Het niet weten. Het werd een geweldige ervaring en smaakte naar meer. Ik besloot me te verdiepen in een reis buiten Europa. Costa Rica en Tibet had ik op de radar. Twee totaal verschillende regio’s. In beiden sprak me het authentieke aan. Mooie landschappen. Weelderig groen in Costa Rica, schrale puurheid in Tibet. In die tijd kreeg ik een relatie en ik veranderde van baan. We besloten de tijd tussen mijn banen maximaal te benutten en vertrokken voor 6 weken naar Azië. Met Tibet als onderdeel. En India, Thailand, Nepal en Maleisië. Wat een avontuur vond ik ‘t! Backpack op, het hoognodige regelen en daar gingen we.

Het was één grote aaneenschakeling van nieuwe dingen voor me. Intens. Vurig. Grensverleggend. Prachtig en heftig tegelijk.

Oostenrijk

Reismoe

In de jaren die volgden, maakte ik elk jaar zeker twee reizen. Ik ontdekte Afrika, mijn favoriet Midden-Amerika, het magische Midden-Oosten en uiteindelijk maakte ik die wereldreis. Een jaar lang. En daarna was het even klaar. Op. Het had met meer dingen te maken, maar ik was reismoe geworden. Ik heb er geen ander woord voor. In 10 jaar tijd had ik onwijs veel van de wereld gezien. In een hoog tempo rond gereisd. Steeds op zoek naar nieuwe ervaringen. Een nóg mooier landschap, een nóg idyllischer bounty strandje. Het kon niet op. Na die wereldreis realiseerde ik me dat ik terug wilde naar de basis. Naar het weer echt zíen van al dat moois. In het moment zijn, in plaats van steeds maar weer bezig zijn met het volgende avontuur. Gaandeweg was dat ontstaan. Er braken 2 jaar aan waarin ik niet ver weg ging. Ik reisde wel, maar binnen Europa. Weer terug naar de basis. Ook weer ervaren hoe mooi de wereld dichtbij is. Dat het niet altijd groter grootst hoeft te zijn.

Mauritius

Bewuster kiezen voor reizen

In 2019 ben ik weer meer gaan reizen. Ook voor het eerst weer verder weg. Mauritius. En Thailand, Laos en Cambodja stonden op de planning. Door persoonlijke omstandigheden ging die reis naar Azië niet door, maar ik had er weer zin in. Zin om de wereld weer breder te ontdekken. Met een frisse blik en een ander perspectief. Met meer rust, een lager tempo en met bewustere keuzes. Bewuster kiezen voor bepaalde reizen of bestemmingen, in plaats van in een moordend, bijna onbewust tempo door te gaan. Ook dit jaar heb ik veel Europese bestemmingen bezocht: Krakau, de Algarve, Italië, Oostenrijk en Schotland. Het gaat voor mij nu meer om de mix. En bovenal om het daadwerkelijk ervaren van een bestemming. In het moment zelf. Dat ik daar de rust voor heb en voel. Dit jaar heb ik dat ervaren en dat bevalt me ontzettend goed! Vroeger gebeurde het me regelmatig dat ik een reis pas thuis ten volle ervoer. Dan keek ik de foto’s terug en realiseerde ik me: ‘daar ben ik geweest’. Alsof mijn brein al die ervaringen tijdens de reis zelf niet bij kon benen. Dat gebeurde pas achteraf. Met terugwerkende kracht. Hoewel dat altijd mag bestaan, kies ik nu bewuster en sta ik meer stil tijdens de reis zelf. Het maakt de ervaring des te mooier.

Voor 2020 heb ik weer mooie plannen. Met Maurice. Binnen én buiten Europa. De wereld verkennen. Onderzoeken. Genieten van al het moois. En vooral met een bepaalde rust. Eenvoud en bewust kiezen. Ik kan niet wachten! 

#reizen #backpacken #persoonlijk

1 reactie

 • Michel

  23 december 2019 om 08:53

  Joh dat jij ook pas bent gaan reizen na je 23e. Ik vond mezelf al laat door pas op mijn 21e mijn eerste vliegreis ooit te maken hahaha. Maar ik kan me de reismoeiheid (als dat een woord is) wel voorstellen. Na een verre reis ben ik vaak ook redelijk uitgeput van alle indrukken. Je moet ze echt verwerken. Daar neem je er de tijd niet voor want je hebt maar korte de tijd en zooooveel te zien. Dat Europa ook bijzonder mooi is is duidelijk. De komende tijd nemen we daar dan ook maar de tijd voor ;-) Maar met bijv. een kamperreis door Scandinavië kun je het volgens mij ook zo spannend maken als je zelf wilt. Genieten wordt het absoluut en dat zal ongetwijfeld ook voor jullie gelden!
  Fijne kerstdagen en maak er een, in alle opzichten, geweldig 2020 van!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   23 december 2019 om 12:23

   Dank voor je uitgebreide reactie! En inderdaad heel herkenbaar ook ;-). Het is soms net alsof een verre reis simpelweg te groots is om op dat moment helemaal tot je door te laten dringen. Als ik dan de foto's terug kijk denk ik: daar ben ik inderdaad geweest ja! Genoeg te ontdekken in elk geval nog. Binnen en buiten Europa. Ik wens jou/jullie ook gezellige kerstdagen en een prachtig 2020!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.