Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in India

India is een groot land. Je zult er daarom ook niet raar van te staan kijken dat dit land niet te vangen is in één klimaattabel. Daarom hebben we onderscheid gemaakt tussen Noord-India, Oost-India en West-India.

 

De beste overall-reistijd voor Noord-India is van oktober tot en met april. Maar ook in de maanden september kan vaak goed worden gereisd. Houd er in de regio Jammu & Kashmir en Ladakh wel rekening mee dat de meeste bergpassen in de winter gesloten zijn wegens sneeuwval. Ladakh kan dan ook niet meer overland bezocht worden vanaf november tot en met april. Je kunt het wel per vliegtuig bereiken. Controleer van tevoren wat het weer is op de plaats van bestemming, in Noord-India kunnen de regionale verschillen namelijk erg groot zijn.

 

De beste reistijd voor Oost-India is van december tot en met maart. Tijdens deze maanden valt de minste regen en is het er relatief koel. Wanneer je de verzengende hitte geen probleem vindt, dan kun je ook prima reizen in de maanden mei tot en met september. De moesson overspoelt Oost-India in de maanden oktober en november, dan is reizen dus niet echt een optie.

 

De beste reistijd voor West-India is van oktober tot en met mei. Het is er droog en warm. In de overige maanden is de temperatuur niet veel hoger maar valt er behoorlijk wat meer neerslag.

 

Noord-India

Oost-India

West-India

Reisadvies

Hoewel je op basis van berichten in het nieuws wel eens anders zou kunnen vermoeden, is India wel degelijk een veilig land om in te reizen. De mensen zijn er dol op toeristen en er zal je niet snel iets gebeuren. Voor de grootste delen van het land geldt dan ook een positief reisadvies. Uitzonderingen hierop zijn de regio’s Jammu & Kashmir, grensgebieden tussen India en Pakistan en staten in Noordoost India, zoals Assam, Tripura, Nagaland en Manipur. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor India te checken.

Visa zaken

Voor India heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit zelf aanvragen bij een speciaal Indiaas visumbureau in Den Haag. Er zit echter wel wat papierwerk aan verbonden en sinds 2014 is het voor iedere aanvrager verplicht in persoon langs te komen op dit bureau om een irisscan te laten maken. De regels wijzigen continu. Daarom is het raadzaam voor India je visa-aanvraag te laten afhandelen door een visumbureau. Er is geen mogelijkheid tot het aanvragen van een visa-on-arrival. 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar India in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor India te checken.

Feestdagen & festivals

26 januari Dag van de Republiek
6 maart Holi
21 maart Hindi Nieuwjaar
15 augustus Onafhankelijkheidsdag
11 november Divali

Vliegtickets

Vliegen op Delhi kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan rond 8 uur. Een retourticket boek je al vanaf €450 per persoon via Vliegtickets.nl, Lufthansa of WTC. Reis je liever georganiseerd naar India? Kijk dan eens bij de reizen van Sawadee

Dagbudget

India is een verademing voor je portemonnee. Van Noord tot Zuid, het land is spotgoedkoop. Je kunt er rondkomen van een bedrag waar je om zult lachten. Een eenvoudig hotel boek je voor €3 á €5. Een luxe hotel, vergelijkbaar met een middenklasse hotel in Nederland, kost je ongeveer €15. Wil je slapen als een vorst in een paleis in Rajastan? Reken dan op €40 en je hebt een kamer ter grootte van een balzaal. Onbeperkt eten doe je soms al voor minder dan €1. Voor een heerlijke maaltijd in een standaard restaurant moet je rekenen op €2 à €3. Lokaal transport is zo goedkoop als transport maar kan zijn. 

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €10 - €15
Backpacker+ €€ €15 - €25