Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Vanuatu

In Vanuatu zijn het gehele jaar door zijn de temperaturen stabiel, altijd zo rond de 30 graden. Daarnaast kan er in iedere maand een flinke bui regen uit de lucht vallen. Toch zijn er maanden waarin het wat meer regent, dat zijn vooral de maanden oktober en november. Het is niet aan te raden gedurende deze tijd een reis te plannen naar dit land. Ook omdat je hier vanaf november tot en met april de kans loopt terecht te komen in een orkaan. De beste tijd voor een reis naar Vanautu zijn de maanden januari tot en met maart.

Vanuatu

Reisadvies

Vanuatu is een land zonder veel reisbeperkingen. Over het algemeen is het een heel veilig land om in te reizen. Vooral op het platteland is de kans klein dat je iets overkomt. De laatste jaren neemt criminaliteit in de grote steden wel meer toe. Daarom is het verstandig om na zonsondergang niet alleen de straat op te gaan. Verdere reisbeperkingen hebben te maken met natuurgeweld. Vanuatu ligt in een orkaanzone, dat betekent dat het land geregeld getroffen wordt in de maanden november tot en met april. Daarnaast ligt het ook nog eens in de zogenoemde Ring of Fire, wat betekent dat er een grote kans is op aardbevingen. Check voordat je afreist dus goed het meest actuele reisadvies voor Vanuatu.

Visa zaken

Als Nederlander (en inwoner van de EEC) heb je voor Vanuatu geen visum nodig. Je krijgt een stempel in je paspoort en mag daarmee tot 30 dagen in het land verblijven. Tegen betaling kun je dit verblijf verlengen tot 90 dagen.

Inentingen

Voor Vanuatu zijn geen inentingen verplicht. Wel wordt een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A aangeraden. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt een vaccinatie tegen buiktyfus, Hepatitis B en TBC aangeraden. Op alle eilanden van Vanuatu, behalve Futuna, komt malaria voor. Het is dan ook raadzaam om hiervoor voorzorgsmaatregelen te nemen. Check in ieder geval voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Vanautu.

Feestdagen & festivals

15 februari John Frum day
5 maart Customs chief's day
30 juli Onafhankelijkheidsdag
Laatste vrijdag van september Manit Dag
25 december Eerste Kerstdag
1 januari Nieuwjaarsdag
30 juli Nationale Herinneringsdag
Tweede vrijdag in Juni Queens birthday

Dagbudget

Vanuatu an sich is niet een heel erg duur land. Het levensonderhoud voor de mensen zelf is er niet duur. Lokale producten koop je voor heel redelijke prijzen. Rondreizen als toerist in Vanautu is echter een ander verhaal. Openbaar transport is nauwelijks tot niet aanwezig, wat betekent dat je geregeld zelf een vervoersmiddel moet huren wanneer je ergens wilt kopen. Dat is vrij kostbaar. Ook het vinden van accommodatie is niet goedkoop, tenzij je bij lokale mensen thuis wilt slapen. Daarnaast zul je ook nog eens veel moeten vliegen als je verschillende eilanden wilt bezoeken. Alles bij elkaar maakt Vanuatu tot een redelijk kostbare bestemming. Onderstaand vind je een reëel dagbudget, inclusief overnachtingen, eten en transport met het openbaar vervoer (en dus ook vliegtickets!).

Backpacker €70-90
Backpacker+ €€ €90-110

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.