Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Nepal

Nepal kent een kort hoogseizoen. De beste reistijd is van maart tot en met mei en oktober en november. Dit is de beste periode om het land te bezoeken wanneer je ook een bezoek wilt brengen aan de machtige bergen van dit majestueuze land. Doe je dat buiten deze maanden, dan loop je kans dat de lucht bewolkt is en deze je het zicht op de bergtoppen ontneemt. Reis je alleen in het laagland, bijvoorbeeld in Chitwan National Park, dan kun je hier ook prima terecht tijdens de maanden december tot en met februari.

Nepal

Reisadvies

Nepal is een veilig land om in te reizen. Er gelden geen beperkingen en voor Nepal geldt dan ook een positief reisadvies. Wel zijn er in het land geregeld Maoïstische opstanden. Het betreft hier vooral boeren van het platteland die protesteren tegen de regering. Hoewel de kans heel erg klein is dat je hier als toerist iets zal overkomen, is het beter deze plaatsen te vermijden aangezien er zo nu en dan doden vallen. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Nepal te checken.

Visa zaken

Voor Nepal heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen via een visumbureau. Of je doet dit bij de ambassade in Brussel of het consulaat in Amsterdam. Ook kun je een visa-on-arrival aanvragen. Je krijgt een entry-permit stempel in je paspoort bij aankomst. Hiermee mag je 60 dagen in het land verblijven. Ook het aanvragen van een visum voor Nepal in het buitenland is een mogelijkheid. Reis je bijvoorbeeld vanuit India, dan kun je bijvoorbeeld een visum aanvragen bij de ambassade in Delhi. Reken op een verwerkingstijd van ongeveer vijf dagen.

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Nepal in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Nepal te checken.

Feestdagen & festivals

19 tot en met 21 februari Tibetaans Nieuwjaar
6 maart Holi
12 februari Nationale Dag van de Democratie
11 november Divali

Vliegtickets

Vliegen op Kathmandu kan niet rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Inclusief tussenstop bedraagt de vliegtijd 12-15.5 uur. Een retour ticket boek je vanaf €550 per persoon via WTC, Vliegtickets.nl of Vliegwinkel,nl,

Dagbudget

Nepal behoort tot de goedkoopste landen van Azië. Het prijsniveau is vergelijkbaar met India. Een eenvoudig hotel boek je voor €3 á €5. Een wat luxer hotel, vergelijkbaar met een middenklasse hotel in Nederland, kost je ongeveer €10. Eten doe je al voor tussen de €1 en €2. Voor een busrit van vijf uur betaal je ongeveer €2.  

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €15 - €20
Backpacker+ €€ €20 - €25

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.