Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Myanmar

De beste reistijd voor Myanmar is van november tot en met april. Maart en april kunnen erg heet worden, wees daarop voorbereid. Tijdens de rest van het jaar beïnvloedt de moesson het land en is reizen er dus ook niet optimaal.

Myanmar

Reisadvies

Myanmar is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Het geldt nog steeds als één van de laatste dictaturen aangezien het leger een sterke grip heeft op de politiek. De laatste jaren, wel of niet mede dankzij een embargo van de VS, is het land gelukkig een stuk opener geworden. In het grootste deel kun je vrij reizen. Toch zijn er nog steeds een aantal gedeeltes waar je als toerist niet welkom bent en waarvoor zelfs een negatief reisadvies geldt. Het is hoe dan ook raadzaam waakzaam te zijn en niet al teveel rare sprongen te maken. Het blijft een land waar je niet altijd en overal kunt rekenen op hulp van de politie. Enkele jaren geleden is er een Japanse toerist doodgeschoten door het leger bij een protest van monniken tegen de politieke situatie in het land. Regio’s die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen zijn de staat Rakhine in het zuidwesten, het noordelijk grensgebied en het grensgebied met Thailand. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Myanmar te checken.

Tip: er wordt op internet veel gespeculeerd of je nu wel of niet naar Myanmar moet gaan, aangezien het dus nog steeds een dictatuur vormt. Wij zijn van mening dat je gewoon kunt gewoon kunt gaan, maar dat je er goed aan doet ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk van jouw toeristendollars naar de overheid vloeien. Dit doe je bijvoorbeeld door na te gaan of het hotel waar je wilt overnachten een overheidshotel is of niet. Is dit het geval? Zoek dan nog even verder.

Visa zaken

Voor Myanmar heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen via een visumbureau . Of je doet dit bij de ambassade in Brussel. Met een visum mag je 28 dagen in het land verblijven. Er is geen mogelijkheid tot het aanvragen van een visa-on-arrival.

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Myanmar in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Myanmar te checken.

Feestdagen & festivals

4 januari Onafhankelijkheidsdag
13 tot en met 16 april Thinguan Waterfestival
17 april Birmees Nieuwjaar
11 november Divali
1 december Nationale Dag

Vliegtickets

Vliegen op Yangon kan niet rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Het beste maak je een overstap, of boek je een losse vlucht, vanaf Bangkok. Inclusief tussenstop bedraagt de vliegtijd 15-17 uur. Een retour ticket boek je vanaf €575 per persoon via Cheaptickets.nl, Vliegwinkel.nl of WTC.

Dagbudget

Myanmar is spotgoedkoop. Het is qua prijsniveau vergelijkbaar met de goedkoopste landen in Zuidoost-Azië. Een eenvoudig hotel boek je tussen de €3 en €5. Eten doe je tussen de €1 en €2. Lokaal transport kost je ook niet bepaald een rib uit je lijf, voor €5 zit je een dag in de bus of trein.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €15- €20
Backpacker+ €€ €20 - €25

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.