Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Mongolië

Mongolië kent een sterk landklimaat en de beste reistijd voor dit land is tijdens onze zomer, dus van mei tot en met september. In de lente kun je aangename temperaturen verwachten met slechts af en toe een bui. De zomers in Mongolië kunnen erg heet worden, de temperatuur loopt soms zelfs op tot boven de 30 graden. Reken doorgaans op een strak blauwe lucht met een stralende zon. In de maanden juni, juli en augustus heb je in de Gobi-woestijn wel kans op zandstormen, maar dit is meer een belevenis op zich dan een ergernis. Buiten het hoogseizoen kan er ook worden gereisd, maar dit is niet aan te bevelen. De temperatuur zakt snel en binnen enkele maanden komt de thermometer dan ook niet meer boven het vriespunt.

Mongolië

Reisadvies

Mongolië is een veilig land om in te reizen. Er zijn geen beperkingen en er geldt dan ook een positief reisadvies. Wel is het raadzaam om in de hoofdstad, Ulaan-Bator, gedurende de avond niet alleen op straat te lopen. Er zijn veel zwerfjongeren en er vinden ook geregeld berovingen plaats. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Mongolië te checken.

 

Visa zaken

Sinds 2014 heb je voor Mongolië als Nederlander geen visum meer nodig!

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Mongolië in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Mongolië te checken.

 

Feestdagen & festivals

28 tot en met 30 januari Tsagaan Sar
11 tot en met 13 juli Nadaam
26 november Onafhankelijkheidsdag

Vliegtickets

Vliegen op Ulaan-Bator kan niet rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Inclusief tussenstop bedraagt de vliegtijd 11-15 uur. Een retour ticket boek je vanaf ongeveer €700 per persoon via Sky Scanner of Schiphol tickets.

Dagbudget

Mongolië behoort nog steeds tot de meest goedkope landen van Azië, ook al stijgen ook hier de prijzen ieder jaar. Een eenvoudig hotel in de hoofdstad boek je voor ongeveer €10. Voor een hostel betaal je minder. Omdat er vrijwel geen wegen zijn in Mongolië, zul je daarom naar alle waarschijnlijk een tour moeten boeken om wat van het land te kunnen zien. Dit zal je ergens tussen de €30 en €50 p.p.p.d. kosten. Vaak worden deze tours aangeboden vanuit hotels of hostels. Hierin inbegrepen is eten, overnachting en transport.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €30 - €35
Backpacker+ €€ €35 - €40

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.