Weg met de censuur in Hongkong

Reismeisje 06 oktober 2014

HK

Het begon met een zwakke oproep van de Occupy beweging om het financiële centrum van Hongkong plat te leggen. Eis: democratische hervormingen vóór de geplande verkiezingen. Gevolg: half werkend Hongkong viel over de Occupy beweging, want hey; er moet wel geld worden blijven verdiend! In augustus keerden de protesten zich dan ook tegen de Occupy beweging zelf. De publieke opinie keerde echter weer toen de Chinese regering eind augustus bekend maakte dat alleen een ‘echte patriot’ Hongkong zou kunnen leiden. Een echte patriot. Pro China dus. Lees: kandidaten voor de verkiezingen in Hongkong moeten eerst gescreend worden door de Chinese overheid vóór ze zich kandidaat mogen stellen. En prompt leidt de Occupy beweging een demonstratie die nu al dagen duurt en waar naar zeggen een miljoen mensen aan deel nemen.


Waar bemoeit China zich mee?
Tja…Hoewel Hongkong in een uithoek van China ligt en veel mensen denken dat het een op zichzelf staand landje is, is het toch echt onderdeel van de Volksrepubliek China. En ze zijn er trots op ook! Met de enorme skyline, flink economische groei en de aantrekkingskracht die het heeft op westerse bedrijven, is Hongkong het Chinese equivalent van New York. In Hongkong hangt ook zeker niet een traditioneel Chinees sfeertje en van een communistische vibe is al helemaal geen sprake. Achter de schermen ligt dit echter anders. De huidige leider van Hongkong, Leung Chun-ying, is nooit populair geweest omdat hij een marionet van China zou zijn. Dat blijkt de afgelopen dagen ook wel, want hij roept de demonstranten regelmatig op naar huis te gaan en op te houden met die onzin.


Hoe nu verder?
Dat is eigenlijk lastig te zeggen. China staat niet bepaald bekend om haar flexibiliteit of openheid dus wat dat betreft zou ik denken dat de demonstraties uiteindelijk niet veel uit gaan halen. Aan de andere kant zie je duidelijk dat het niet meer alleen de aanhangers van Occupy zijn die protesteren. Sinds de toch best brute ingreep van de Chinese oproerpolitie eind september hebben namelijk veel ‘gewone’ inwoners van Hongkong zich aangesloten bij de demonstraties en groeit de groep dagelijks. Je zou zeggen dat China daar toch iets mee moet. Ze kunnen moeilijk een miljoen mensen achter slot en grendel zetten… Ik hoop natuurlijk dat er meer democratie gaat komen richting de verkiezingen in Hongkong. Sterker; ik hoop dat Hongkong daarin een lans gaat breken voor heel China! Weg met de journalistieke censuur, onbereikbare Instagram accounts en verdraaide geschiedenislessen. Laat mensen zelf denken en regeer niet zo vanuit angst. Maar ja, eerlijk gezegd denk ik dat dit nog een heel lange weg gaat zijn. Tot die tijd hoop ik dat de demonstraties in Hongkong aanhouden en ergens toe gaan leiden.  

Wat vind jij van de hele situatie?

Bron: www.nos.nl

@Azië @Hong Kong #reizen #backpacken #china #hongkong

3 reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  06 oktober 2014 om 09:12

  Ik vind het wel interessant om te volgen, en hoop persoonlijk dat het qua hervormingen ook echt gaat lukken. Toen ik vorig jaar vier weken China afsloot in Hong Kong merkte je gewoon dat ze hier al een stuk verder zijn op het gebied van democratie en vrijheid.

  Beantwoorden

 • Kirsten | Travelaar.nl

  06 oktober 2014 om 09:48

  Interessant om te lezen! Ook ik volg het vrijwel op de voet.. Afgelopen februari waren wij nog in Hong Kong. Ook ik hoop dat de demonstraties nog even doorgaan én vooral ergens toe gaan leiden! We zullen zien...

  Beantwoorden

 • rondreis Toscane

  23 oktober 2014 om 15:46

  goed artikel.

  Beantwoorden

  • Reismeisje rondreis Toscane

   24 oktober 2014 om 07:20

   Thanks!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.