Verrassend Murcia: onontdekte parel in Zuidoost Spanje

Reismeisje 10 april 2020

Murcia overzicht

Murcia. Een stad in Zuidoost Spanje. Met bekendere zusjes als Málaga en Valencia is Murcia waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip of reis naar Spanje. En toch is ’t een enorme aanrader! Juist ook omdat Murcia nog wat minder bekend is. Murcia is authentiek. Charmant. Het ademt historie. Moorse invloeden gemengd met Europese. Tel daar bij op dat Murcia omringd wordt door pittoreske, Spaanse dorpjes en prachtige natuur, en je hebt de perfecte bestemming te pakken Lachen! In dit artikel neem ik je dan ook graag mee naar deze onontdekte regio in Zuidoost Spanje en deel ik de gaafste highlights in de stad Murcia én nabije omgeving met je. Ik ben benieuwd of ’t je aanspreekt.

Murcia: een stukje achtergrond

Murcia is rond 831 na Christus ontstaan. Tijdens de Moorse overheersing. Er werd vrijwel meteen een stadsmuur gebouwd van maar liefst 15 meter hoog. Later volgden nog eens 95 (!) torens. Een bizar hoog aantal, wat het belang van Murcia in die tijd aangeeft. Murcia ligt aan de rivier de Segura, wat het waarschijnlijk qua ligging tot een belangrijke stad maakte. De Moren zouden er uiteindelijk de scepter blijven zwaaien tot in de Middeleeuwen. Hoewel de regio toen in handen kwam van de katholieken en er veel gebouwen in Murcia nog aan die tijd doen denken, heeft Murcia duidelijk ook een Moors sfeertje. Wat exotisch. Anders. Een gebouw als het Castillo de Lorca, een Moors fort uit de 10de eeuw, is daar een voorbeeld van.

Los van de bezienswaardigheden, is de regio Murcia een ideale vakantiebestemming. De zon schijnt er maar liefst 3.000 uur per jaar, het ligt aan de zogeheten Costa Cálida waar het zeewater altijd aangenaam warm is én Murcia is gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland. Vanaf verschillende luchthavens vlieg je in ruim 2.5 uur rechtstreeks op de stad Murcia. Perfect! Ik zet een aantal highlights voor je op een rijtje:

Murcia kathedraal

#1 Kathedraal van Murcia (de Santa Maria)

Ik ben gek op het bezoeken van kerken of tempels. Welke reis ik ook maak, ik loop ze altijd even binnen. Er hangt vaak een bijzondere sfeer. Alsof de tijd eventjes stil staat. Het geeft je een blik ook op het lokale leven. Op wat voor de lokale bevolking belangrijk is. Zo ook in Murcia. In het oude centrum vind je een prachtige kathedraal; de cathedral de Santa Maria. De kathedraal stamt uit de 14de eeuw en is in de jaren daarna steeds verder verfijnd, waardoor het een prachtige mix is geworden van architectonische stijlen. Een bijzonder weetje is, dat de kathedraal van Murcia op de overblijfselen van een moskee schijnt te zijn gebouwd; een overblijfsel uit de Moorse tijden.

Murcia Plaza Glorieta

#2 Plaza de la Glorieta

Net als vrijwel elke Spaanse stad, heeft ook Murcia een populair stadsplein; Plaza de Glorieta. Dit 18de eeuwse plein ligt aan de rivier de Segura. Op het plein zelf is een langgerekte waterpartij aangelegd met kleurrijke fonteinen. Een typisch Spaans gezicht Lachen. Aan het Plaza de Glorieta vind je een aantal mooie, historische gebouwen, waaronder het 19de eeuwse stadhuis van Murcia. Het is een heerlijk plein om rond te slenteren, een kop koffie te drinken en het lokale, Spaanse leven aan je voorbij te zien trekken.

Murcia strand

#3 Stranden bij Murcia

Spanje staat sowieso bekend vanwege haar uitgestrekte stranden. De warme Middellandse Zee. Murcia heeft wat dat betreft een bijzondere ligging; het ligt aan de ene kant bij diezelfde Middellandse Zee en aan de andere kant aan een binnenzee. Mar Menor genaamd. De temperatuur van Mar Menor is altijd aangenaam en er wordt gezegd dat het hoge zoutgehalte goed voor je gezondheid is. Wat verder een voordeel is aan Mar Menor is, dat je er veel minder toeristen vindt. Je kunt er eindeloos over het strand wandelen en genieten van lokaal gevangen vis in bijvoorbeeld het vissersdorpje Cabo de Pablos. Als je op zoek bent naar het mooiste strand in de omgeving, moet je bij het natuurgebied Calblanque zijn. Op en top vakantiegevoel!

Murcia Flamingos

#4 Flamingo’s spotten bij Salina de Torrevieja of San Pedro del Pinatar

Dichtbij Murcia ligt het dorpje Torrevieja. Wat dit zo bijzonder maakt, is de zogeheten salina; het Spaanse woord voor zoutmijn. Feitelijk is het een zoutmeer, van rond 1.400 hectare groot. Een stelsel van ravijnen, komend vanuit het bergachtige binnenland, mondt in deze regio uit. Het water stroomt met tussenpozen in dit gebied, waardoor uiteindelijk een zoutmeer is ontstaan. Vandaag de dag kun je de Salina de Torrevieja bezoeken. Wat een bezoekje éxtra de moeite waard maakt zijn de flamingo’s. Met een beetje mazzel spot je deze prachtige vogels midden in de salina! Als je liever nog wat dichter bij Murcia blijft of simpelweg wat minder tijd te besteden hebt, zijn de salina’s van San Pedro del Pinatar ook een aanrader. Deze bevinden zich in het Noorden van Mar Menor en je kunt er heilzame modderbaden nemen. Ook hier kun je met een beetje geluk flamingo’s spotten

Murcia Sierra Espuna

#5 Hiken in Sierra Espuña

Op ruim 35 kilometer van Murcia vind je Sierra Espuña; een gebergte waar je mooie wandelingen kunt maken. Het is enorm ruig gebied met een enorme diversiteit aan landschappen en dieren. Je vindt er zelfs grotten, waar je overblijfselen uit de tijd van de Moren kunt bekijken. Zelf houdt ik enorm van hiken en vind ik dat een superleuke aanvulling op een stedentrip of reis. Als je echter niet zo van wandelen houdt, zijn er bij Sierra Espuña nog tal van andere opties; van kajakken tot fietsen en een prachtige autoroute langs kleine dorpjes. Absoluut een dag uitstapje waard!

En zo kan ik nog wel even door gaan Knipogen. De stad Murcia zelf is gewoon een heerlijke, Spaanse stad. Perfect voor een stedentrip. Genieten van het historische centrum, heerlijke Spaanse eten en de nabij gelegen stranden. De omgeving van Murcia biedt daarnaast ook nog eens tal van andere mogelijkheden. Landschappelijk, cultureel én qua activiteiten. Wil je meer lezen over de regio? Neem dan een kijkje bij deze activiteiten in de regio Murcia.

Vertel, spreken Murcia en de omgeving jou aan?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf en op basis van mijn eigen mening geschreven.

@Europa @Spanje #murcia #Spanje #reistips #stedentrip #europa

1 reactie

  • Roberto

    11 april 2022 om 21:52

    Goede dag kan dit niet allemaal voor mezelf houden. Mijnheer Anderson, help me om wekelijks $ 2500 te verdienen met cryptocurrency-handel, neem contact met hem op via whatsapp +1(252)285-2093

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.