Tips voor autohuur op reis + mijn favoriete roadtrips

Reismeisje 09 oktober 2022

Oeganda auto

Roadtrippen. Ik houd er enorm van Lachen! Hoewel reizen per bus of trein als voordeel heeft dat je nóg meer ‘midden’ in het lokale leven zit, gaat mijn voorkeur tegenwoordig toch naar een auto huren ter plekke. Simpelweg omdat je dat veel meer flexibiliteit geeft en je letterlijk gemakkelijker de gebaande paden af kunt gaan. In dit artikel deel ik graag al mijn tips met je voor autohuur op reis én de mooiste, meest bijzondere bestemmingen waar ik zelf met eigen auto heb rond gereisd.

Tip #1: reserveer van tevoren je huurauto

Dit is natuurlijk niet in élke situatie mogelijk, dat begrijp ik. Tijdens mijn wereldreis heb ik er zelf ook regelmatig voor gekozen om ter plaatse pas een auto te huren. Als je dit echter een beetje kunt sturen, raad ik je aan je huurauto van tevoren te reserveren. Vóór je ter plaatse aankomt. Dat is vaak goedkoper, je kunt dan goed vergelijken en je kunt flexibeler je ophaal- en afleverlocatie kiezen. Auto Europe is één van de autoverhuurders die ik je hierin aan kan bevelen. Je kunt bij hen wereldwijd auto’s huren en de service is er goed.

Tip #2: maak foto’s van de auto die je huurt

Dit klinkt misschien wat overdreven, maar dit heeft mij in de Algarve al eens enorm geholpen: maak foto’s van de auto als je ‘m ophaalt. Niet alleen van eventuele beschadigingen die er al kunnen zijn, maar überhaupt. Hetzelfde raad ik je aan te doen als je de auto weer inlevert. Mocht er discussie ontstaan over de staat van de auto, kun je op die manier altijd laten zien hoe je de auto hebt mee gekregen én in hebt geleverd.

Tip #3: zorg dat je een creditcard bij je hebt

Tegenwoordig kun je volgens mij bijna geen auto meer huren zonder dat er een borg via je creditcard wordt ‘vast gehouden’. Dat bedrag wordt meestal niet daadwerkelijk afgeschreven, maar virtueel gereserveerd. Als je de auto weer netjes in hebt geleverd, wordt die reservering geannuleerd. Ik raad je aan om te zorgen dat je altijd een creditcard met je mee neemt, als je ook maar ergens overweegt een auto te huren.

Tip #4: houd rekening met de roadtrip die je wilt gaan maken

Als de bestemming waar je wilt gaan roadtrippen vooral bestaat uit vlak terrein en de weersomstandigheden zijn goed, dan maakt het in de basis natuurlijk niet zo uit welk type auto je huurt. Dan zou ik vooral voor de goedkoopste gaan. Het wordt anders als je bijvoorbeeld door bergachtig gebied gaat reizen, te maken hebt met slechte wegen of in het regenseizoen reist. Houd daar, waar mogelijk, rekening mee qua autohuur. Ik doel dan met name op criteria als 4W drive en vermogen.

Tip #5: huur geen navigatiesysteem

Als je een auto huurt op reis, krijg je vrijwel altijd de optie aangeboden er een navigatiesysteem bij te horen. Zonde van je geld vind ik zelf! Je betaalt er namelijk al snel een paar honderd euro voor, terwijl je vandaag de dag wereldwijd gebruik kunt maken van Google Maps of een route app. Ik houd er bovendien op reis ook van om ouderwets met een kaart op schoot te reizen. Dat geeft je veel meer gevoel en richting bij je bestemming Lachen.

Autohuur Bonaire

Mijn favoriete landen voor een roadtrip

Ik heb al heel wat mooie bestemmingen bezocht, waar ik per huurauto heb rond gereisd. Mijn favorieten tot nu toe zijn:

- Oeganda en Rwanda. Dit is waarschijnlijk niet de eerste regio waar je aan denkt bij reizen met je eigen auto. En júist daarom noem ik ‘m ook! Ik vind Afrika zelf één van de mooiste continenten om te roadtrippen, omdat dit je enorm dichtbij de lokale bevolking brengt. Nog los van het feit dat je gebieden kunt bezoeken, waar überhaupt geen openbaar vervoer ís. De roadtrip door Oeganda en Rwanda was echt geweldig! De bovenste foto is in het noorden van Oeganda gemaakt.

- Sicilië. Een eiland dat ik jaren geleden bezocht en wat me altijd is bij gebleven. Vanaf Catania reisden we met een eigen auto het hele eiland rond. Een absolute aanrader!

- Schotland. Wat een magische bestemming vind ik dat! Eerlijk gezegd is er wat mij betreft ook geen enkele andere manier om door Schotland te reizen dan met je eigen auto. Dat land is simpelweg gemáákt voor roadtrips! Het simpelweg rijden door dat prachtige, Schotse landschap, is al de reis op zich. Mocht je nog een bestemming zoeken voor dit najaar of de winter: overweeg zeker Schotland per auto!

- Cariben. Toegegeven, het ligt absoluut aan het eiland waar je precies naar toe gaat, maar mijn persoonlijke ervaring is echt dat de Cariben een fantastische bestemming is om met je eigen auto te reizen. Al huur je maar een aantal dagen een auto, je komt dan echt op plekken waar je anders niet snel komt. Het openbaar vervoer is op veel van de Caribische eilanden bovendien niet heel uitgebreid. Voor mij zijn Trinidad & Tobago en Bonaire favoriet!

- Algarve. Als je meer wilt zien van deze regio, is een auto eigenlijk de enige optie. De Algarve is namelijk nog zo veel meer dan de relatieve drukte rondom Albufeira. Ik vind bijvoorbeeld het oosten van de Algarve (ten oosten van Olhao) heel mooi en authentiek. Super leuk om met je eigen auto te ontdekken.

Autohuur Split2

En zo heb ik er nog wel meer. Elke bestemming heeft natuurlijk ook iets. Mocht je zelf een auto willen huren tijdens een mooie reis, waar ook ter wereld, kijk dan eens bij Auto Europe. Zij vergelijken verschillende aanbieders met elkaar en je kunt op super veel plekken wereldwijd een auto bij hen huren. En uit ervaring kan ik je zeggen dat de service heel goed is. Een aanrader!

Vertel, wat is jouw favoriete roadtrip?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

#roadtrip #reistips #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.