Roadtrip door Polen: Krakau, Auschwitz en Wroclaw

Reismeisje 28 oktober 2020

Polen roadtrip

Geschreven door Stefanie de Wit

Heb jij ooit al eens aan een roadtrip door Polen gedacht Lachen? Of misschien heb je, net als ik vóór ik deze reis maakte, bij Polen niet verder gedacht dan een stedentrip Krakau in combinatie met het indrukwekkende Auschwitz? Los van dat dit laatste zeker een aanrader is, weet ik ondertussen dat Polen nog zó veel meer te bieden heeft. Begin oktober besloot ik namelijk zelf naar Polen te reizen met de auto. In eerste instantie vooral uit veiligheidsoverwegingen vanwege Corona, zodat we meteen weer naar huis konden rijden, indien nodig. Maar uiteindelijk bleek de keus van reizen met een eigen auto ook om andere redenen een goede! Reizen met de auto betekent dat je enorm flexibel bent en je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Een vorm van reizen die ik sowieso de laatste tijd steeds fijner vind en waarvan ik ook in Polen maximaal heb genoten. Vlieg je toch liever? Dat kan natuurlijk ook. Dagelijks gaan er directe vluchten van verschillende vliegvelden in Nederland naar Krakau. Met Transavia vlieg je zelfs al retour vanaf €60 per persoon.

Bekijk hier de beste vliegtickets naar Krakau

De reisroute naar en door Polen

Vanuit Nederland is het ongeveer 12 á 13 uur rijden naar Krakau. Een prachtig beginpunt van je ontdekkingsreis door Polen. De wegen zijn goed, dus muziekje aan en voor je het weet begeef je je in sfeer- en smaakvol Polen! Want man man wat heeft dit land veel leuke restaurantjes en barretjes Knipogen. Zelf stippelde ik een reisroute uit van een week. Zo begonnen we in hartje Krakau, reisden we daarna door naar aangrijpend en indrukwekkend Auschwitz en verbleven we daarna in kleurrijk Wroclaw. Een veelzijdige route die je een mooie (eerste) indruk van Polen geeft. Wil je je route liever nog uitbreiden naar andere steden in Polen? Overweeg dan zeker steden als Poznań, Lódz, Gdansk en Warschau.

Krakau

Onze trip startten we dus in Krakau. Een stad die voor mij één en al sfeer en karakter uitstraalt. De rijke geschiedenis van deze stad zie en voel je overal terug. Niet voor niets is deze stad dan ook door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Krakau bestaat uit meerdere delen en het mooiste gedeelte vond ik zelf het prachtige, oude historische marktplein. Het marktplein, Rynek Glówny genaamd, bevindt zich namelijk midden in het historische centrum van Krakau. Ik raad je dan zeker aan om rondom dit plein te verblijven. Zelf verbleven wij ook in dit gedeelte van de stad, in dit fijne verblijf dat we vonden via AirBnB.

Bekijk hier accommodaties in Krakau

Het plein is omringd door gezellige restaurants en terrassen, waar je kunt genieten van het romantische sfeertje. Op het plein valt namelijk genoeg te beleven, van sprookjesachtige koetsen tot straatartiesten en prachtig verlichte panden. Bovendien vind je op het marktplein een paar belangrijke highlights van Krakau terug, die je niet wilt missen. Mijn drie favorieten zijn:

Krakau

#1 De Mariakerk

Een opvallend en prachtig bouwwerk dat er meteen uitspringt als je op het plein staat. De kerk bestaat uit twee ongelijke torens, waar een historisch verhaal achter steekt. Het verhaal vertelt namelijk dat de Mariakerk is gebouwd door twee broers die allebei de hoogste toren wilden bouwen. De ene broer was iets te fanatiek en koos ervoor om zijn broer hiervoor te doden zodat hij automatisch de hoogste toren had gebouwd… Daarnaast doet er ook een bijzonder verhaal de ronde over de melodie die je elk vol uur bij de Mariakerk hoort. Vanaf een hoogte van ongeveer 54 meter wordt sinds de 14e eeuw op elk vol uur namelijk een korte, niet voltooide melodie geblazen: de zogeheten Hejnał. Het verhaal gaat dat in 1241 een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag aankomen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. De stadspoorten konden nog op tijd afgesloten worden, waardoor de stad veilig is gebleven. Maar ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt nog altijd de afgebroken melodie elk uur gespeeld. Leuk weetje toch?

#2 De Lakenhallen 

Dit is een imposant bouwwerk midden op de markt. In deze hallen, Sukiennice in het Pools, kun je tot op de dag van vandaag leuke souvenirs kopen en gezellig rondstruinen. Vroeger vond hier een rijke handelstraditie plaats. Kooplui verkochten hier in de 15e eeuw namelijk hun textiel en zout en op hun beurt kochten ze hier weer Oosterse specerijen, zijde, leer en was voor terug. Als je door de Lakenhallen loopt, vóel je die historie nog.

#3 Uitzicht over het plein

Voor een prachtig uitzicht over het marktplein, kun je de eenzame toren beklimmen en/of een drankje doen bij Rooftop Café Szaf. Een aanrader!

Highlights Krakau

Overige highlights in Krakau

Naast het grote marktplein valt er natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Krakau Knipogen. Zo vind je vlak naast de rivier Wisla de heuvel van Wawel terug. Daar kun je het prachtige kasteel en de kathedraal van Wawel ontdekken. De moeite! Wandel daarna door naar de Joodse wijk Kazimierz. In deze wijk vind je vele hippe eettentjes terug en kun je genieten van smalle straatjes, gezellige koffietentjes en terrasjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse inwoners van deze wijk gedwongen om zich te verplaatsen naar de Joodse Getto wijk Podgórze. De meesten van hen overleefden de oorlog niet, maar de Synagogen en Joodse begraafplaatsen staan hier nog steeds. Tegenwoordig heeft deze wijk een hip en artistiek randje en raad ik je zeker aan om even langs het Singer Cafe te gaan. Je vindt hier namelijk op elk tafeltje een ouderwetse Singer naaimachine terug. Maar ook de inrichting binnen is een kijkje waard. Oubollig, donker maar toch ook sfeervol en klassiek. 
Naast mijn bovengenoemde tips is een bezoek aan de wijk Podgórze het ook nog waard als je meer wilt weten over de Tweede Wereldoorlog. Je vindt hier namelijk het plein ‘Plac Bohaterów Getta’ terug. Een plein dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Joden te verzamelen die gedeporteerd werden naar de vernietigingskampen. Om deze treurige gebeurtenis niet te vergeten, is dit plein nu een oorlogsmonument en bestaat het uit een aantal lege stoelen. Deze stoelen symboliseren de afwezigheid van de gedeporteerde slachtoffers. Ook vind je hier in de buurt het bekende museum ‘Schindlers factory’. Een enorme aanrader om meer over de geschiedenis te weten te komen…

Krakau horeca

Naast deze highlights kun je in Krakau echt geen genoeg krijgen van leuke eettentjes, cafeetjes of terrasjes. Elke keer ontdekten we weer een andere leuke en toffe hotspot. Veel tentjes lijken vanaf de buitenkant heel normaal maar als je eenmaal binnenstapt zijn het pareltjes. Velen zitten ondergronds of beschikken over prachtige binnentuinen en mooie interieurs. Ga dus vooral op ontdekking en neem ook even een kijkje bij mijn volgende favorieten:
- Voor ontbijt raad ik je aan om naar Camelot en/of Charlotte te gaan, beiden onwijs sfeervol en met heerlijke ontbijtjes.

- Ga voor het diner langs Pino, Hamsa en Orzo en indien je zin hebt in het gezellige nachtleven van Krakau raad ik je aan om te beginnen in Pasaż. Hier vind je een passage vol met leuke plekjes om even neer te strijken en het heeft een tof decor. Je scoort hier al een middelgroot biertje voor maar €1,10. Zin om daarna nog even te dansen? Dan is de ondergrondse club La Bodega een enorme aanrader! 

Vervoer tip: Overal in Krakau kom je elektrische steps tegen die je kunt activeren met een app. Scan de QR-code, download de app en activeer de desbetreffende step. Een onwijs handige en leuke manier om je door de stad heen te kunnen verplaatsen!

Auschwitz

Auschwitz: een plek om stil van te worden

Na Krakau is het tijd om door te rijden (1,5 uur) naar het concentratiekamp Auschwitz. Een bezoek aan Auschwitz vergeet je nooit meer en laat een enorme indruk achter. Het maakt je stil en raakt diep. Hoe is het mogelijk dat mensen zulke verschrikkelijke dingen hebben kunnen verzinnen? Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Tot waar mensen toe in staat zijn… Het confronteert je met de onaangename waarheid die eigenlijk nog maar zeer kort geleden heeft plaatsgevonden. Ondanks dat het geen prettige activiteit is en een bezoek aan Auschwitz onder je huid kruipt, vind ik het echt iets wat je met je eigen ogen gezien moet hebben. Een kijkje in de donkere periodes vanuit onze geschiedenis. Ik raad je dus zeker aan om Auschwitz te bezoeken.
Zelf bezochten wij Auschwitz op eigen houtje, wat ik zelf als heel fijn hebt ervaren. Wel raad ik je aan om hiervoor een gids over Auschwitz te kopen, die je rechts voor de ingang kunt vinden bij een winkeltje. Dit boekje geeft je alle informatie en achtergronden bij Auschwitz. Feiten die je kippenvel zullen geven. Een gids koop je al voor 15 Zloty wat omgerekend zo’n € 3,- zal zijn. Vooraf moet je je bezoek aan Auschwitz I, zoals het heet, plannen. Dit is het voormalig basiskamp en doet nu dienst als museum. Tickets kun je hier vooraf reserveren. Zonder ticket is de kans groot dat je Auschwitz niet kunt bezoeken, dus boek deze zeker even van te voren. Voor het voormalig concentratiekamp Birkenau heb je geen kaartjes nodig en zodoende bezochten wij deze afschuwelijke plek zelfstandig. Je kunt deze plek vanaf Auschwitz bereiken met gratis shuttlebussen.

Boek je liever toch een georganiseerde tour vanuit Krakau? Of kom je zelf met vervoer en wil je het kamp bezoeken met een gids? Ook deze opties zijn natuurlijk allemaal prima. Wendy heeft 1.5 jaar geleden Auschwitz en Birkenau bezocht met een lokale gids en vond dat bijvoorbeeld echt een aanrader. Kies dus gewoon wat het beste bij jou past.
☛ Het adres van het concentratiekamp is: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim.

Wroclaw

Wroclaw

Na Auschwitz reden we binnen 2 uur door naar Wroclaw. Een stad die in het zuidwesten van Polen ligt en ons dus weer dichterbij de grens met Duitsland brengt. Wroclaw is qua grootte de vierde stad van Polen en heeft veel kleur en warmte. Het historische centrum van Wroclaw is zonder meer de mooiste bezienswaardigheid van deze stad. Het centrale punt van de stad, het oude marktplein Rynek, springt er echt meteen uit. Het centrum bestaat uit romantische straten vol prachtige gebouwen. De gevels van de fotogenieke panden zijn sierlijk en kleurrijk Je vindt deze prachtige panden dus terug op het oude marktplein of loop een stukje door naar het plein Plac Solny. Beide pleinen zijn een feestje om over heen te lopen.
In Wroclaw staan ook genoeg impostante en prachtige kerken. Maar voor een fantastisch uitzicht over deze stad moet je bij de Sint Elisabethkerk zijn. Met een klim van zo’n 300 traptreden naar boven, begeef je je daarna hoog boven Wroclaw wat een geweldig uitzicht en beeld van de stad geeft.  Wanneer je in de lente en zomer maanden Wroclaw zult bezoeken kun je genieten van een vleugje Venetië. Wroclaw is namelijk gelegen aan de rivier de Odra, waar twaalf eilanden in liggen die met maar liefst 130 bruggen verbonden zijn met de stad. Je kunt in de rivier een boottochtje maken met een rondvaartboot of je huurt een eigen bootje of kajak voor een prachtig uitzicht vanaf het water op deze mooie stad!

Naast de charme van de stad beschikt ook Wroclaw weer over genoeg leuke eettentjes en barretjes. De meeste bevinden zich rondom het grote marktplein. Maar mijn twee favorieten zijn zonder meer Niewinni czarodzieje 2.0 & Pochlebna. Voor je verblijf raad ik je dan ook zeker aan om rondom het grote marktplein te verblijven. Wij verblijven bij deze leuke AirBnB. Zo ben je op loopafstand van alle highlights!

Bekijk hier accommodaties in Wraclow

Polen

Zo eindigde dan alweer mijn route door Polen. Een land waarvan ik heb genoten en wat me heeft verrast. Ik had écht geen idee dat dit land zoveel historie, gezelligheid, sfeer en zalige gastronomie kent! Daarnaast vond ik Krakau en Wraclow ook nog eens spotgoedkoop, enorm hip, smaakvol en charmant. Te gek dan toch? Polen is naar mijn mening dus een aanrader. Lijkt het jou ook leuk om een stad als Krakau te bezoeken, maar wil je liever dat alles van tevoren geregeld is? Dan kun je tegenwoordig ook een complete stedentrip boeken, inclusief vlucht, accommodatie en eventueel een auto.

Bekijk hier complete stedentrips naar Krakau

Vertel, ben jij weleens in Polen geweest? Herken je het en heb je misschien nog andere tips? Laat het met dan zeker even weten, ik ben benieuwd!

Kortingscode voor uw huurauto

@Europa @Polen #polen #krakau #auschwitz #Wraclow #stedentrip #roadtrip #europa

43 reacties

 • Vue des Vosges

  28 oktober 2020 om 13:58

  Leuk verhaal, prachtig land, super verhaal wat uitnodigd om te gaan en te beleven!!

  Beantwoorden

 • William

  13 november 2020 om 10:38

  Hallo
  Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks aan forex en binair verdienen voor investeerders, zullen u graag alles vertellen over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 geld kunt investeren en wekelijks $ 2500 kunt verdienen, veel mensen hebben eerder geprofiteerd van dit investeringsaanbod en tijdens dit convid-19-virus, als u door dit coronavirus financiële problemen doormaakt en u hulp nodig hebt bij het betalen van rekeningen, kies dan gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en begin wekelijks winst te maken

  $ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
  $ 1000 om in 7 dagen $ 10.000 te verdienen
  $ 5000 om in 7 dagen $ 50000 te verdienen

  Om uw investering te starten, neemt u contact op via WhatsApp: (+12166263236)
  e-mail: carlose78910@gmail.com

  Beantwoorden

 • Lbgcaulk

  30 januari 2021 om 09:39

  generic viagra buy <a href="http://genqpviag.com/#">how much costs viagra in india</a> guy viagra online with prescription http://genqpviag.com/ - viagra walmart ’

  Beantwoorden

 • Jdbxcaulk

  01 februari 2021 om 14:46

  viagra canada office <a href="http://llviabest.com/#">viagra for men</a> buy viagra in canada http://llviabest.com/ - viagra for premature ejaculation ’

  Beantwoorden

 • Ahkdcaulk

  04 februari 2021 om 02:34

  canada drugs pharmacy online <a href="http://storerxpharmcanada.com/ ">viagra from canada</a> canada drugs online

  Beantwoorden

 • Lbsxcaulk

  05 februari 2021 om 22:56

  erection pills <a href="https://ssviagriia.com/ ">buying viagra sending to australia</a> prescription drugs from canada online

  Beantwoorden

 • Nncsquosy

  06 februari 2021 om 12:34

  viagra how to buy without prescription <a href="http://lightvigra.com/ ">viagra with dapoxetine for sale</a> viagra over the counter walgreens

  Beantwoorden

 • Kbcxtoge

  06 februari 2021 om 17:29

  no prescription pharmacy <a href="http://xuypharmacyonline.com/">prescription drugs prices</a> online order medicine

  Beantwoorden

 • Fvfcquosy

  07 februari 2021 om 06:27

  cialis vs viagra vs levitra <a href="http://hopeviagrin.com/ ">viagra in australia</a> viagra for sale without prescription and next day delivery

  Beantwoorden

 • Jbnbbeila

  07 februari 2021 om 21:37

  drug costs <a href="http://online21rxon.com/ ">canada prescription plus pharmacy</a> canadian viagra generic pharmacy

  Beantwoorden

 • Fqhhcaulk

  09 februari 2021 om 07:17

  weight loss <a href="http://happyrxpharmacy21.com/ ">compare prescription prices</a> ordering prescriptions from canada legally

  Beantwoorden

 • KuikSpoic

  10 februari 2021 om 22:44

  viagra 100mg <a href="http://viagerkr.com/ ">generic viagra now</a> viagra profesional uk shop

  Beantwoorden

 • AqcfStoombfof

  11 februari 2021 om 04:47

  online generic cialis <a href="http://cialisvja.com/ ">drug canada cialis with prescription</a> cialis/generic

  Beantwoorden

 • Labxcaulk

  12 februari 2021 om 21:35

  ou acheter cialis a montreal <a href="https://jecialisbn.com/ ">cialis bei hohem blutdruck</a> cialis vancouver canada

  Beantwoorden

 • Fbsgquosy

  15 februari 2021 om 10:48

  cialis mail order <a href="http://llecialisjaw.com/ ">http://llecialisjaw.com/ </a> cialis for daily use side effects

  Beantwoorden

 • Jbbncaulk

  15 februari 2021 om 15:32

  cialis originale online italia <a href="http://ljcialishe.com/ ">cialis generika vorkasse</a> what milligram does cialis come in

  Beantwoorden

 • Fqbbcaulk

  17 februari 2021 om 14:08

  i have six payday loans <a href="http://ascashapply.com/ ">payday loan laws in ky</a> pb com cash loan

  Beantwoorden

 • Kndntoge

  28 februari 2021 om 20:32

  when do you take viagra <a href="http://viagratx.com/ ">female viagra pills</a> does viagra increase size

  Beantwoorden

 • Nbmoquosy

  01 maart 2021 om 08:14

  cialis with dapoxetine usa <a href="https://buycialisxz.com/ ">http://buycialisxz.com/ </a> generic cialis 20 mg

  Beantwoorden

 • Fjjuquosy

  02 maart 2021 om 01:33

  buy viagra in mexico <a href="http://viagraonlinejc.com/ ">viagra vs cialis </a> 200 mg viagra

  Beantwoorden

 • TiefItelt

  22 maart 2021 om 06:13

  https://fcialisj.com/ - best place to buy cialis online

  Beantwoorden

 • Abgccaulk

  23 maart 2021 om 01:14

  https://thesiswritingtob.com/ - writing thesis service thesis writing uk <a href="http://thesiswritingtob.com/ ">thesis proposals</a> thesis statistics

  Beantwoorden

 • Lmoppcaulk

  24 maart 2021 om 14:35

  http://essaywriteris.com/ - who will write my essay for me instant essay writer <a href="http://essaywriteris.com/ ">cheap essay</a> write my essays

  Beantwoorden

 • Abgccaulk

  07 april 2021 om 19:02

  https://thesiswritingtob.com/ - thesiswritingtob.com thesis writing <a href="http://thesiswritingtob.com/ ">thesiswritingtob.com</a> proposal for thesis

  Beantwoorden

 • Rfvbquosy

  23 april 2021 om 16:59

  cialis and alcohol symptoms https://cileve.com/ - cialis super active no prescription female cialis

  Beantwoorden

 • Jbsdcaulk

  24 april 2021 om 01:10

  Clozaril <a href=https://onlinecanda21.com/>international pharmacies that ship to the usa</a> canadian drugstore reviews

  Beantwoorden

 • Abdgcaulk

  25 april 2021 om 00:51

  canadian pharmacy online canada https://canadianeve21.com/ Biaxin

  Beantwoorden

 • Lrbscaulk

  25 april 2021 om 22:09

  levitra no prescription <a href=https://uslevitraanna.com/>levitra 20 mg manufacturer coupon</a> viagra vs cialis vs levitra cost

  Beantwoorden

 • Fbsfcaulk

  26 april 2021 om 13:33

  online pharmacy busted https://uspharmus.com/ canadian viagra generic pharmacy

  Beantwoorden

 • Bbdftoge

  28 april 2021 om 10:18

  viagra how long does it last http://gensitecil.com/ does viagra really work

  Beantwoorden

 • Lhdvquosy

  29 april 2021 om 00:15

  20 mg 30 pills cialis https://asciled.com/ 36 hour cialis price

  Beantwoorden

 • Rfvbquosy

  29 april 2021 om 15:06

  buy cialis online https://cileve.com/ buy cialis from canadian pharmacy

  Beantwoorden

 • Jbsdcaulk

  01 mei 2021 om 12:48

  online canadian pharmacies https://onlinecanda21.com/ canadian pharmacy online canada

  Beantwoorden

 • Abdgcaulk

  03 mei 2021 om 04:58

  Clozaril http://canadianeve21.com/ - canadian pharmacy review Betapace

  Beantwoorden

 • Lrbscaulk

  03 mei 2021 om 11:43

  comparison viagra cialis levitra http://uslevitraanna.com/ compare viagra cialis and levitra

  Beantwoorden

 • Lbsoquosy

  03 mei 2021 om 22:59

  cialis with no prescription https://ucialisdas.com/ cialis soft online

  Beantwoorden

 • Rebfquosy

  04 mei 2021 om 15:22

  cialis purchase canada http://rcialisgl.com/ how to buy cialis online

  Beantwoorden

 • Anoocaulk

  06 mei 2021 om 06:12

  viagra precio df http://llviagra.com/ viagra en ligne livraison rapide

  Beantwoorden

 • Lebncaulk

  07 mei 2021 om 00:47

  canadianpharmacyworld com https://xlnpharmacy.com/ Imitrex

  Beantwoorden

 • Fmrfcaulk

  07 mei 2021 om 10:57

  purchase cheap cialis https://cialisee.com/ cialis 60mg

  Beantwoorden

 • Bbshtoge

  08 mei 2021 om 02:33

  can you take viagra with high blood pressure http://loxviagra.com/ viagra and lisinopril

  Beantwoorden

 • Lbsoquosy

  10 mei 2021 om 21:09

  buy cialis information http://ucialisdas.com/ cialis for sale online

  Beantwoorden

 • Rebfquosy

  11 mei 2021 om 13:02

  brand cialis no prescription http://rcialisgl.com/ cialis & viagra

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.