Roadtrip door Polen: Krakau, Auschwitz en Wroclaw

Reismeisje 28 oktober 2020

Polen roadtrip

Geschreven door Stefanie de Wit

Heb jij ooit al eens aan een roadtrip door Polen gedacht Lachen? Of misschien heb je, net als ik vóór ik deze reis maakte, bij Polen niet verder gedacht dan een stedentrip Krakau in combinatie met het indrukwekkende Auschwitz? Los van dat dit laatste zeker een aanrader is, weet ik ondertussen dat Polen nog zó veel meer te bieden heeft. Begin oktober besloot ik namelijk zelf naar Polen te reizen met de auto. In eerste instantie vooral uit veiligheidsoverwegingen vanwege Corona, zodat we meteen weer naar huis konden rijden, indien nodig. Maar uiteindelijk bleek de keus van reizen met een eigen auto ook om andere redenen een goede! Reizen met de auto betekent dat je enorm flexibel bent en je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Een vorm van reizen die ik sowieso de laatste tijd steeds fijner vind en waarvan ik ook in Polen maximaal heb genoten. Vlieg je toch liever? Dat kan natuurlijk ook. Dagelijks gaan er directe vluchten van verschillende vliegvelden in Nederland naar Krakau. Met Transavia vlieg je zelfs al retour vanaf €60 per persoon.

Bekijk hier de beste vliegtickets naar Krakau

De reisroute naar en door Polen

Vanuit Nederland is het ongeveer 12 á 13 uur rijden naar Krakau. Een prachtig beginpunt van je ontdekkingsreis door Polen. De wegen zijn goed, dus muziekje aan en voor je het weet begeef je je in sfeer- en smaakvol Polen! Want man man wat heeft dit land veel leuke restaurantjes en barretjes Knipogen. Zelf stippelde ik een reisroute uit van een week. Zo begonnen we in hartje Krakau, reisden we daarna door naar aangrijpend en indrukwekkend Auschwitz en verbleven we daarna in kleurrijk Wroclaw. Een veelzijdige route die je een mooie (eerste) indruk van Polen geeft. Wil je je route liever nog uitbreiden naar andere steden in Polen? Overweeg dan zeker steden als Poznań, Lódz, Gdansk en Warschau.

Krakau

Onze trip startten we dus in Krakau. Een stad die voor mij één en al sfeer en karakter uitstraalt. De rijke geschiedenis van deze stad zie en voel je overal terug. Niet voor niets is deze stad dan ook door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Krakau bestaat uit meerdere delen en het mooiste gedeelte vond ik zelf het prachtige, oude historische marktplein. Het marktplein, Rynek Glówny genaamd, bevindt zich namelijk midden in het historische centrum van Krakau. Ik raad je dan zeker aan om rondom dit plein te verblijven. Zelf verbleven wij ook in dit gedeelte van de stad, in dit fijne verblijf dat we vonden via AirBnB.

Bekijk hier accommodaties in Krakau

Het plein is omringd door gezellige restaurants en terrassen, waar je kunt genieten van het romantische sfeertje. Op het plein valt namelijk genoeg te beleven, van sprookjesachtige koetsen tot straatartiesten en prachtig verlichte panden. Bovendien vind je op het marktplein een paar belangrijke highlights van Krakau terug, die je niet wilt missen. Mijn drie favorieten zijn:

Krakau

#1 De Mariakerk

Een opvallend en prachtig bouwwerk dat er meteen uitspringt als je op het plein staat. De kerk bestaat uit twee ongelijke torens, waar een historisch verhaal achter steekt. Het verhaal vertelt namelijk dat de Mariakerk is gebouwd door twee broers die allebei de hoogste toren wilden bouwen. De ene broer was iets te fanatiek en koos ervoor om zijn broer hiervoor te doden zodat hij automatisch de hoogste toren had gebouwd… Daarnaast doet er ook een bijzonder verhaal de ronde over de melodie die je elk vol uur bij de Mariakerk hoort. Vanaf een hoogte van ongeveer 54 meter wordt sinds de 14e eeuw op elk vol uur namelijk een korte, niet voltooide melodie geblazen: de zogeheten Hejnał. Het verhaal gaat dat in 1241 een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag aankomen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. De stadspoorten konden nog op tijd afgesloten worden, waardoor de stad veilig is gebleven. Maar ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt nog altijd de afgebroken melodie elk uur gespeeld. Leuk weetje toch?

#2 De Lakenhallen 

Dit is een imposant bouwwerk midden op de markt. In deze hallen, Sukiennice in het Pools, kun je tot op de dag van vandaag leuke souvenirs kopen en gezellig rondstruinen. Vroeger vond hier een rijke handelstraditie plaats. Kooplui verkochten hier in de 15e eeuw namelijk hun textiel en zout en op hun beurt kochten ze hier weer Oosterse specerijen, zijde, leer en was voor terug. Als je door de Lakenhallen loopt, vóel je die historie nog.

#3 Uitzicht over het plein

Voor een prachtig uitzicht over het marktplein, kun je de eenzame toren beklimmen en/of een drankje doen bij Rooftop Café Szaf. Een aanrader!

Highlights Krakau

Overige highlights in Krakau

Naast het grote marktplein valt er natuurlijk nog veel meer te ontdekken in Krakau Knipogen. Zo vind je vlak naast de rivier Wisla de heuvel van Wawel terug. Daar kun je het prachtige kasteel en de kathedraal van Wawel ontdekken. De moeite! Wandel daarna door naar de Joodse wijk Kazimierz. In deze wijk vind je vele hippe eettentjes terug en kun je genieten van smalle straatjes, gezellige koffietentjes en terrasjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joodse inwoners van deze wijk gedwongen om zich te verplaatsen naar de Joodse Getto wijk Podgórze. De meesten van hen overleefden de oorlog niet, maar de Synagogen en Joodse begraafplaatsen staan hier nog steeds. Tegenwoordig heeft deze wijk een hip en artistiek randje en raad ik je zeker aan om even langs het Singer Cafe te gaan. Je vindt hier namelijk op elk tafeltje een ouderwetse Singer naaimachine terug. Maar ook de inrichting binnen is een kijkje waard. Oubollig, donker maar toch ook sfeervol en klassiek. 
Naast mijn bovengenoemde tips is een bezoek aan de wijk Podgórze het ook nog waard als je meer wilt weten over de Tweede Wereldoorlog. Je vindt hier namelijk het plein ‘Plac Bohaterów Getta’ terug. Een plein dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Joden te verzamelen die gedeporteerd werden naar de vernietigingskampen. Om deze treurige gebeurtenis niet te vergeten, is dit plein nu een oorlogsmonument en bestaat het uit een aantal lege stoelen. Deze stoelen symboliseren de afwezigheid van de gedeporteerde slachtoffers. Ook vind je hier in de buurt het bekende museum ‘Schindlers factory’. Een enorme aanrader om meer over de geschiedenis te weten te komen…

Krakau horeca

Naast deze highlights kun je in Krakau echt geen genoeg krijgen van leuke eettentjes, cafeetjes of terrasjes. Elke keer ontdekten we weer een andere leuke en toffe hotspot. Veel tentjes lijken vanaf de buitenkant heel normaal maar als je eenmaal binnenstapt zijn het pareltjes. Velen zitten ondergronds of beschikken over prachtige binnentuinen en mooie interieurs. Ga dus vooral op ontdekking en neem ook even een kijkje bij mijn volgende favorieten:
- Voor ontbijt raad ik je aan om naar Camelot en/of Charlotte te gaan, beiden onwijs sfeervol en met heerlijke ontbijtjes.

- Ga voor het diner langs Pino, Hamsa en Orzo en indien je zin hebt in het gezellige nachtleven van Krakau raad ik je aan om te beginnen in Pasaż. Hier vind je een passage vol met leuke plekjes om even neer te strijken en het heeft een tof decor. Je scoort hier al een middelgroot biertje voor maar €1,10. Zin om daarna nog even te dansen? Dan is de ondergrondse club La Bodega een enorme aanrader! 

Vervoer tip: Overal in Krakau kom je elektrische steps tegen die je kunt activeren met een app. Scan de QR-code, download de app en activeer de desbetreffende step. Een onwijs handige en leuke manier om je door de stad heen te kunnen verplaatsen!

Auschwitz

Auschwitz: een plek om stil van te worden

Na Krakau is het tijd om door te rijden (1,5 uur) naar het concentratiekamp Auschwitz. Een bezoek aan Auschwitz vergeet je nooit meer en laat een enorme indruk achter. Het maakt je stil en raakt diep. Hoe is het mogelijk dat mensen zulke verschrikkelijke dingen hebben kunnen verzinnen? Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Tot waar mensen toe in staat zijn… Het confronteert je met de onaangename waarheid die eigenlijk nog maar zeer kort geleden heeft plaatsgevonden. Ondanks dat het geen prettige activiteit is en een bezoek aan Auschwitz onder je huid kruipt, vind ik het echt iets wat je met je eigen ogen gezien moet hebben. Een kijkje in de donkere periodes vanuit onze geschiedenis. Ik raad je dus zeker aan om Auschwitz te bezoeken.
Zelf bezochten wij Auschwitz op eigen houtje, wat ik zelf als heel fijn hebt ervaren. Wel raad ik je aan om hiervoor een gids over Auschwitz te kopen, die je rechts voor de ingang kunt vinden bij een winkeltje. Dit boekje geeft je alle informatie en achtergronden bij Auschwitz. Feiten die je kippenvel zullen geven. Een gids koop je al voor 15 Zloty wat omgerekend zo’n € 3,- zal zijn. Vooraf moet je je bezoek aan Auschwitz I, zoals het heet, plannen. Dit is het voormalig basiskamp en doet nu dienst als museum. Tickets kun je hier vooraf reserveren. Zonder ticket is de kans groot dat je Auschwitz niet kunt bezoeken, dus boek deze zeker even van te voren. Voor het voormalig concentratiekamp Birkenau heb je geen kaartjes nodig en zodoende bezochten wij deze afschuwelijke plek zelfstandig. Je kunt deze plek vanaf Auschwitz bereiken met gratis shuttlebussen.

Boek je liever toch een georganiseerde tour vanuit Krakau? Of kom je zelf met vervoer en wil je het kamp bezoeken met een gids? Ook deze opties zijn natuurlijk allemaal prima. Wendy heeft 1.5 jaar geleden Auschwitz en Birkenau bezocht met een lokale gids en vond dat bijvoorbeeld echt een aanrader. Kies dus gewoon wat het beste bij jou past.
☛ Het adres van het concentratiekamp is: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim.

Wroclaw

Wroclaw

Na Auschwitz reden we binnen 2 uur door naar Wroclaw. Een stad die in het zuidwesten van Polen ligt en ons dus weer dichterbij de grens met Duitsland brengt. Wroclaw is qua grootte de vierde stad van Polen en heeft veel kleur en warmte. Het historische centrum van Wroclaw is zonder meer de mooiste bezienswaardigheid van deze stad. Het centrale punt van de stad, het oude marktplein Rynek, springt er echt meteen uit. Het centrum bestaat uit romantische straten vol prachtige gebouwen. De gevels van de fotogenieke panden zijn sierlijk en kleurrijk Je vindt deze prachtige panden dus terug op het oude marktplein of loop een stukje door naar het plein Plac Solny. Beide pleinen zijn een feestje om over heen te lopen.
In Wroclaw staan ook genoeg impostante en prachtige kerken. Maar voor een fantastisch uitzicht over deze stad moet je bij de Sint Elisabethkerk zijn. Met een klim van zo’n 300 traptreden naar boven, begeef je je daarna hoog boven Wroclaw wat een geweldig uitzicht en beeld van de stad geeft.  Wanneer je in de lente en zomer maanden Wroclaw zult bezoeken kun je genieten van een vleugje Venetië. Wroclaw is namelijk gelegen aan de rivier de Odra, waar twaalf eilanden in liggen die met maar liefst 130 bruggen verbonden zijn met de stad. Je kunt in de rivier een boottochtje maken met een rondvaartboot of je huurt een eigen bootje of kajak voor een prachtig uitzicht vanaf het water op deze mooie stad!

Naast de charme van de stad beschikt ook Wroclaw weer over genoeg leuke eettentjes en barretjes. De meeste bevinden zich rondom het grote marktplein. Maar mijn twee favorieten zijn zonder meer Niewinni czarodzieje 2.0 & Pochlebna. Voor je verblijf raad ik je dan ook zeker aan om rondom het grote marktplein te verblijven. Wij verblijven bij deze leuke AirBnB. Zo ben je op loopafstand van alle highlights!

Bekijk hier accommodaties in Wraclow

Polen

Zo eindigde dan alweer mijn route door Polen. Een land waarvan ik heb genoten en wat me heeft verrast. Ik had écht geen idee dat dit land zoveel historie, gezelligheid, sfeer en zalige gastronomie kent! Daarnaast vond ik Krakau en Wraclow ook nog eens spotgoedkoop, enorm hip, smaakvol en charmant. Te gek dan toch? Polen is naar mijn mening dus een aanrader. Lijkt het jou ook leuk om een stad als Krakau te bezoeken, maar wil je liever dat alles van tevoren geregeld is? Dan kun je tegenwoordig ook een complete stedentrip boeken, inclusief vlucht, accommodatie en eventueel een auto.

Bekijk hier complete stedentrips naar Krakau

Vertel, ben jij weleens in Polen geweest? Herken je het en heb je misschien nog andere tips? Laat het met dan zeker even weten, ik ben benieuwd!

Kortingscode voor uw huurauto

@Europa @Polen #polen #krakau #auschwitz #Wraclow #stedentrip #roadtrip #europa

2 reacties

 • Vue des Vosges

  28 oktober 2020 om 13:58

  Leuk verhaal, prachtig land, super verhaal wat uitnodigd om te gaan en te beleven!!

  Beantwoorden

 • Wagner Clerk

  11 april 2022 om 21:51

  Goede dag kan dit niet allemaal voor mezelf houden. Mijnheer Anderson, help me om wekelijks $ 2500 te verdienen met cryptocurrency-handel, neem contact met hem op via whatsapp +1(252)285-2093

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.