Stedentrip Reykjavík: bezienswaardigheden en reistips

Reismeisje 12 september 2019

Reykjavik uitzicht

IJsland is en blijft één van mijn favoriete bestemmingen binnen Europa. Ik houd van de ruigheid. De leegte. Stilte. De inheemse cultuur die raakvlakken heeft met het animisme. Natuurgeloof. Het leven mét die natuur, die voor de IJslanders zo alomtegenwoordig is. Het tempo dat op IJsland lager ligt. De vertraging. En dan die eindeloze landschappen en vergezichten. Prachtig! De afgelopen jaren heeft IJsland rap aan populariteit gewonnen. Ik hoor het in elk geval een stuk vaker om me heen. Hoewel je die populariteit wel merkt aan de prijzen, die op IJsland toch al niet laag zijn Knipogen, heeft het land toch haar eigenheid weten te behouden. Blijft de natuur even beschermd en behoudt het landschap dezelfde magische leegte. Mocht je een reis naar IJsland overwegen, zou ik je absoluut aanraden minimaal een week te gaan. Een budgetoverzicht van een week op IJsland vind je hier. Langer is natuurlijk altijd goed. Hoewel de magie van IJsland juist vooral buiten de hoofdstad Reykjavík ligt en ik het je zeker aan zou raden het binnenland te verkennen, is een stedentrip naar Reykjavík een mooie manier om kennis te maken met IJsland. De stad heeft een aantal bezienswaardigheden, een leuke, tikkeltje Scandinavisch aandoende sfeer en het is een perfecte uitvalsbasis voor een aantal highlights die je op een dagtour vanuit Reykjavík kunt bezoeken. In dit artikel vertel ik je graag meer over de hoofdstad van IJsland en wat het de moeite maakt. Inclusief mijn eigen, persoonlijke tips!

Reykjavik

Vliegen op Reykjavík en een betaalbare accommodatie

Er wordt veel gecommuniceerd over betaalbare vliegtickets naar Reykjavík. Die zouden al beginnen vanaf €150. Eerlijk? Ik ben ze nog nooit serieus tegen gekomen. Het is altijd duurder. Wat wel bij IJsland goed is om te weten, is dat de vliegticket prijzen sterk fluctueren op basis van het seizoen. Het hoogseizoen en de zomerperiode zijn beduidend duurder dan het laagseizoen en in de donkere maanden van de winter. Zelf ben ik midden in de winter op IJsland geweest. 5 uur daglicht. Ik vond het magisch. Extra bijzonder om te ervaren hoe het leven er dan is. Het vraagt wat georganiseer qua tourtjes in het daglicht, maar zowel qua ervaring als ook kosten een aanrader. Ik ben zelf rechtstreeks vanaf Amsterdam op Reykjavík gevlogen met Iceland Air voor €300 retour. 

Hier kun je de beste vliegtickets naar Reykjavík met elkaar vergelijken. 

Qua accommodaties is Reykjavík niet het meest voordelig en tegelijkertijd vind je er het meeste aanbod. Mijn ervaring is dat je daardoor best mogelijkheden hebt om te onderhandelen. Zeker buiten het hoogseizoen én als je meerdere nachten blijft. Een aantal betaalbare accommodaties in hartje Reykjavík op een rijtje:

Kex Hostel. Een favoriet! Kex heeft een echte backpacker vibe en is gevestigd in een oude koekjesfabriek. Midden in het centrum van Reykjavík. Ze helpen je er graag met het regelen van tourtjes en vervoer. Een aanrader! Een double boek je hier vanaf €60.

Loft HI Hostel. Ook een heel goede optie. Vergelijkbaar met Kex, alleen een klein tikkeltje duurder. Daar krijg je dan ook een rooftop bar met uitzicht over Reykjavík voor terug! Een double boek je hier vanaf €65. 

Laekur Hostel. Als je écht op zoek bent naar een goedkope accommodatie, is Laekur aan te raden. Ze bieden er alleen dorms aan en zijn helemaal gericht op backpackers. In alles. Een bed in een dorm boek je hier vanaf €35.

Bezienswaardigheden in Reykjavík

Er wonen rond 130.000 mensen in Reykjavík. Van de ongeveer 340.000 inwoners in heel IJsland. Ruim 1/3 van de totale bevolking dus. Dat geeft aan hoe dunbevolkt de rest van IJsland is én hoezeer activiteit is gefocust op Reykjavík. Voorzieningen en infrastructuur, ook voor toeristen, zijn in Reykjavík dan ook goed voor elkaar. Hoe fijn ik Reykjavík ook heb ervaren als uitvalsbasis voor mijn reis door IJsland, het is geen hoofdstad vergelijkbaar met andere Europese hoofdsteden. Er zijn minder highlights. Minder bezienswaardigheden. Dat neemt niet weg dat Reykjavík wel de moeite waard is en dat er een aantal plekken zijn die je zeker moet zien! Ik zet ze op een rijtje:

Reykjavik oude haven

De oude haven van Reykjavík. Die is in al haar eenvoud prachtig. Gekleurde huisjes, allerhande bootjes en een backdrop van dat prachtige binnenland. Erg mooi vond ik 't daar. Ik zou er rond lunchtijd naar toe gaan, een stukje wandelen en dan lekker een hapje gaan eten in één van de vele lokale restaurantjes die je er vindt. Voor €10 eet je er voor IJslandse begrippen relatief goedkoop een lokaal visgerecht.

Höfdi House. Één van de historisch meest waardevolle plekken die Reykjavík kent. Höfdi werd in 1907 gebouwd en werd in de jaren 80 wereldwijd bekend als de plek waar de Koude Oorlog werd beëindigd. Reagan en Gorbatsjov tekenden hier in 1986 het akkoord dat een einde moest maken aan die strijd. Höfdi is nog steeds een mooi gebouw en ik vond de historische waarde het iets extra's geven.

Reykjavik kerk

 ✈ Hallgrímskirkja. De iconische kerk van Reykjavík. Misschien heb je wel eens plaatsje gezien van een grijs gebouw in raketvorm. Dat is Hallgrímskirkja. Je kunt de kerk vrijwel vanuit heel Reykjavík zien. Ik vind het zelf niet bijzonder mooi Knipogen, maar zeker bijzonder. De basalten kolommen gaan meters de lucht in en je hebt er een fenomenaal uitzicht over Reykjavík. Tip: mocht je op een zondag in Reykjavík zijn, neem dan een kijkje bij een kerkdienst in Hallgrímskirkja.

Perlan. Een gebouw van maar liefst 25 meter hoogte. Op de vierde verdieping heb je een 360 graden uitzicht over de stad, supermooi! Waar Perlan echter vooral een fantastische plek voor is, is het Noorderlicht bekijken. De weer condities moeten er dan natuurlijk wel naar zijn, maar het uitzicht is er dan briljant. Je kunt er trouwens ook eten. Dat heb ik zelf niet gedaan, maar er zit een rond draaiend restaurant in Perlan.

Reykjavik winkelcentrum

Laugavegurinn. De winkelstraat in Reykjavík. Nu ben ik zelf niet zo van het shoppen op reis, maar ik vind het wél altijd leuk om lokale winkels en boetiekjes te bekijken. Aan de Laugavegurinn vind je internationale winkels en zeker ook veel lokale winkeltjes. En het barst er van de gezellige koffiebarretjes. Heerlijk om te zitten en de winkelende IJslanders aan je voorbij te zien trekken.

IJsland4

Bezienswaardigheden rondom Reykjavík

Rondom Reykjavík vind je veel bezienswaardigheden. Hotels in de stad zelf kunnen je helpen om tourtjes daar naar toe te regelen. Ik zou je sowieso aanraden The Blue Lagoon te bezoeken. Niet bepaald off the beaten track en met een toegangsprijs van €75 (inclusief bus er naar toe) niet bepaald goedkoop, maar wel erg leuk en ontspannend. Het is een grote heet water bron waar je heerlijk kunt relaxen, een massage kunt nemen of gewoon lekker wat kunt dobberen op het water. Een Golden Circle tour is ook de moeite. Je bezoekt dan Tingvellír National Park, waterval Gullfoss en de bekende geiser Geysir. Een vrij recht toe recht aan dagtour, die dagelijks vanuit Reykjavík georganiseerd wordt. Kosten: rond €85 per persoon. Daarnaast zijn er nog tientallen andere opties om vanuit Reykjavík te ondernemen. Je accommodatie kan je daarbij helpen.

Tot slot: als je wat meer tijd hebt én graag nog meer van het prachtige IJsland wilt zien, kun je er ook voor kiezen een auto te huren in Reykjavík. Een auto huur je al vanaf ongeveer €25 per dag. Klik hier voor meer informatie. 

De combinatie van een stedentrip en een eerste kennismaking met IJsland met Reykjavík als uitvalsbasis is wat mij betreft perfect! Ik ben benieuwd of jij al eens op IJsland bent geweest? Spreekt het je aan?

 

@Europa @IJsland #IJsland #reykjavík #stedentrip #reistips #europa

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.