Een reis door magisch IJsland

Reismeisje 08 januari 2018

IJsland. Het woord alleen al roept een beeld bij me op van intens woeste natuur, grillige landschappen en een oneindig, bijna desolaat gevoel. Magisch. Bijna niet van deze wereld. Jaren geleden bezocht ik dit bijzondere eiland voor het eerst en sindsdien heeft IJsland  me niet meer verlaten. Wil ik er steeds opnieuw naar terug keren. Nog meer afgelegen, adembenemend mooie plekjes ontdekken. De sterke seizoenen over het eiland zien glijden. In de winter het Noorderlicht achterna reizen. En in de midzomernacht de zon 24 uur per dag aan de hemel zien staan. IJsland is voor mij een van de meest bijzondere bestemmingen ooit en vandaag vertel ik je daar iets meer over.

IJsland 3

Een woest land op een geologische scheiding. Landschappelijk is IJsland uniek. Voor een groot deel 17 tot 20 miljoen jaar geleden ontstaan. Tijdens een van de vele ijstijden. En het eiland groeit nog steeds. Onder de oppervlakte borrelen en kolken vulkanen, die bij tijd en wijle magma en lava naar boven duwen. Dat zie je. Dikke, lobbige stromen van grijs geworden, versteend en bevroren lava dwars door het IJslandse landschap. Prachtig! Hoewel IJsland op een bepaalde manier landschappelijk dus nog steeds uit breidt, wordt het eiland aan de andere kant ook kleiner. Uit elkaar getrokken. Letterlijk. Op sommige plekken zelfs 1 tot 2 centimeter per jaar. IJsland bevindt zich namelijk precies op het breukvlak van twee tektonische platen, die maken dat de bodem hier op bepaalde plekken steeds verder uit elkaar wordt getrokken. In het national park Thingvallir kun je dit letterlijk zien; een onvoorstelbaar diepe scheur, die dwars over de aarde loopt. Je kijkt een onpeilbare diepte in. Recht de aarde in. Nergens anders ter wereld is dit zo zichtbaar. Fascinerend.

IJsland 4

Leven met de natuur. Omdat die er is. Officieel stammen de IJslanders grotendeels van de Noren af. Hun taal is verwant aan het Noors, ze zien er uit als Vikingen en de IJslandse keuken lijkt ergens op de Noorse. Wat IJslanders voor mij echter zulke eigen mensen maakt, is de manier waarop ze hun land beleven. De natuur. Leven met diezelfde natuur. Simpelweg omdat die alomtegenwoordig is in het dagelijkse leven. De elementen zijn zo ontzettend sterk aanwezig op IJsland, dat je daar niet om heen kunt. Het maakt dat IJslanders geloven in meer dan wat zichtbaar is. Voor ons. Want voor hen is het er. Zichtbaar genoeg. Hun cultuur en manier van tegen het leven aan kijken doet me sterk denken aan het animisme. Iets wat je veel ziet in Zuid-Amerika. Anima betekent in het Latijns 'geest'. Mensen die dit aanhangen geloven dat alles in de natuur een ziel heeft. Bomen, planten, dieren, stenen, alles. Ze geloven dat natuurverschijnselen als het Noorderlicht, heftige stormen of onverwachte uitbarstingen van een vulkaan een signaal zijn. Iets moeten vertellen, iets betekenen. Of je daar zelf nu in gelooft of niet, als je op IJsland bent kun je om de magische spiritualiteit van de IJslanders niet heen. Mij raakte het diep. Zeker in het Zuiden van IJsland, langs de stranden bij Vik, waar de mensen zich nog sterk verbonden voelen met de natuur. Ze kunnen er prachtig over vertellen. Bijzonder.

IJsland 5

Een reis door IJsland, wanneer? IJsland is eigenlijk een bestemming die in elk jaargetijde wel iets heeft. Persoonlijk vind ik juist de wat meer extreme periodes binnen de winter of zomer fantastisch, omdat die juist zo eigen en anders zijn. Als je de winter op haar meest wild en tastbaar wilt mee maken, zou ik je aanraden in januari naar IJsland te reizen. Dan heb je net een 2-3 uurtjes daglicht om wat dingen te ondernemen en ervaar je de rest van de dag een magische donkerte. Terwijl het leven door gaat alsof het licht is. Heb je het niet zo op die donkere dagen? Dan zou ik er voor kiezen in juni naar IJsland te reizen. Het liefste rondom 21 juni, want dan is het de zogeheten midzomernacht. De zon gaat dan 24 uur per dag niet onder. Kust de horizon net, om dan snel weer te stijgen. Overal op IJsland wordt dit gevierd; heel gaaf om mee te maken.

Ik hoop dat ik je heb kunnen laten voelen waarom IJsland voor mij een dierbare bestemming is. Waarom het me blijft verrassen, Intrigeren. En een klein beetje mijn reishart heeft gestolen. Ik ben benieuwd of IJsland jou aanspreekt? Of misschien ben je er al eens geweest; wat vond je er van?

@Europa @IJsland #reistips #IJsland #europa #persoonlijk

2 reacties

 • Jo

  08 januari 2018 om 08:06

  November is juist de mooiste periode om IJsland in zijn winterse omstandigheden te bezoeken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jo

   08 januari 2018 om 13:06

   Dank voor je aanvulling!

 • Nanda

  08 januari 2018 om 10:26

  IJsland staat zeker op de lijst! Maar wanneer we een keer gaan, weten we niet

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nanda

   08 januari 2018 om 13:07

   Doen doen doen; echt heel erg de moeite :-)!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.