Reistips voor ruig, puur en onontdekt Noord-IJsland

Reismeisje 21 oktober 2019

Noord IJsland winter

IJsland. Ik heb er vaker over geschreven. Het blijft één van mijn favoriete bestemmingen. Ruig, puur en met geen enkele andere bestemming te vergelijken. Het heeft ergens iets weg van Nieuw-Zeeland. Geologisch schijnen dat ook ‘zusjes’ te zijn. Maar verder staat IJsland voor mij op zichzelf. Hoewel er veel voor te zeggen is om IJsland in het voorjaar of de zomer te bezoeken, vind ik persoonlijk dat het najaar en de winter IJsland extra bijzonder maken. Het voelt er dan nóg meer afgelegen. Uniek en intens. De korte dagen en dat magische licht. De zon die weer onder gaat voor ze goed en wel is op gekomen. Prachtig. In dit artikel neem ik je mee naar het minst toeristische deel van IJsland. Een dun bevolkt deel, waar je een klein beetje meer moeite voor moet doen om er te komen; het uiterste noorden van IJsland.

Thingvellir

Natuurpracht in Noord-IJsland

IJsland is een relatief ‘jong’ eiland. De schattingen zijn dat IJsland rond 17 miljoen jaar geleden is ontstaan. Geologisch gezien is dat niet al te lang geleden. IJsland is ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de oceaan. Dat geeft ten dele ook dat ruige landschap. Een ander belangrijke reden is de exacte ligging van IJsland. IJsland ligt namelijk precies op de scheiding van twee tektonische platen. Platen die jaarlijks zo’n 2 centimeter verder van elkaar vandaan bewegen. Het creëert letterlijk scheuren in de aarde op IJsland. In national park Thingvellír kun je dat met eigen ogen prachtig zien. De rotsen en aarde zijn hier ver uit elkaar gespleten en je kijkt er (kilo-)meters de diepte in. In het noorden van IJsland is deze bijzondere geologische basis misschien wel het meest zichtbaar, zoals in Mývatn, waar je het actief vulkanisch landschap goed kunt zien. De meren, enorme watervallen, zoals Godafoss en Dettifoss, en brede fjorden die je in Noord-IJsland vindt, zijn allemaal (in-)direct het gevolg van vroegere ijstijden. In combinatie met de ligging dichter bij het arctisch gebied heeft Noord-IJsland lange tijd iets onherbergzaams gehad. Logistiek lastig te bereiken en een rauw klimaat om in te leven. En dat heeft er nu juist voor gezorgd dat het Noorden van IJsland zo prachtig bewaard is gebleven. Maar wat kun je er precies doen?

#1 Wintersporten in Akureyri

Akureyri is, buiten Reykjavík, de grootste ‘stad’ op IJsland. Er wonen rond 20.000 mensen en zeker voor Noord-IJsland is Akureyri een belangrijke plek qua voorzieningen. Het is een perfecte uitvalsbasis om het Noorden van IJsland te ontdekken. Vooral als je van een beetje actie houdt, want de omgeving van Akureyri staat bekend vanwege de vele wintersport mogelijkheden. Er zijn drie gebieden rondom Akureyri waar je kunt skiën en snowboarden: Hliðarfjall, Kaldbakur en Siglufjörður. Kaldbakur heeft met 1.100 meter de hoogst gelegen piste; je kunt dus geen enorme afdalingen maken, maar de uitzichten over het Noord IJslandse landschap zijn fenomenaal!

Noorderlicht

#2 Spot het noorderlicht

Het noorderlicht is voor mij één van de meest bijzondere natuur fenomenen die ik ooit heb gezien. Prachtig. Je weet nooit helemaal zeker of het Noorderlicht zich laat zien en elke keer ziet ’t er ook weer anders uit. IJsland is één van de bestemmingen waar je het noorderlicht in de winter goed kunt zien. En in Noord-IJsland helemaal! Om het noorderlicht namelijk goed te kunnen zien, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk kunstlicht in de omgeving is. En dat is in het noorden van IJsland het geval. Een perfecte plek om op zoek het gaan naar het noorderlicht dus.

Walvissen IJsland

#3 Walvissen in Húsavik

Walvissen kun je gedurende het hele jaar in IJsland spotten. De kans is echter het grootste tussen mei en oktober, omdat deze machtige dieren in de winter ten dele richting het warmere Zuiden migreren. Toch heb je ook in de winter een grote kans om walvissen te zien. Zeker vanuit Húsavik in Noord-IJsland. Het is dé uitvalsbasis om walvissen te spotten. Vanuit de haven van Húsavik vertrekken dagelijks boten, waarbij altijd een lokale gids aanwezig is. Hij/zij kan je van alles vertellen over de habitat van walvissen, hun gewoontes, gedrag en manier van leven. Als je de kans krijgt, zou je zeker aanraden deze mooie dieren te gaan bewonderen. Omringd door het ijzige IJslandse landschap is het plaatje compleet!

IJsland reizen2

#4 Diamond Circle

Ooit gehoord van de Golden Circle? Het is een bekende route die je als daguitstap vanuit de hoofdstad Reykjavík kunt doen. Je bezoekt dan een aantal van de grootste highlights. Supermooi en tegelijk heel toeristisch. Het veel rustigere alternatief is de zogeheten Diamond Circle in Noord-IJsland. Tijdens deze tour bezoek je bijvoorbeeld het vissersstadje Húsavik (zie hierboven), de 44 meter hoge Dettifoss waterval en het prachtige natuurreservaat Mývatn, vol kratermeren, lavapoelen en borrelende warmwaterbronnen. De route is in totaal ruim 250 kilometer lang en het is een aaneenschakeling van prachtige landschappen.

Dit zijn een aantal van de highlights en reistips voor Noord-IJsland. Dit deel van IJsland is een reis op zich waard. Lijkt deze bestemming je ook wel iets? Kijk dan eens bij de Noord-IJsland reizen van Voigt Travel. Zij bieden diverse, avontuurlijke reizen door dit deel van IJsland aan en werken veel met locals. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een fly & drive reis, een actieve reis of een groepsreis. Bovendien biedt Voigt Travel als enige reisorganisatie de mogelijkheid rechtstreeks naar Noord-IJsland te vliegen en dit ongerepte deel van IJsland te ontdekken. Voigt Travel is gespecialiseerd in reizen naar Noordelijk gelegen bestemmingen en weet als geen ander de mooiste, off the beaten track plekken te vinden. Een absolute aanrader!

IJsland Noorden2

Tot slot nog een aantal praktische tips voor IJsland:

☛ In december en januari heeft IJsland de minste lichturen; rond 4.5 á 5 uur per dag. Goed om rekening mee te houden, wanneer je een tour plant. Laat je er niet door tegen houden, want dat weinige licht geeft een reis door IJsland juist iets super magisch!

☛ Wil je je van tevoren inlezen over IJsland? Dan raad ik je de Lonely Planet van IJsland aan. 

☛ Op de landinformatiepagina over IJsland vind je meer informatie over klimaat, beste reistijd, feestdagen en meer. 

Ben jij al eens op IJsland geweest? Of staat dit prachtige eiland nog op je bucketlist?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening. 

@Europa @IJsland #IJsland #reistips #reizen #Akureyri #noorderlicht #Húsavik #europa

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.