Reisroute door Iran

Reismeisje 24 juni 2016

Iran GvdW 4303

Terwijl ik dit artikel schrijf zitten we nog op heerlijk en relaxt Bali. Genieten! Over een paar dagen vliegen we naar één van mijn favoriete steden: Bangkok. Nog meer genieten Lachen. En dan is het tijd voor de afsluiting in het Midden-Oosten met Iran als absoluut hoogtepunt. Een land waar we al een paar keer bijna een reis naar toe hebben gemaakt, maar wat er op de een of andere manier toch nooit van kwam. Ik ben superblij dat het nu zo ver is! Aangezien ik behoorlijk wat vragen krijg over onze reis naar Iran leek het me leuk jullie mee te nemen in de route die we in Iran gaan volgen en wat we er denken te gaan doen. Vandaag dus een artikel over onze reisroute door het oud Perzische rijk.

Klassieke route. Ik denk dat we met gemak een week of vier door Iran zouden kunnen reizen. Als ik de Lonely Planet er bij pak zie ik echt superveel plekken en bestemmingen die me aanspreken! Hoewel je als Nederlander sinds kort een 30 dagen visum on arrival in Iran kunt krijgen, hebben we langzamerhand niet meer onbeperkt de tijd. Toen we een beetje gingen rekenen, kwamen we uit op zo’n 2.5 week. Net leuk voor een eerste kennismaking lijkt me zo en bovendien zullen we er in juli reizen. Zo’n beetje de warmste maand in Iran met temperaturen die met gemak boven de 40 graden Celsius uit komen…In combinatie met alles bedekkende kleding niet bepaald de allerbeste maand om door Iran te reizen dus. 2.5 week lijkt me voor nu dan ook wel prima eigenlijk. In dat tijdsbestek kunnen we precies de zogeheten klassieke route door Iran volgen. Een route die je langs de, inderdaad, klassieke hoogtepunten brengt; oud Perzische steden, mystiek religieuze plekken, prachtige moskeeën en woestijndorpjes die als een fata morgana in de gortdroge woestijn oplichten. De eerste week zullen we gaan reizen met een Nederlandssprekende gids van Midden Oosten Reizen.com; een Nederlandse organisatie die gespecialiseerd is in reizen door het Midden Oosten, inclusief Iran. Ondanks dat je prima zelfstandig door Iran kunt reizen, lijkt het me superleuk om met een eigen gids door dit bijzondere land te reizen. Juist omdat er zo veel tradities en gebruiken zijn die zó anders zijn dan bij ons.

Daar gaan we dan! Onze reis zal beginnen in de hoofdstad van Iran: Teheran. Een duizelingwekkende miljoenenstad vol smog, verkeer en bijbehorende wolkenkrabbers. Klinkt op het eerste oog niet heel aantrekkelijk, maar Teheran schijnt wel het moderne hart van het traditionele Iran te zijn. De regels worden hier net wat minder strikt nageleefd en het geeft een inkijkje in ene progressief deel van Iran. Bovendien zijn wij er ten tijde van het Suikerfeest Lachen. Te gek! Lijkt me echt superleuk om juist in Iran mee te maken! Na Teheran reizen we verder naar Qom, één van de meest religieuze plekken in Iran. Dat zal ongetwijfeld best een contrast vormen met Teheran. Van daaruit reizen we door naar Kashan; een middelgrote stad met een prachtig oud centrum en naar het schijnt te gekke architectuur. Je schijnt Kashan ook leuk op de fiets te kunnen verkennen!

Na Kashan reizen we door naar Esfahan. Waarschijnlijk de meest toeristische bestemming in Iran. En met reden, want het moet er barsten van de mooie moskeeën, belangrijke islamitische gebouwen en idyllische pleintjes. Niet voor niets is een deel van Esfahan door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed Knipogen. Ik denk dat we ons hier wel een aantal dagen gaan vermaken! Na Kashan gaan we door naar romantisch en typisch Yazd. Hoewel je er niet echt enorme highlights schijnt te hebben, lijkt Yazd me echt een van de meest bijzondere bestemmingen in Iran. De oude stad bestaat uit huisjes die volledig uit modder zijn opgetrokken. Omringd door een droge, dorre woestijn lijkt me dit bijna wel een fata morgana! Heel veel zin in. Tot slot zullen we na Yazd naar Shiraz reizen; het culturele hart van het oud Perzische rijk. Ook de opgravingen van Persepolis zullen we dan gaan bekijken, dat ligt daar in de buurt. Na Shiraz denk ik dat onze tijd in Iran en wel zo'n beetje op zit en zullen we naar Dubai gaan voor de laatste dagen van onze wereldreis...

Dat gaat dus de route zijn die we nu in ons hoofd hebben voor Iran! Net als veel van jullie, ben ik echt reuze benieuwd naar dit oude en cultureel zo rijke land. Decennialang bezochten alleen een klein handjevol echte avonturiers Iran en pas sinds een paar jaar is het een stukje makkelijker geworden om het te bezoeken. Ik verwacht er erg veel van en ga jullie natuurlijk op de hoogte houden! Spreken bestemmingen in het Midden-Oosten jou aan? Of misschien ben je er al eens geweest?

@Midden-Oosten @Iran #Iran #reisroute #reistips

5 reacties

 • Jeroen

  24 juni 2016 om 06:54

  Ik ben heel benieuwd hoe jullie het gaan hebben. Gaat vast ongelooflijk mooi worden.
  En ja het staat zeker hoog op mijn lijstje. Helaas eerst andere prioriteiten...

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   24 juni 2016 om 12:05

   Haha, ja, jij hebt nog een hele lijst te gaan ;-). Maar dat gaat vast goed komen.

   • Jeroen Reismeisjenl

    24 juni 2016 om 15:44

    Ja zo'n lange lijst... Het gaat vast goed komen maar ik ga hoe dan ook te weinig tijd hebben in dit leven ;-)

 • Elizabethontheroad.com

  24 juni 2016 om 08:16

  Kashan is een leuke plek. Je hebt daar veel mooie, oude huizen om te bekijken. Aangezien het tussen Teheran en Esfahan ligt, kost het niet veel tijd!
  De omgeving van Yazd vond ik zo mooi! Kharanaq is ook zo'n oud, uit modder getrokken stadje. Huur in Yazd een taxi voor een dag en laat je verrassen!

  Ik vond het echt geweldig! De mensen zijn echt zo ontzettend vriendelijk. Neem gewoon heel veel tijd om een praatje te maken en jullie zullen de mensen in je hart sluiten. :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Elizabethontheroad.com

   24 juni 2016 om 12:40

   Dank voor je leuke reactie Elizabeth. Nu krijg ik er nog meer zin in!!

 • Michel

  24 juni 2016 om 08:33

  Jaaaaa lijkt me geweldig om dat reisverslag te lezen! Eerst nog ff Bali zien te overleven he ;) Veel plezier

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   24 juni 2016 om 12:42

   :-) :-) Yessss! En dat gaat ons goed af kan ik je melden! Morgen vliegen we al weer naar Bangkok!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  26 juni 2016 om 20:58

  Gaaf! Ik zou graag volgend jaar een bezoekje brengen aan Iran, dus ik ben erg benieuwd naar je ervaringen! Het lijkt me zo'n prachtig land!

  Beantwoorden

 • Marjolein

  11 januari 2017 om 18:09

  Dankzij jou ben ik enthousiast geworden over Iran en ga nu in April een weekje heen.
  Ik kan alleen nergens vinden hoe ik van Esfahan naar Kashan kom of andersom.
  Heb jij tips? Hoe hebben jullie dat gedaan? Hopelijk is er een mogelijkheid om overdag te reizen:)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.