Quito versus Lima: welke stad is favoriet?

Reismeisje 28 mei 2016

Vóór we naar Zuid-Amerika vertrokken, had ik een idyllisch beeld van Quito. Tuurlijk, het is een grote stad, maar als ik foto’s zag van dat prachtige koloniale centrum op een hoogte van ruim 2.800 meter leek het me toch een behoorlijk gave stad! Bij Lima was mijn beeld juist tegenovergesteld; ik zag vooral grote, grijze gebouwen voor me, veel armoede en het zou zeker geen bestemming zijn waar je ’s avonds als toerist even gezellig de straat op gaat…Nu we een paar maanden later in beide steden zijn geweest en mijn beeldvorming bovendien niet bepaald bleek te kloppen Knipogen, leek het me leuk hier een artikel aan te wijden. Vandaag dus een vergelijk tussen twee typisch Zuid-Amerikaanse steden: Quito en Lima.

 Quito2

Koloniaal Quito met een rauw randje. We hebben uiteindelijk 4 weken door het vasteland van Ecuador gereisd en zijn nog eens 2.5 week op de Galapagos geweest, waardoor we tussendoor steeds weer in Quito terug kwamen. Totaal zijn we er ruim een week geweest en hebben we de stad dus best wel kunnen bekijken; van het, inderdaad prachtige, koloniale centrum tot aan de vele kerken, het beklimmen van de kathedraal, de lokale marktjes en het berglandschap rondom Quito. Mijn gevoel bij Quito was erg dubbel. Op sommige dagen was het voor mij een erg grauwe, ’s avonds doodse en lang niet altijd veilig aanvoelende stad. Iets wat ik zeker niet bij Quito had verwacht! Op andere dagen zaten de parken vól met locals, hing er een zonnig sfeertje en begreep ik heel goed dat zo veel mensen lyrisch over Quito zijn.

Quito acc

Zeker als je in het oude centrum zit qua accommodatie, wat ik echt zou aanraden. Een tip is San Francisco de Quito; een heel leuk middenklasse hotelletje midden in het koloniale centrum, waar wij de derde keer in Quito verbleven. Het hotel is een prachtig koloniaal pandje gevestigd en je wandelt zo naar het centrale plein in hartje Quito. Dit was zonder meer ook ons leukste verblijf Lachen.

Al met al vond ik Quito best ok, maar het was niet helemaal wat ik er van verwacht had en het voelde ook niet altijd even veilig wat mij betreft. Het was dat we er steeds terug moesten komen omdat dit praktisch zo uit kwam, maar anders had ik een paar dagen meer dan genoeg gevonden.

 Lima2

Hip Lima tijdens Kerst. Een dag voor kerst kwamen we in Lima aan. We reden met de bus door de buitenwijken van deze idioot grote stad en dat tochtje bevestigde wel ons voorgevoel. Het zag er nogal grauw en een tikkeltje spannend uit. Het busstation was ook hermetisch afgesloten en overal stonden bewapende bewakers…Niet heel lekker. Toen we echter bij onze accommodatie in de wijk Miraflores aankwamen en we ’s avonds voorzichtig de straat op liepen op wat te gaan eten, veranderde mijn gevoel al snel. Wat een leuke stad! Of eerlijk gezegd, wijk. Miraflores voelt een tikkeltje Europees aan vond ik. Een beetje als Buenos Aires, minus de koloniale gebouwen dan. Overal leuke restaurantjes, gezellige koffiebarretjes en blije mensen op straat. De dagen daarna was het kerst en hebben we Lima helemaal van een fijne kant gezien. Lekker eten, goede wijn, filmpje pakken. Ik zou ook echt aanraden in Miraflores te verblijven, mocht je Lima bezoeken. Het barst er van de hostels en leuke hotelletjes, wij hebben bij verschillenden geslapen. Ondanks dat we ook een bezoekje aan een Nederlandse in de gevangenis van Lima hebben gebracht en dat er behoorlijk inhakte, hebben we echt een heel relaxte tijd gehad in Lima en vond ik het een verrassend leuke stad. Ik moet wel eerlijk zeggen dat Lima niet erg veel highlights heeft en dat we ons bijna alleen maar in de wijk Miraflores hebben bewogen, wat niet bepaald representatief is voor de hele stad. Maar toch: Lima heeft me heel positief verrast!

Welke stad wint? Als ik zou moeten kiezen tussen Quito en Lima denk ik dat mijn keuze ondertussen wel duidelijk is Knipogen. Lima it is! Hoewel we vooral een leuke tijd in de wijk Miraflores hebben gehad, zijn we in Quito ook niet ver buiten het koloniale centrum geweest, wat het vergelijk wat mij betreft eerlijk maakt. In beide steden was het weer prima, hebben we leuke lokale restaurantjes ontdekt, de belangrijkste highlights bezocht en ongeveer een week door gebracht. Hoewel ik het van tevoren anders had ingeschat, is Lima wat mij betreft de winnaar!

Ben jij al eens in Quito en/of Lima geweest? Wat vond je er van?

@Ecuador @Zuid-Amerika @Peru #quito #lima #reistips #ecuador #peru

4 reacties

 • Leonie

  28 mei 2016 om 07:45

  Leuk artikel! Wij gaan van de zomer naar Lima en zie in verschillende artikelen van je terug komen daf het veel leuker is dan verwacht. Top! Heb er zin in!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie

   28 mei 2016 om 08:04

   Leuk te horen Leonie :-). Ja, ik vond Lima echt veel leuker dan ik verwacht had. Eerlijk is eerlijk; de wijk Miraflores is wel de beste plek om te zitten. Zeker als basis met je accommodatie. Dat is echt een heel fijne buurt. Enjoy!

 • Kim

  28 mei 2016 om 07:47

  Ik ga in september naar Peru en zal ongeveer 1,5 dag in Lima verblijven. Door jouw verhalen over dit land ben ik extra nieuwsgierig geworden.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   28 mei 2016 om 08:05

   Goed zo :-)! Het viel me echt 100% mee, maar ga dus echt naar Miraflores. Superleuke wijk!

 • Josefien

  28 mei 2016 om 21:23

  Leuke vergelijking! Ik vond Quito al erg leuk en we zijn deze zomer in Lima. Ben erg benieuwd! We wilden niet in Lima eindigen, maar ergens rond Paracas. Heb je nog een leuke hotel of hostel tip om de vakantie mee af te sluiten?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Josefien

   29 mei 2016 om 09:22

   Aha. Ik denk dat je Lima dan ook wel leuk vindt ;-). Ben benieuwd! Ik ben zelf niet in Paracas geweest, dus daar heb ik helaas geen tip voor je...Veel plezier in elk geval!

 • Sander

  05 juni 2016 om 20:30

  Wij waren in september 2014 in Lima, in september vind daar het één na grootste foodfestival ter wereld plaats, Mistura! Een dikke aanrader. Veel lokaal eten wat veel invloeden kent vanuit de Japanse keuken. De Japanners gingen, voordat Japan in een economische boost kwam naar het niveau waar ze nu zitten, als gastarbeider naar Peru en beïnvloedde de keuken daar. Denk aan Chevice, rauwe vis met Zuid Amerikaanse invloeden, Dus een echte aanrader. En voor de sportliefhebber is er Monumental U, een voetbalstadion wat 1 van de "beruchtste" stadions van ZA qua sfeer. 80.000 man in een stadion waarbij een gapen gat als een soort van trechter de grond in gaat als een entree voor duizenden mensen. Helaas heb ik alleen het stadion gezien. Dus Lima it is ideed!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.