Kerstplannen in Lapland

Reismeisje 24 december 2014

Kerstplannen Lapland

Vandaag is het dan eindelijk zo ver. Het is kerst. Een tijd van het jaar waar ik aan de ene kant altijd erg naar uit kijk, vanwege de gezelligheid, sfeervolle lichtjes en het saamhorige gevoel. Aan de andere kant is het voor mij ook een periode waar ik soms liever met een sprongetje over heen zou springen. Het gemis van mensen die er niet meer zijn is rond de kerst extra. Klopt niet. Maar misschien wel juist daarom probeer ik elk jaar wel wat van kerst te maken. Het leven moet gevierd worden toch?!


Eten op, in en tussen het ijs.

Dit jaar is kerst helemaal wat anders, want we zitten natuurlijk in Lapland :-) . Althans, nog een deel van de tijd. Vanavond gaat er iets superspeciaals gebeuren; dan gaan we eten in het ijshotel van Levi. IJshotel! Alles is er letterlijk van ijs; de tafels, stoelen, vloer, bar, you name it. Ik kan me er geen voorstelling bij maken eerlijk gezegd. Zit je daar in je 2 laags kleding, muts over je oren en met je handschoenen aan ;-) . Het lijkt me wel een heel bijzondere ervaring en helemaal op kerstavond. En nog mooier; daarna blijven we er slapen ook! Op ons ijsbed met een rendiervel. Hm. Ik ben heel benieuwd. Op Eerste Kerstdag hebben we nog lekker de tijd om van Levi te genieten. Ondertussen hebben we hier al een tocht met husky’s gemaakt, een middagje op sneeuwscooters rond gescheurd, een rendierboerderij bezocht en gewoon fijn van het landschap genoten. Daarover later meer ;-) . Maar op Eerste Kerstdag willen we een beetje rond kijken in de omgeving. Heel veel tijd is er ook niet, omdat we het einde van de middag met de bus naar het treinstation van Kolari moeten. Daar pakken we namelijk om 18h weer de trein. Die interrail passen van ons bevallen zo goed! Ik heb al best veel vragen gehad over de enorm lange treinreis die we afleggen om per trein naar Lapland te reizen. Het is ook ver, want 2.800 kilometer enkele reis. Maar omdat de verbindingen prima zijn, er een aantal nachttreinen tussen zitten en de coupes dikke prima zijn, heb je echt niet door dat je zo lang in de trein zit. Zeker een aanrader!


Vanuit Kolari vertrekt de trein richting Helsinki . En dan is het Tweede Kerstdag in Helsinki! Daar hebben we de hele dag om de stad te bekijken. Superleuk, want ik ben er zelf ook nog nooit geweest. Beetje de highlights bekijken, door de straatjes slenteren, koffietjes drinken; heerlijk! ’s Avonds stappen we dan op de boot richting Stockholm en van daar uit stappen we dan weer op de trein naar Kopenhagen. En dan op weg naar Nederland. Als alles verder goed verloopt, komen we zaterdagavond laat weer aan in Nederland. Maar goed, daar wil ik nu nog even niet aan denken ;-) . Eerst nog maar eens even heerlijk genieten van het ijshotel, Levi, Helsinki en de reis zelf.

Iemand nog leuke tips voor Helsinki? Om te doen, zien of ergens te eten?

@Europa @Finland #reizen #backpacken #kerst #Finland #lapland #levi #helsinki #ijshotel

2 reacties

 • Joost | TheWorldAround

  24 december 2014 om 15:13

  Oh gaaf, je staat al in de sneeuw! Klinkt echt als een vette kerst. Ik ben jaloers!! Veel plezier

  Beantwoorden

  • Reismeisje Joost | TheWorldAround

   25 december 2014 om 10:11

   Thanks Joost :-). Fijne kerst!

 • Sander

  25 december 2014 om 09:24

  Die staat ook nog op mijn bucketlist, nice! En hoe bevallen de korte dagen? Is dat niet heel raar?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   25 december 2014 om 10:11

   Ja best wel ;-). De zon komt nu zelfs nauwelijks op. Tussen 10h30 en 13h00 is het een soort van licht, maar met zo'n aparte blauwe gloed. Daarna is het weer rap pikdonker. Maar echt een te gekke reis! Zeker aan te raden!

   • Sander Reismeisje

    25 december 2014 om 11:01

    Dat geloof ik! En het poollicht al gezien? Veel plezier nog!

    • Reismeisje Sander

     26 december 2014 om 15:30

     Jaaaa! 2 avonden op rij, echt te gek :-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.