Glazen iglo's en ijshotel in Fins Lapland

Reismeisje 13 januari 2015

Noorderlicht

Toen we onze reis naar Fins Lapland planden waren twee dingen duidelijk: we wilden sowieso een nacht in een glazen iglo en een ijshotel slapen. Op Instagram had ik al verschillende watertandende foto’s voorbij zien komen van ufo look-a-like glazen koepels in een sereen wit landschap en compleet hotels uit ijs opgetrokken. Daar moest ik gewoon een keertje heen :-) !! Lapland is natuurlijk groot en niet overal vind je met name glazen iglo’s, maar in Levi hadden we mazzel met Levin Iglut; een accommodatie met 10-12 huisjes die zijn ingegraven in het landschap met daarboven niets anders dan glas. Te gek!


Glazen iglo’s in Levi.
Levi zelf is een skidorp. Gezellig, beetje toeristisch en allerlei accommodaties. De iglo’s liggen echter op een kilometer of 5 van Levi zelf. Echt in the middle of nowhere. Van tevoren hebben we dus ook boodschappen gedaan, want je kunt daar verder niets behalve genieten van de prachtige omgeving en je luxe iglo :-) . Geen netwerk, geen wifi, gewoon he-le-maal niets. Heerlijk toch?!


Levi iglo 2

Van binnen zijn de iglo’s letterlijk van alle gemakken voorzien. Boxspring bed, bank, zitje, douche met zo’n enorme regenkop en zelfs een keukentje inclusief ontbijtje in de koelkast. Zodra je een stap over de drempel zet, hoef je er in elk geval theoretisch niet meer uit. ’s Avonds heb je vanuit je bed een fan-tas-tisch uitzicht over de hemel. Met een beetje mazzel kun je zelfs het Noorderlicht zien!


Levi iglo 3

Mocht je toch geen trek hebben om zelf wat in elkaar te flansen qua eten, kun je ook aanschuiven in een klein hutje op het terrein van Levin Iglut. Dan koken ze daar een simpel, lokaal maaltje voor je. Sowieso leuk om even een kijkje te nemen in deze hut, want zoals je kunt zien weten ze het wel gezellig te maken!


Glazen iglo

Ja en toen werd het echt donker. Deze foto geeft de sfeer toch wel heel mooi weer. Romantisch hè?! Die avond heeft Gerben me, zoals ik laatst al schreef, ten huwelijk gevraagd. Een betere plek kan ik zelf niet bedenken <3.


IJshotel in Levi.
Naast de glazen iglo’s wilden we ook graag een nachtje in een ijshotel slapen. Van die blokken ijs die elk jaar opnieuw rond december worden uitgehakt om er een tijdelijk hotel van te maken. Letterlijk alles is van ijs; tafels, stoelen, deuren, trappen en dus ook je bed. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel een tikkeltje tegen op zag om op een ijsbed te liggen, maar je krijgt ook niet elke dag de kans om in zo’n bijzondere accommodatie te slapen toch?! Op naar Luvattumaa!


IJshotel

Luvattuma ijshotel.
Luvattuma ligt op ongeveer 7 kilometer van Levi en is alleen per taxi te bereiken. Echt afgelegen, maar juist daardoor heel mooi. Wij gingen op kerstavond naar het ijshotel, dus dat was wel een extra bijzondere avond inclusief Laps kerstdiner en een te gek Noorderlicht :-) . Luvattuma bestaat uit een restaurant, waar het ijshotel aan vast is gebouwd. Zoals je op de foto wel kunt zien loop je letterlijk in een complete ijswereld. Heel bizar.


Levi ijshotel 3  

In het restaurant kun je lekker opwarmen bij het vuur en een fijne maaltijd eten. Het ontbijt wordt hier ook geserveerd en als je het ’s nachts niet meer ziet zitten in de kou, verkas je gewoon hierheen ;-) .


Levi ijshotel 2

Het ijshotel zelf bestaat uit een ruime bar waar je borrels kunt drinken om warm te blijven :-) , een kapelletje waar bijna elke dag huwelijken plaats vinden en een stuk of 8 tweepersoonskamers. Nou ja, kamers…Meer een uitgehakte ruimte met een gordijn er voor. Meer is het echt niet. De bedden zijn ook van ijs en naast koud dus ook keihard. Toch moet ik eerlijk zeggen dat het slapen me alles is meegevallen. Je krijgt de warmste slaapzak ever en tig dekens om je extra warm te houden. En je hebt natuurlijk wel gewoon je kleren aan. De temperatuur in het ijshotel ligt constant rond -5°C, dus bevriezen doe je er echt niet. Uiteindelijk hebben wij er een uur of 5 geslapen. Toen heb ik m’n boeltje gepakt en ben naar een verwarmde ruimte bij het restaurant verkast en heb ik nog een paar uurtjes op de bank geslapen. Beetje slappe hap wel hè…


Wat kost dat?
Beide ervaringen had ik voor geen goud willen missen. Wat een gave accommodaties! Als je ooit in de winter naar Lapland gaat, zou ik echt proberen een nachtje in een iglo en een ijshotel te slapen. Heel bijzondere ervaring. Maar ja, dat kost wel wat…Vooral de iglo is niet bepaald goedkoop. Ik weet natuurlijk niet hoe het elders zit, maar bij Levin Iglut betaal je tussen €300 en €500 per nacht voor een double inclusief ontbijt. Hangt een beetje van het seizoen af. Erg duur, maar wel erg de moeite. Het ijshotel is Levi was een stuk goedkoper. Voor backpackers nog steeds aan de prijs, maar met rond €250 voor een double inclusief ontbijt voor Finse begrippen nog wel te doen. Lapland is überhaupt geen heel goedkoper bestemming, dus als je dan toch besluit te gaan, zou ik zeker deze 2 accommodaties een nachtje mee pakken. Te gek!

Ik ben benieuwd wat je er van vindt? Welke accommodatie lijkt je gaver?

@Europa @Finland #reizen #europa #Finland #treinreis #lapland #levi #interrail #ijshotel #iglo

6 reacties

 • Caro

  13 januari 2015 om 09:15

  Wauw, in zo'n iglo slapen lijkt me echt geweldig! Hebben jullie het noorderlicht toen ook nog gezien?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Caro

   13 januari 2015 om 14:43

   Die avond helaas niet. Dat was wel echt de max geweest ja! Later hebben we het gelukkig nog wel kunnen zien. Heel gaaf!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  13 januari 2015 om 09:24

  Wat een gave bestemming, heel erg cool. Lijkt me zo vet om een keer in zoiets te slapen. Jammer van de prijs, voorlopig nog geen Laplandcentjes vrees ik ;)!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   13 januari 2015 om 14:42

   Ja goedkoop is het niet...Maar wel heeeeeeel erg de moeite waard!

 • Sieds | siedsmytravels.nl

  13 januari 2015 om 09:35

  Gaaf hoor! Ik zou echt niet kunnen kiezen, het liefst zou ik in beide een keer willen slapen, gewoon om het te ervaren. Als je daar bent moet je dat gewoon gedaan hebben lijkt me.. Het is wel aan de prijs idd, najah dat is dan maar zo heur.. ;-)

  Beantwoorden

 • Annicka

  16 januari 2015 om 10:00

  Super vet, ik wil ook erg graag heen, hebben jullie er ook een rondtrek tocht gedaan met honden??

  Komt er nog een kosten plaatje van de gehele reis?? Daar ben ik wel erg nieuwschierig naar....

  Grtjs Annicka

  Beantwoorden

  • Reismeisje Annicka

   16 januari 2015 om 11:57

   Die vraag heb ik inderdaad al meer gehad ;-). Gaat er zeker komen de komende weken! We hebben inderdaad ook zo'n husky tocht gedaan, zooooo gaaf!

   • Annicka Reismeisje

    16 januari 2015 om 19:49

    Superrr ben zeer benieuwd!!

 • Marcella

  17 januari 2015 om 13:41

  Die iglo is echt te gek zeg! Daar zou ik onwijs graag eens overnachten. Wauwww! &lt;3

  Beantwoorden

 • Monique

  15 januari 2017 om 20:23

  Hoi, super gaaf zo reis. Hebben jullie de accommodaties in nederland geboekt of in Lapland? En de excursies? Bedankt

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.