Hoe ik met bloggen over reizen geld verdien

Reismeisje 23 september 2019

Reisbloggen5

Een veel gestelde vraag. De titel van dit artikel. Hoe ik als reisblogger geld verdien. Hoe ik aan opdrachten kom. Hoe het me lukt er van te leven. Ik begrijp de interesse Knipogen. Van buitenaf lijkt het ongetwijfeld een ideaalplaatje; reizen, daarover schrijven en op die manier je geld verdienen. Begrijp me niet verkeerd; ik geniet maximaal van mijn leven en klagen doe ik zeker niet. In tegenstelling. Ik voel me super dankbaar voor elke klus en elke reis die ik maak. De vrijheid ook vooral om mijn agenda in te delen. Een aantal jaren geleden had ik hier zelf ook niet van kunnen dromen. Zeker niet dat ik voor het fulltime ondernemerschap zou gaan. Ik was veel te gehecht aan mijn (leuke!) baan, fijne collega's en de garantie van een maandelijks stabiel inkomen. Daar vaarde ik wel bij. Tussendoor maakte ik evengoed maximaal gebruik van mijn vrije dagen en reisde ik veel. Meer had ik niet nodig. Toen.

De stap naar fulltime ondernemerschap

Dat veranderde toen ik terug kwam van een wereldreis. Het sabbatical dat ik had genomen. Een jaar lang weg uit het leven hier en de wereld ontdekken. Parallel daaraan ontdekte ik ook mezelf opnieuw. Nieuwe kanten. Verborgen interesses. Oude patronen waar ik me bewust van werd. Patronen die jaren gewerkt hadden voor me en dat na die wereldreis langzaam niet meer deden. De 3 jaar die sindsdien zijn verstrekken zijn soms heftig geweest. Ik moest eerst door een hoop oude pijn heen om uiteindelijk de zon weer te zien. Mijn perspectief ook te kunnen verbreden.

Te zien wat er, na het afwerpen van die oude patronen, allemaal nog meer mogelijk was. Waar mijn eigen kwaliteiten lagen. Hoe ik die maximaal in zou kunnen zetten. En vooral waar mijn hart sneller van ging slaan. 

Nu precies een jaar geleden zei ik om precies díe redenen mijn vaste baan op. Na al die jaren plezier en passie. Het was klaar. Dat boek moest dicht. Ik had letterlijk vrijheid en lucht nodig om mijn leven ook qua carrière in te richten zoals ik zelf wil. Geen verantwoording meer afleggen, behalve aan mezelf. Ik zeg niet dat het gemakkelijk was. Op dat moment spring je wel in het diepe, zonder te weten waar je exact voor kiest. Ik verdien al een aantal jaren wat bij met Reismeisje, maar dat stond niet in verhouding tot waar ik maandelijks aan gewend geraakt was. Dat is spannend. Die financiële onzekerheid. Ik ben altijd wel een spaarder geweest en dat gaf me in deze nieuwe stap ook de moed om door te pakken. Plus dat ik Reismeisje er altijd naast had gedaan en nooit gas heb gegeven qua inkomen. Dat was en ís nooit mijn vertrekpunt geweest. Het maakte ook dat ik wist dat daar nog veel ruimte lag om in te groeien. En dus ging ik er voor. Vanaf 2020 fulltime ondernemer Lachen.

Geld verdienen met reisbloggen

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met een blog. Of het nu over reizen gaat of iets anders. Dat maakt niet uit. Zolang je maar echt zorgt voor relevantie. Met andere woorden: dat opdrachten ook te maken hebben met dat waar je over blogt. Dat klinkt misschien logisch, maar ik zie ontzettend veel websites (blogs) die artikelen, banners of andere manieren van communicatie betaald inzetten, wat werkelijk niets te maken heeft met dat waar de bezoekers van die site voor komen. Een uiting over Tefal pannen als ik op een yoga gerelateerde website zit bijvoorbeeld. Je komt het vast zelf ook wel eens tegen. Als blogger met aardig wat bereik weten veel commerciële partijen je te vinden. Ik begrijp dat het daarin heel aanlokkelijk is om overal 'ja' tegen te zeggen. Zeker als er een mooi bedrag tegenover staat. Het gebeurt mij ook regelmatig; aanvragen voor communicatie over televisies, auto verzekeringen, hamburgers, noem het maar op.

Bij elke aanvraag heb ik één duidelijk criterium: word ik hier zelf blij van? Wat zegt mijn onderbuik er over? Is het een duidelijke 'JA' in combinatie met een kriebel, dan ga ik er voor. Anders niet.

Ik geloof er heilig in dat het het begin van het einde is als je klussen aan gaat nemen primair vanuit het geld dat je er mee kunt verdienen. Dan gooi je je authenticiteit en geloofwaardigheid te grabbel. Hoe kunnen je volgers je nog serieus nemen als je voor alles te porren bent? Natuurlijk mag je geld verdienen en ligt ieders balans daarin ook anders. Ik zal zelf in elk geval nergens over schrijven waar ik níet achter sta. Daarin heb ik een verantwoordelijkheid naar mezelf én jullie.

Reismeisje6

Maar hoe verdien ik nu exact geld Knipogen? Eigenlijk voornamelijk met gesponsorde artikelen. Ik wil niet dat Reismeisje barst van de banners die knipperen. Het is een reis website die volledig om inspiratie moet draaien. Ik wil de wereld in je achtertuin brengen en daarin niet afleiden van wat er écht toe doet. Daarom kies ik hoofdzakelijk voor die gesponsorde artikelen. Concreet betekent dit dat een (meestal reis gerelateerde) opdrachtgever bij me aan klopt met een specifieke vraag en dat ik daar dan een eigen artikel over schrijf. Op basis van mijn eigen ervaringen en/of mening. Ik publiceer nooit artikelen van opdrachtgevers; ik schrijf daarin alles zelf. Eigen beelden, eigen visie. Daar krijg ik voor betaald. Vaak in combinatie met Facebook en Instagram

Een andere manier waarop ik tevens geld verdien, is met affiliate marketing. Misschien heb je daar wel eens van gehoord. Het zijn veelal links naar bijvoorbeeld hotelletjes waar ik ben geweest, een partij via wie ik een auto heb gehuurd, een reisorganisatie waar ik mee op reis ben geweest. Afhankelijk van de organisatie krijg ik dan per klik of boeking een percentage of bedrag betaald. Dat zijn kleine bedragen, maar met een groot bereik kan dat zeker interessant zijn. Ook hiervoor geldt dat ik dit soort linkjes er alleen achter hang als ik daadwerkelijk zélf die ervaring heb gehad. 

Terugverdienen doe ik de afgelopen 6 jaar niet

Dat zijn eigenlijk de twee manieren waarop ik hoofdzakelijk geld verdien met Reismeisje. Ik denk dat ik ongeveer 40% van de aanvragen aan neem. Sommige periodes nog minder. Dat is dat onderbuik gevoel. Past het voldoende? Dat blijft een balans die ik belangrijk vind om te bewaken. Altijd. Tot nu toe gaat het goed met Reismeisje. Ik ben mooie stappen aan het maken in wat meer structurele samenwerkingen, waarin ik vanaf het begin mee kan denken over een aanpak. Er komt een nieuwe website aan met meer mogelijkheden op dat vlak én ik ben de artikelen van de afgelopen 6 jaar (!) aan het optimaliseren. Dit laatste is nog iets waar ik mee wil eindigen. Wat er nu staat met Reismeisje is het gevolg van 6 jaar structureel bloggen. Minimaal 3 artikelen per week. Structureel posten op Facebook en Instagram. Elke week meerdere keren. Ik zeg dit niet om een schouderklopje te krijgen. Het is simpelweg de realiteit. Een groot en stabiel groeiend blogbereik bouw je niet over één nacht en zeker niet vanuit een primair doel om geld te verdienen of persreizen aangeboden te krijgen. Alle uren die in Reismeisje zitten tot nu toe ga ik de komende 5 jaar never nooit terug verdienen Knipogen. En dat is prima. Meer dan. Het is mijn kindje. Begonnen vanuit passie voor reizen en vanuit mijn droom de wereld in de achtertuin te brengen. Ik geloof niet in mensen die een blog starten om er 'rijk' van te worden. Dat houdt geen stand. Je volgers voelen dat je hart er niet in ligt en zullen niet blijven. Doe 't omdat je het écht wilt. Niet anders kunt. Omdat je wilt leren, iets wilt delen en steeds beter wilt worden in dat wat je doet. Alleen dan houd je het zelf ook vol.

Tot zo ver. Een heel verhaal. Dank voor jullie trouw. Voor het volgen van Reismeisje. Sommigen al 6 jaar lang. Zonder jullie had ik hier überhaupt nooit gestaan. Dat weet ik en zal ik nooit vergeten. Jullie zijn mijn publiek en spiegel. Duizendmaal dank! Liefs

#reisbloggen #reismeisje #bloggen #reizen #ondernemerschap

2 reacties

 • Stefanie

  23 september 2019 om 09:14

  POWER WOMAN!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Stefanie

   23 september 2019 om 10:12

   Hahahaha ;-). Lief!

 • Rosanne (ooit van roosroundtheworld

  25 september 2019 om 18:31

  Ook ik heb na een reissabbatical
  weer moeten zoeken naar mijzelf en vervolgens het roer omgegooid. Heel herkenbaar om te lezen. Succes en blijf ervan genieten

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Rosanne (ooit van roosroundtheworld

   26 september 2019 om 19:33

   Ga ik doen Rosanne, ik wens jou hetzelfde!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.