Groetjes uit het cloudforest in Ecuador

Reismeisje 26 januari 2016

Santa Lucia 1

Na een aantal dagen in het Zuiden van Ecuador en de hoofdstad Quito, was het tijd om de natuur in te gaan. Iets waar we al erg lang naar uit keken. Weelderig groen en prachtige dieren. De komende weken gaan we nog twee keer de jungle in Tong uitsteken, maar onze eerste kennismaking met de natuur in Ecuador was met cloudforest. Op ongeveer 2 uurtjes rijden en nog eens een uur wandelen vanaf Quito. Daar ligt een prachtig, afgelegen en authentiek stuk cloudforest dat beschermd wordt door de native bevolking. Santa Lucía.

Santa Lucia 2

Ver weg van de drukte en toeristen. Hoewel er rondom Quito verschillende opties zijn om het cloudforest te bezoeken, viel onze keus al vrij snel op Santa Lucía. Met name vanwege het authentieke karakter en mooie, eigen verhaal. Vanaf de jaren 80 besloten 20 families in de regio van Santa Lucía zich aan een te sluiten in een soort agrarische coöperatie. Ze verbouwden groenten, fruit en kruiden en leefden gezamenlijk van de opbrengst. Het besef dat het cloudforest hun achtertuin was en behouden moest worden voor de toekomst, was er eigenlijk vanaf het begin af aan. Het gevolg was dat alles biologisch en organisch werd verbouwd en het prachtige regenwoud beschermt werd tegen invloeden van buitenaf. Eind jaren 90 werd vervolgens gestart met de bouw van wat kleine cabana’s en een bijbehorend lodge gebouw. Met als doel wat eerste, voorzichtige toeristische activiteiten te kunnen ontplooien. Vanaf 2000 zijn de bewoners van Santa Lucía vervolgens echt gestart met het ontvangen van toeristen. 16 jaar later doen ze dat nog steeds, zónder hun authenticiteit te verliezen en mét diep respect voor de natuur. Het merendeel van de gasten bestaat uit studenten, maar er zijn ook zeker ‘gewone’ toeristen die de weg naar Santa Lucía weten te vinden. En met reden, want in een paar dagen Santa Lucía kom je he-le-maal tot rust!

Santa Lucia lodge

Tientallen kolibries, wollige beren en dansende vogels. Je bereikt Santa Lucía vanuit Quito, waarbij het laatste deel alleen te voet te doen is. Het is een klim van zo’n 2.5 kilometer waar je gemiddeld 1.5 uur over doet. Daarna wacht de beloning, want bovenop de heuvel staat de houten lodge met een adembenemend uitzicht van 360 graden over het omliggende cloudforest. Echt te gek! Zowel de lodge als de cabana’s zijn volledig uit hout opgetrokken en lijken op te gaan in de omgeving. Er is geen elektriciteit, maar who needs it anyway op deze plek?! Overal staan oude wijnflessen waar ’s avonds de kaarsen warm in staan te branden. Überromatisch toch?!

Santa Lucia 4

Voor het wild hoef je niet per se naar Santa Lucía toe. Er leeft genoeg, van spectacle beren tot aan puma’s en wilde katten, maar de kans dat je iets spot is best klein. Wel barst het er van de prachtige vogels in de meest mooie kleuren, die totaal niet schuw zijn voor mensen. De kolibries vliegen echt af en aan, superleuk! Verder kun je door het cloudforest verschillende wandelingen maken met één van de gidsen van Santa Lucía. Stuk voor stuk natuurliefhebbers in hart en nieren, die je op elke bloem en elk plantje wijzen dat er maar is Knipogen. Ennnnnn, je kunt er de Cock of the Rock zien. Een heel bijzondere, oranje-rode vogel die elke ochtend rond 6 uur een dansje opvoert om de vrouwtjes te charmeren. Gerben heeft het met eigen ogen gezien en het is echt te gek!

 Santa Lucia 3

Kortom, we hebben echt een paar heerlijke dagen bij Santa Lucía gehad en we hadden er met gemak nog een paar dagen langer kunnen blijven. Gemiddeld betaal je rond $50 per persoon per nacht en dat is dan inclusief accommodatie en 3 heerlijke maaltijden. Mocht je een zware backpack hebben, kun je die door ezeltjes naar boven laten brengen (zou ik doen Knipogen), kosten: $15. En verder: vooral genieten van dit prachtige stukje Ecuador!

Ik ben benieuwd of dit je aanspreekt? Ben jij al eens in cloudforest geweest?

@Ecuador @Zuid-Amerika #ecuador #cloudforest #hiken #wereldreis

3 reacties

 • Jeroen

  26 januari 2016 om 07:11

  Dat ziet er echt fantastisch uit.
  Over het Cloudforest had ik al eens het 1 en ander gelezen en zo te zien is het meer als de moeite waard!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   26 januari 2016 om 13:13

   Ja, het is echt heel erg de moeite waard. Erg nat en soms wat koud, maar zo prachtig qua natuur!!

 • Joyce

  26 januari 2016 om 07:51

  Ja het is prachtig daar! Vooral ook het natuurverschil aan beide zijde wanneer je op de bergkam staat.
  Geen Olinguito gezien? Wat een grappige beetjes zijn dat! Heel erg veel plezier nog! De Amazone is ook echt geweldig in Ecuador!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Joyce

   26 januari 2016 om 13:14

   Nee! Olinguito? Klinkt inderdaad als een leuk beestje ;-). We gaan over een kleine week dieper de Amazone in. Ben superbenieuwd!

 • Sander

  28 januari 2016 om 21:15

  Gaaf hoor! Lijkt me ook erg leuk om eens in dat gedeelte in de Amazone te bekijken. Ik heb altijd zo'n idee dat het op Costa Rica lijky. Klopt dat een beetje? Of is het totaal anders en niet te vergelijken? En ik ben benieuwd naar jullie andere uitstapjes in de Jungle. ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   29 januari 2016 om 00:27

   Het heeft er wel wat van weg hoor, dat zeker. Misschien nog een tikkeltje rauwer en authentieker of zo.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.