Een treinreis door Zwitserland: Luzern, Muotathal en Stoos

Reismeisje 15 maart 2022

Zwitserland

Geschreven door Stefanie de Wit

Indrukwekkende bergdalen, diep donkerblauwe meren en mooie steden; Zwitserland barst van de prachtige landschappen en eindeloze vergezichten. Een fantastische bestemming voor een avontuurlijke, actieve vakantie. Afgelopen januari bezocht ik centraal Zwitserland en zo leerde ik een aantal mooie Zwitserse steden kennen én de prachtige, uitgestrekte natuur. Zwitserland Toerisme nam ons mee op een interessante route, die we bereisden met het openbaar vervoer via de Swiss Travel Pass. We startten onze trip in Luzern en eindigden in Stoos, een interessante, prachtige route die ik graag met je deel Lachen!

Zwitserland sneeuw wandelen

Reizen in Zwitserland

Zwitserland beschikt over een ontzettend goed openbaar vervoer netwerk, wat het reizen met de Swiss Travel Pass heel gemakkelijk maakt. Je kunt deze pas gebruiken voor de trein, bus en boot. Zwitserland is natuurlijk een echt Alpenland en dus zijn er veel bergen, heuvels en dalen. Soms is het daarom sneller om één van de openbaarvervoersmiddelen te pakken, door de betere aansluiting. De treinen in Zwitserland rijden altijd via een vast patroon: altijd op dezelfde minuut na elk heel en/of half uur, op alle trajecten. Super gemakkelijk dus en daarnaast kun je met de Swiss Travel Guide-app (die je installeert op je telefoon) precies zien welke dienstlijn je het beste kunt pakken. De app geeft daarnaast ook nog handige suggesties met activiteiten die je tegen komt in je route, zo hoef je dus niets te missen en is het een ideaal hulpmiddel om jouw reis door Zwitsersland te plannen. Je kunt verschillende tickets kopen voor verschillende aantal dagen. De opties kun je hier bekijken. 

Luzern

Mijn reisroute door centraal Zwitserland

Onze reis naar Zwitserland begint in Amsterdam, want vanuit hier vlieg je met Swiss Air Lines binnen 1,5 uur naar Zürich. In Zürich pakken we meteen een trein die ons een uur later in Luzern afzet. Luzern is onze eerste échte stop en is een stad waar je je hart kunt ophalen met leuke pleinen, eettentjes en terrasjes. Er was bijna geen enkel tentje waar het mij niet leuk leek om even neer te strijken. Luzern heeft verder een prachtige oude binnenstad, waar je je ogen uit kunt kijken naar alle mooie beschilderde en historische huizen. In combinatie met de kenmerkende, middeleeuwse Kabelbrug, geeft het de stad zó veel sfeer en karakter! Daarnaast is Luzern gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer, wat het er extra sprookjesachtig uit laat ook. Luzern is wat mij betreft dan ook een goede uitvalbasis om centraal Zwitserland te ontdekken en een ideaal startpunt voor een mooie reis door Zwitserland.

Bekijk hier de beste vliegtickets naar Zwitserland

Verblijftip: hotel Waldstätterhof voor een prima verblijf, met een goede ligging, in hartje stad en naast het treinstation.
Restaurant tip: Grottino 1313, hier vind je mediterrane specialiteiten in een berghutachtige omgeving. De sfeer en de ambiance is hier echt fantastisch, daarnaast is het eten ontzettend lekker!

Muoatathal

Van Luzern naar Muotathal

Van Luzern reisden we door naar Muotathal en verruilden we de stad voor een landschap vol sneeuw en bergen. Wat is het toch heerlijk om binnen 1,5 uur in een volledig andere omgeving te kunnen staan! Het Muotathal is namelijk een groen (en in de winter bedekt met sneeuw), langgerekt en door de bergen omzoomd dal. In Muotathal kun je husky’s bezoeken, sneeuwschoenwandelingen maken, skitochten doen en actieve grotbeklimmingen maken.

Zwitserland husky tocht

Hölloch

Het Muotathal gebied staat vooral bekend om zijn grottenlabyrint, het Hölloch. Dit grottensysteem behoort namelijk tot één van de grootsten ter wereld en is wel 207 km lang. Het hoogteverschil tussen het diepste en het hoogste punt bedraagt zo’n 1.033 meter. Een bezoek aan het Hölloch is dus iets wat je niet snel zult vergeten. Het is avontuurlijk en actief en in tegenstelling tot andere grotten beschikt het Höllloch niet tot nauwelijks over verharde paden en is er geen elektrische verlichting. Zelf bezochten wij ook het Hölloch en koos ik voor een uitdagende tocht van 2 uur. Deze tocht gaf ons een goed kijkje in het grottenlabyrint en biedt zonder meer veel uitdaging. Meerdere keren heb ik me dan ook afgevraagd onder het klimmen en klauteren waarom ik nou toch voor de uitdagende route had gekozen. Maar eenmaal terug gaf het een ontzettende kick en heb ik onwijs genoten van deze onderaardse wereld met fascinerende rotsformaties en diepe kloven. Tijdens je bezoek aan het Hölloch kun je dus verschillende tochten en expedities kiezen die altijd worden begeleid met een gids. Ik raad het je aan! Meer info vind je hier

Verblijftip Muotathal:
In het Muotathal bezochten wij het husky kamp, Erlebniswelt. Wat een beauty’s van een beesten zijn dat zeg! Op deze plek kun je dus ook verblijven in het nabijgelegen hotel. Wat je de gelegenheid geeft om dichtbij de husky’s te zijn en erop te gaan met de slee en de honden, te gek toch?

Bekijk hier Hüttenhotel Husky Lodge

Zwitserland skien

Prachtige hoogten in Stoos

Vanuit het Muotathal vervolgden we onze route naar Schwyz, hier kun je namelijk de kabelspoorbaan pakken die je naar Stoos brengt. Stoos is een plek die je niet zo maar zult vergeten, ik in elk geval niet! Ten eerste komt dat door de unieke ligging, Stoos ligt namelijk op 1.300 meter hoogte en kun je alleen bereiken via de steilste kabelspoorbaan ter wereld. Dit klinkt nu misschien als iets super engs, maar dat is het niet. Ze hebben hier namelijk een heel handig systeem op bedacht. De kabelbaan is zo gemaakt dat de coupés meedraaien waardoor je in de steile rit omhoog altijd recht op blijft staan. Zo heb je eigenlijk niet door hoe steil het is, maar geniet je ondertussen wel van een steeds mooier en fenomenaler uitzicht over de bergen!

Stoos is verder een piepklein dorpje waar ongeveer 150 locals wonen en autovrij is. In het dorpje vind je dus geen wegen en alleen maar besneeuwde paden. Je wandelt, sleet, skiet of snowboard dus zo over de besneeuwde paden naar je hotel of restaurant. Heel bijzonder! Zo kun je optimaal genieten van al het moois om je heen en geeft Stoos net die een unieke en bijzondere twist aan je verblijf, rustig en zeer charmant.

Activiteiten in Stoos
Stoos draait vooral om winterse activiteiten, zoals skiën, snowboarden, wandelen in de mooie omgeving (met of zonder sneeuwschoenen), langlaufen of met de slee of airboard de berg af. Ik probeerde meerdere activiteiten uit en vond ze allemaal even leuk. Maar mijn eerste ski-les overwon alle andere activiteiten toch écht wel. Wat is wintersporten toch fijn: de sneeuw, het actief bezig zijn, de omgeving en genieten op een terras met het zonnetje op je gezicht. Ik wilde gewoon niet meer naar huis!

Accommodatie tips in Stoos
In Stoos verbleef ik in twee hotels en beiden zijn aanraders. Mijn eerste nacht in Stoos maakte ik gebruik van het Wellness Hotel Stoos. Naast alle sneeuwpret kun je hier dus ook relaxen en genieten van de wellness. Het is een prachtig hotel gelegen in een omgeving vol met sneeuw wat uitkijkt op een berggebied. Voordat je het hotel bereikt loop je eerst langs een kleine berg waar de plaatselijke kerk bovenop staat. Dit pittoreske kerkje is prachtig en geeft Stoos daarmee een magische sfeer.
Bekijk hier Wellness Hotel Stoos

Stoos hotel

Het tweede verblijf is op een héle bijzondere locatie Lachen. Je kunt hier alleen maar komen door met de stoeltjeslift omhoog te gaan die je bovenop de berg, Fronalpstock, brengt. Hier kun je overnachten in het Gipfel Hotel Fronalpstock op 1.922 meter hoogte. Door de hoge ligging heeft het hotel een adembenemend uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en alle bergen eromheen. Dit was echt zo speciaal! Vanuit het raam van mijn kamer leek het uitzicht gewoon wel niet echt; zo’n mooi plaatje was het. En wanneer de avond eenmaal valt… zul je met één van de allermooiste zonsondergang worden beloond. Heel Stoos kleurde roze, rood en paars wat een magisch moment was dit! 

Bekijk hier Gipfel Hotel Fronalpstock

Stoos zonsondergang

Na Stoos zat onze reis door Zwitserland er helaas alweer op. Met het openbaar vervoer reisden we binnen twee uur terug naar Zürich waar ons vliegtuig klaar stond om naar huis te vliegen. Centraal Zwitserland is voor mij een bestemming gebleken vol verrassingen, actie, cultuur en natuur. De route waarin ik je heb meegenomen raad ik je dan ook ten zeerste aan, vanwege de veelzijdigheid en de combinatie van de stad met de sneeuw. De Swiss Travel Pass is daarnaast een fijne manier van reizen, wat het reizen door Zwitserland gemakkelijk maakt.
Ben jij dus op zoek naar een authentieke winterbestemming met meerdere stops? Dan raad ik je zeker Luzern, Muotathal  en Stoos aan. Met Stoos als mijn favoriet door zijn geïsoleerde ligging maar speciale en mooie kanten!

Vertel, ben jij weleens in Zwitserland geweest en vond je de mensen hier ook zo vriendelijk en de natuur zo mooi? Ik hoor het graag en voor meer informatie verwijs ik je graag door naar Zwitserland Toerisme!

@Europa @Zwitserland #zwitserland #Wintersport #stedentrip #Luzern #Stoos

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.