Een roadtrip op Valdés in Argentinië

Reismeisje 08 november 2018

Valdez2

Laatst keek ik wat afleveringen van 3 op reis terug. Op mijn kamertje in Spanje. Chris maakte een prachtige reis door Argentinië. Van meerdere afleveringen lang. Ik heb de aflevering gezien waarin hij Patagonië bezocht en het schiereiland Valdés. Het triggerde me. Nog niet zo lang geleden was ik daar zelf. Het begin van een reis over de wereld. Argentinië is voor mij zo'n land dat pas écht binnen komt als je weer thuis bent. We reisden er ruim 4 weken rond met een eigen auto. We reden belachelijk veel kilometers door dat uitgestrekte, intens wilde land. Natuurlijk genoot ik van die reis. Argentinië is landschappelijk prachtig. Woest aantrekkelijk. Letterlijk. Maar door de enorme afstanden, was ik het op een gegeven moment ook wel een beetje zat. Weer 2 uur gereden zonder ook maar iets te zien behalve die eindeloze steppes...Ik heb het nu over de Oostkant van Argentinië. Het Westen is anders. Ik weet dat het wat verwend klinkt. Op een gegeven moment had ik gewoon niet meer zo'n oog voor hoe vreselijk mooi het was. Thuis kwam dat des te meer weer binnen. En toen ik laatst dus die aflevering van 3 op reis zag weer opnieuw.

Hoewel Patagonië wat mij betreft terecht één van de meest bekende highlights in Argentinië is, vond ik Valdés zeker zo mooi. Ruig. Eigen. Leeg en woest. Met de meest uiteenlopende diersoorten die je je maar kunt bedenken.

Valdes guanaco

Valdés is een schiereiland. Het ligt in het Oosten van Argentinië. Aan de Atlantische Oceaan. Bij schiereiland denk je misschien aan een schattig stukje land dat nog ergens vast zit aan het grote Zuid-Amerikaanse continent. Vergeet het maar Knipogen. Valdés is gróót. Heel groot. Ruim 3.600 km2 om precies te zien. Je kunt er eindeloos rijden zonder enige bewoning tegen te komen. Guanaco's. Dat zijn de bewoners van het schiereiland. Een soortgenoot van de lama. Een groots, trots dier, dat op het ruige klimaat in Valdés gebouwd is. Ik kan niet zeggen dat ik Valdés qua landschap in het binnenland zo mooi vond. Het is er vooral intens droog en schraal. Met vegetatie die daar tegen kan. Het heeft echter iets puurs. Het voelt alsof je ergens het einde van de wereld hebt bereikt. Met guanaco's en groepjes nandoe's (hele grote struisvogels) als lotgenoten. 

Valdez orka

De kustlijn van Valdés is een heel ander verhaal. Adembenemend mooi! Het is dit deel van het schiereiland waar Valdés bekend om is geworden. Vanwege een specifieke diersoort. De zuidkaper; een zeldzame walvissen soort. In het voorjaar werpen zuidkapers hun jongen voor de kust van Valdés. Je kunt er dan vanaf het schiereiland een boottochtje maken. Het zicht op de walvissen met hun jongen schijnt vrijwel gegarandeerd te zijn. Ik was er in een ander jaargetijde, maar heb de walvissen vanaf land ook goed kunnen zien. Én orka's ♥. Wat een machtige dieren. Ze scouten voor de kust van Valdés. Op zoek naar voedsel voor de kudde waarin ze leven. Ze scouten naar jonge robben. Zeehondjes en -leeuwen. Die liggen overdag lekker op de stranden van Valdés bij te komen. De orka's patrouilleren voor de kust en zodra een rob dicht genoeg bij het water ligt, schuiven ze hun lijf letterlijk het strand op. Het is ergens een verdrietig gezicht. En tegelijk is het de natuur. Hoe het ecosysteem zichzelf in stand houdt. Op andere stranden vind je ook volop pinguïns. Een geheel eigen soort die daar wat rond scharrelt. In grote groepen. Het schijnt, buiten Antarctica, zelfs de grootste kolonie te zijn van deze soort. Leuke beestjes vind ik dat. En dan de zeeleeuwtjes. Je kunt ze vanaf een afstand bekijken óf er mee gaan snorkelen vanuit Puerto Pyrámides. Een aanrader!

Kortom, Valdés is een waar paradijs als je van natuur houdt. Als je het rauwe waardeert. Het pure. Het ongepolijste leven in een woestenij. 

Valdez pinguins

Je kunt Valdés op een daguitstapje bezoeken vanuit Puerto Madryn. Dat is wat veel mensen doen. Ik zou het je niet aanraden. Te veel mensen tegelijk. En je ervaart Valdés niet optimaal. Pak 3 á 4 dagen en verblijf in het dorpje Puerto Pyrámides. Het enige dorpje op Valdés. Het stelt niet veel voor, maar de ligging is fenomenaal. En belangrijker, je verblijft ín het reservaat waardoor je veel meer mogelijkheden hebt om Valdés te ontdekken. 

Spreekt Valdés jou aan?

@Argentinië @Zuid-Amerika #Valdés #Argentinië #outdoor #reizen #roadtrip #backpacken #reistips #reisroute #wildlife

1 reactie

 • Ruud Kok

  08 november 2018 om 09:15

  Heel gaaf! Wij zijn momenteel druk bezig om een zuid-amerika reis (en wellicht nog meer) voor te bereiden. Valdes staat daar (ondanks zijn wat ongunstige ligging in the middle of nowhere) zeker bij op de lijst!

  Waren de 4 weken die jullie door het land hebben gereisd naar eigen gevoel voldoende om 'alles' te hebben gezien? Of zou je (al dan niet achteraf gezien) wellicht nog liever meer tijd daar hebben doorgebracht?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ruud Kok

   08 november 2018 om 10:40

   Hey Ruud! Voor mij waren die 4 weken voldoende. We hebben alleen het Noorden (bij Salta) niet uitgebreid gezien. Ik weet niet of je over land wilt reizen? Dat is wat wij hebben gedaan en dat in 4 weken. Als je vliegt heb je meer dan voldoende tijd zo.

   • Ruud Kok Reismeisjenl

    08 november 2018 om 10:51

    Wij zullen ook over land reizen, met eigen vervoer (wat we nog wel moeten gaan uitzoeken allemaal).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.