Een negatief reisadvies: betekenis en consequenties

Reismeisje 11 juni 2020

Reisadvies

Een negatief reisadvies. We horen het regelmatig de laatste tijd. Hoewel het nu natuurlijk een specifieke reden heeft, is het iets van alle tijden. Structureel zijn er landen waar een negatief reisadvies voor geldt. Soms heeft dat met een epidemie te maken, maar veel vaker nog met oorlog, geweld en politiek. Het is altijd aan te raden om vóór je vertrekt, het actuele reisadvies te bekijken. Zodat je geïnformeerd bent. Of je er uiteindelijk wel of niet het vliegtuig door in stapt. Zelf ben ik verschillende keren in landen geweest waar het reisadvies negatief voor was. Laat ik specifieker zijn: voor délen in dat land. Misschien klinkt het raar, maar dat maakt echt verschil. Een land als Ethiopië is zo’n 28x groter dan Nederland is en Iran is zelfs 47x zo groot. Als er dan in het Zuiden een bepaalde strijd woedt, zegt dat niets over de situatie in het Noorden. Begrijp me niet verkeerd, ik predik hier niet om negatieve reisadviezen te negeren. Verre van. Ik vind vooral dat je ten alle tijden goed geïnformeerd moet zijn. Zodat je je bewust bent van de eventuele risico’s en daarin voor jezelf een afgewogen beslissing kunt maken. Omdat het negatieve reisadvies op dit moment zo’n actueel onderwerp is, vertel ik je er in dit artikel graag meer over. Wat betekent ’t eigenlijk, waar moet je rekening mee houden en wat zijn eventuele consequenties als je tóch besluit naar een land te reizen met een negatief reisadvies?

Palestina

Reisadvies in soorten en maten

Allereerst is het goed te weten dat een reisadvies voor regio X niet noodzakelijkerwijs hetzelfde inhoudt als een reisadvies voor regio Y. Ons Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert namelijk verschillende gradaties in reisadviezen op basis van de volgende kleuren:

Groen: er gelden geen veiligheidsrisico’s

Geel: er zijn enkele veiligheidsrisico’s en je dient als toerist alert te zijn

Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog en reizen die niet noodzakelijk zijn worden afgeraden

Rood: het is er gevaarlijk en reizen wordt sterk afgeraden

In welke kleurcode een bepaald land of een bepaalde regio valt, hangt sterk van de specifieke situatie. De reden is wisselend en heeft voornamelijk te maken met gewelddadige conflicten, politieke spanningen, rellen en natuurrampen. Of epidemieën, zoals op dit moment actueel is. Landen als Syrië, Venezuela en Congo hebben bijvoorbeeld in totaliteit (al langer) een negatief reisadvies. Het komt echter veel vaker voor dat een deel van het land bijvoorbeeld code rood of oranje heeft en een ander deel geel of zelfs groen. Toen ik een aantal jaren geleden door Colombia reisde was dat bijvoorbeeld het geval. Het gehele zuidoosten was toen oranje, terwijl de rest van het land geel en groen kreeg. Het gaat er in dat soort situaties wederom om, dat je je goed laat informeren. Dat je je reisroute zorgvuldig kiest en niet in zeven sloten tegelijk loopt. En bij code rood zou ik dat deel sowieso vermijden.

Vanuatu

Reisadvies en reisverzekeringen

Een reisadvies vanuit onze overheid heeft geen juridische grondslag. Dat betekent dat het juridisch niet bindend is en verzekeraars van daaruit zelf kunnen en mogen bepalen of ze het reisadvies opvolgen. Van daaruit bezien is het lastig om generieke uitspraken te doen over in hoeverre je goed verzekerd bent wanneer je in een regio reist met veiligheidsrisico’s. Wat echter heel duidelijk is, is dat de verantwoordelijkheid bij de reiziger zélf ligt. Mocht je beslissen naar een land te reizen met een negatief reisadvies, ben je daarom nooit verzekerd tegen schade die ontstaat door de onveilige situatie al daar. Denk aan het vroegtijdig beëindigen van je reis of zelfs repatriëring. Ten tweede is zogeheten ‘molest’ iets wat überhaupt is uitgesloten bij je reisverzekering. Molest staat voor schade die ontstaat in conflictgebieden. Stel dat je in een demonstratie belandt ten gevolge van een gewapend conflict of burgeroorlog en je raakt gewond. Dan is behandeling, vervoer et cetera niet gedekt. Molest is iets wat in die zin los staat van een negatief reisadvies; het wordt überhaupt niet gedekt door je reisverzekering. Tot slot is ‘normale’ reisschade wél gedekt. Ook in regio’s met een negatief reisadvies. Bijvoorbeeld bij diefstal, verloren bagage of een gebroken arm. Hoe hoog de dekkingsgraad is, hangt altijd af van de specifieke verzekering die jij hebt afgesloten.

Op dit moment hebben veel landen wereldwijd nog een negatief reisadvies vanuit Nederland. Code oranje veelal. Dit wordt per 15 juni iets versoepeld, waarna er langzaam nog meer landen ‘open’ zullen gaan. Dat betekent dat ze naar de kleurcode geel zullen verschuiven. Hoewel dat geen negatief reisadvies meer is, is het ook niet zonder veiligheidsrisico’s. Wees je daar bewust van als je besluit een reis te gaan maken. Ik raad je ook echt aan goed bij je reisverzekeraar te checken wat wel én niet is gedekt, mocht de situatie op reis onverhoopt onveiliger worden. Op Nederland Wereldwijd vind je ook veel informatie.

Ik hoop dat dit wat meer duidelijk heeft gemaakt over wat een negatief reisadvies precies inhoudt en wat consequenties kunnen zijn. Ben jij van plan de komende tijd te gaan reizen? Vertel!

#reisadvies #reistips #veiligheid #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.