De beste regio's voor een eerste reis naar India

03 januari 2017

India deel 1 0432

India. Een land van extremen. Sommigen vinden het helemaal te gek, anderen vinden het helemaal niets. Er lijkt weinig tussenin te zitten. Zelf behoor ik tot die eerste groep Knipogen. Het staat bij mij dan ook heel hoog in het lijstje van meest favoriete reislanden. Ik denk zelfs wel in mijn top 3! Waarom? Omdat India gewoon zo anders is dan de rest. De wereld op z'n kop. De mensen denken er zo volstrekt anders dan wij en hebben er zulke, voor ons, bizarre rituelen en gebruiken. Als reisfanaat vind ik dat geweldig. Ik reis om andere dingen te zien, vreemde culturen te ervaren en gesprekken aan te gaan die me inzicht geven in een ander stukje van de wereld. Dat maakt mij zoveel rijker en doet me beseffen dat er meer is dan wat we hier in Nederland (en Europa) hebben. En dat vind je wat mij betreft bij uitstek in India. India blijft echter een land van contrasten. Niet voor niets krijgen we ook veel vragen over India van lezers; waar moeten we naartoe, waar kunnen we het beste beginnen, wat moet we absoluut niet overslaan. Dat soort dingen. Daarom leek het me leuk vandaag een artikel te wijden aan welke delen van India je wat mij betreft zeker gezien moet hebben en waarom. Wij zijn inmiddels vier keer naar India geweest en hebben er best wat gezien, ik hoop dus dat ik je wat tips kan geven. En andere tips zijn natuurlijk ook heel erg welkom, er is namelijk nog veel meer in  dit land wat wij nog niet hebben gezien!

India deel 1 7669

1. Rajastan. Dit is wat mij betreft de regio die je er als eerste uit zou moeten pikken bij een reis naar India. Rajastan is India op zijn mooist en meest kleurrijk. Het landschap is woestijnachtig en niet bijzonder spraakmakend, maar de mensen, kleuren, geuren en gebouwen zijn dat des te meer! Rajastan is de regio van mannen met verweerde gezichten en tulbanden. Van vrouwen met grote, gouden neusringen en kleurrijke gewaden. Van overnachten in de mooiste paleizen en Indiaas eten op z'n best. Je bezoekt er de mooiste paleizen en waant je soms in een sprookje van 1001 nacht. In bijvoorbeeld Bikaner kun je op kamelensafari, ook een echte must do. En je treft er een heuse rattentempel! Serieus! De mensen vereren hier ratten en geven ze daarom eten en drinken (wat weer leidt tot meer ratten). Bijzonder toch?! Verder vind je er een roze én een blauwe stad, een te gek meer waar midden op het eiland een super de luxe hotel staat. En als je mazzel hebt, kun je er ook nog eens genieten van de Pushkar camel fair, een festival tussen de kamelen. Kortom, een diverse en prachtige regio!

India deel 1 6873

2. Varanasi. Als je maar één stad in India kunt bezoeken, dan moet het wat mij betreft Varanasi zijn. Het is zo ongeveer het summum aan wat je als mens in India kunt verdragen en zult meemaken Lachen. Varanasi is de meest heilige stad van het Indiase subcontinent en mensen komen dan ook van heinde en verre om hier familieleden of vrienden te begraven. Varanasi ligt aan de Ganges en telt vele tempels en zogenaamde ghats, dat zijn plekken waar lijken worden verbrand. Je ziet dan ook geregeld mensen met brancards door de stad lopen met daarop een wit laken met bloemen. Die zijn op weg naar de ghats om hun geliefden te verbranden en hun as uit te strooien over de Ganges. Echt, de stad is één groot en bizar schouwspel. De meeste hotels liggen aan de rivier en wanneer je in de ochtend opstaat zie je de zon opkomen achter de rivier aan de overkant of wordt je al voor zonsopkomst door een mannetje in een bootje over de rivier geroeid om je de ghats te laten zien. Echt magisch!

Naast al dat bijzonders moet ik wel zeggen dat Varanasi  zo ongeveer de meest smerige stad van alle Indiase steden is, die ieder voor zich ook al vies zijn... Dus wees wel voorbereid! Varanasi valt trouwens mooi te combineren met Agra, de stad van de Taj Mahal en ook Kolkata, die een stuk ten Oosten van Varanasi ligt. Maar hier over meer in een volgend artikel.

India deel 1 8182

3. Goa. Na al dat 'rauwe' gereis is het lekker om ook even te ontspannen. En dat is in India niet altijd even makkelijk. Maar het kan wel Knipogen. Daarvoor moet je wel een stuk naar het Zuiden reizen. Wat mij betreft naar Goa. Deze provincie is niet bepaald een off-the-beaten track bestemming. Sinds de jaren '70 is het al een plek waar Westerse hippies naartoe komen om op het strand te hangen, lekker te eten en eigenlijk gewoon van het goede leven te genieten. En die insteek is vandaag de dag voor de meeste mensen niet anders. Goa heeft prachtige stranden, veel restaurants en hotels en een lang, droog seizoen. En het is, net als de rest van India, goedkoop. Voor een paar euro huur je een brommertje voor de dag en rijd je tussen de rijstvelden door. Op dat moment valt met een beetje mazzel alle stress van het Noorden direct van je af Tong uitsteken.

Het is wel belangrijks dat je van tevoren goed uitzoekt wat je precies zoekt. Een rustig strand met veel vermaak, of juist een wat rustiger en meer afgelegen strand. Goa heeft het allemaal, maar je moet het wel zien te vinden! En mocht je nou nog steeds niet genoeg hebben gehad van zon, zee en strand? Neem dan de nachttrein en stap de volgende morgen uit in de provincie Kerala. Ook hier heb je prachtige stranden, maar dan zonder het massatoerisme!

Dat zijn de regio's die je aan zou raden voor een eerste reis naar India. Vertel, ben jij al eens naar India geweest? Of zou je er graag heen willen?

@Azië @India #reizen #backpacken #India #reistips #Azie #varanasi #rajastan #goa

7 reacties

 • Sarah

  03 januari 2017 om 09:18

  Absoluut mee eens!

  India was mijn eerste reis buiten Europa. Ik vond Jaipur en Udaipur(roze/blauwe stad) echt te gek, maar Varanasi staat aan de top.
  Ook Bodhgaya is een verademing als je na of van Kolkotta-Varanasi reist.
  En Hampi is ontzettend leuk en mooi!
  In 2011 geweest en staat ook weer hoog aan mijn lijst om terug te gaan. Wil graag de theeplantages in het Noorden en Kerala in het Zuiden gaan zien.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sarah

   03 januari 2017 om 09:52

   Ooit ook mijn eerste verre reis ;-). Thanks voor je aanvullingen, super!

   • Thom Reismeisjenl

    03 januari 2017 om 10:37

    Hi daar! Aller eerst, nog de beste wensen voor 2017! Zit altijd met heerlijk jullie verhalen te lezen!

    India is BIZAR! Wat een contrasten, wat een mensen en de gewoontes, het is gewoon alsof je op een andere planeet bent gezet.
    Afgelopen november voor de 5e keer geweest. Ik bezoek India voor mijn bedrijf en naast de uren die ik daar aan het werk ben, combineer ik meestal toffe tripjes rond Delhi. Althans...de laatste keer heb ik Pushkar mogen bezoeken. Wauw! Wat een prachtig stadje is dit. Was opslag verliefd, de rust, de handel die ze verkopen en al de kleuren. Ja het echte India heb ik daar mogen meemaken, de.camelfair wad geweldig. Het uitzicht over het heilige meer om h6 in de ochtend, het was een sprookje.

    Het gekke is. Voor mijn werk moet ik veel delhi zijn. Vooral een bepaald stukje in Delhi ben ik heel graag, Japanth. De mensen beschouwen je steeds meer als Familie. Laatst had ik 100 lekkernijen gekocht en zijn we gaan uitdelen op Janpath aan de mensen.
    Ja...India staat idd ook in mij top 3.

    Zijn jullie trouwens als eens in Japan geweest (kamakura)?

    Fijne dag en lieve groet,

    Thom uit Rotterdam

    • Reismeisjenl Thom

     03 januari 2017 om 14:15

     Wauw Thom, wat een fan-tas-tisch leuke reactie :-). Daar word ik blij van, dankje! Je beschrijft het prachtig en helemaal zoals India inderdaad voor mij ook is. Wat een bijzonder, kleurrijk en bizar land toch. Gerben is al wel eens in Japan geweest, maar ik nog nooit. Het staat zeker op mijn lijstje, lijkt me heel mooi en authentiek. Voor jou ook een heel goed 2017 gewenst!

 • Jeroen

  03 januari 2017 om 13:25

  Ik ben dan alleen in Tamil Nadu geweest maar heel veel andere plekken in India staan nog zeker op mijn verlanglijstje. Graag zou ik inderdaad Kerala nog eens aandoen en Rajastan. Wie weet wanneer dat er van gaat komen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   03 januari 2017 om 14:16

   Jaaaaa! Jij bent ook echt al vaak in India geweest he?! Te gek dat dat voor je werk kan ;-). Hoop dat je snel nog wat meer van India kunt gaan ontdekken!

   • Debbie Reismeisjenl

    03 januari 2017 om 14:45

    Leuk artikel! India staat ergens bovenaan mijn bucketlist, maar het is een van de weinige landen waar ik nog zo goed heen 'durf' als vrouw alleen. Te bang om de hele tijd aangestaard te worden, te bang voor het gebrek aan hygiene (met alle gevolgen van dien) en de rest van de bizarre dingen. Maar juist omdat het zo extreem is, lijkt het me ook heel gaaf om te ontdekken. Na meerdere landen in Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika te hebben bezocht moet het er misschien toch maar eens van komen.

    • Reismeisjenl Debbie

     04 januari 2017 om 08:28

     Ik kan me dat wel voorstellen hoor Debbie. Maar neemt niet weg dat je er als vrouw alleen best wel heen kunt reizen. Gewoon 's avonds niet alleen over straat gaan en goed aanpassen aan de lokale manier van kleden.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  03 januari 2017 om 16:55

  Ik ben inmiddels twee keer in India geweest - één keer Goa en één keer in het noorden van Kerala. Daar heb ik een hindoestaans huwelijk bijgewoond. Wat een super bijzondere ervaring was dat! Ik houd echt van India - en ik heb nog ontzettend veel plekken op mijn verlanglijstje staan. Leh & Sikkim staan bovenaan. Ik zou trouwens ook echt elke dag indiaas kunnen eten! Heerlijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   04 januari 2017 om 08:29

   Wat gaaf zeg, die bruiloft!! Leh is echt prachtig, zeker de moeite. Kashmir trouwens ook; goed te combineren met Ladakh/Leh.

 • Piet

  03 januari 2017 om 19:30

  Zelf ben ik 3 keer in India geweest. Ik vind het ook bizar, gaaf, mooi en smerig mooi :) Afgelopen jaar ben ik in 4 weken van het zuiden naar Mumbai gereisd. Onder andere door Kerala. In 1984 was ik al in India en ik moet zeggen dat ik toen in zowel Delhi als in Varanasi best wel eens shocked ben geweest. Maar het is en blijft een fascinerend mooi land. En ik moet zelf Rahjastan en het noorden nog zien. Dus ik ga zeker weer terug :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Piet

   04 januari 2017 om 08:29

   Hahaha, smerig mooi ;-). Dat is goed gezegd!

 • Sander

  03 januari 2017 om 21:26

  Ben nog nooit in India geweest. Trok me minder dan andere landen, maar die zijn inmiddels aan bod geweest... Wat me altijd opvalt is dat in India altijd de cultuur aan bod komt, terwijl de natuur daar ook zeer bijzonder is. Het enige land buiten Afrika met de voltallige big five (ja, ook de leeuw), maar daarbij heeft India ook nog eens de tijger. Maar ik begrijp dat dat soort toerisme daar nog niet (echt) op gang komt? Of heb ik dat mis? Ps. Kijk eens naar de miniserie "Wild India". Komt alle bovenstaande voorbij, incl de rattentempel... erg leuk!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Sander

   04 januari 2017 om 08:31

   De natuur is er zeker heel mooi, maar het is inderdaad wel wat ondergeschikt aan die extreme cultuur shock of zo. De Indiase cultuur en manier van leven is zo ontzettend anders en alles overheersend in your face, dat het soms lastig is daar niet op gefocust te zijn ;-). Die serie heb ik inderdaad wel eens een stukje van gezien. Mooi!

  • Jeroen Sander

   05 januari 2017 om 09:08

   Oh er is zeker genoeg aanbod van tours en dergelijke om de natuur te bewonderen. Door heel India zijn er national parks die echt een goede toeristische infrastructuur hebben. Zoek maar eens naar Corbett, Ranthambore of Bandhavgarh national park. Zelf helaas nog nooit geweest maar ik hoop ze uiteindelijk nog eens te bezoeken.
   Daarnaast kan het al geweldig zijn om gewoon de stad eens uit te rijden en zien wat er op je pad komt. Ik heb in de omgeving van Chennai echt de mooiste vogels gezien en er nam zelfs een soort ijsvogel een duik in het zwembad van het hotel waar ik verbleef.

 • Sanne

  04 januari 2017 om 12:24

  Ik ben nu 7 keer in India geweest en Kerala is echt een aanrader. Heel groen, stil en het mooiste stukje India vind ik!

  Beantwoorden

 • Irene

  06 januari 2017 om 17:18

  Mijn vriend komt uit India en heeft daar ook nog familie. Vorig jaar ben ik voor het eerst met hem naar India geweest en ik ben verliefd op dit land! Precies zoals je zie omdat het zoo anders is dan alle landen waar ik daarvoor geweest ben. We zijn toen in Delhi begonnen bij familie, daarna naar Punjab gereis waar hij zelf gewoond heeft en waar ook familie woont, daarna zijn we naar Jaipur en Agra gegaan om vervolgens naar het zuiden te vliegen en te reizen van Varkala tot Munnar.
  Zelf zou ik voor beginners aanraden om naar Kerala te gaan in het zuiden. Het is daar een stuk rustiger, dan in het noorden. Maar wel super mooi!
  Dit jaar gaan we terug en nu wil ik o.a. naar Mumbai, maar ik twijfel over Goa. Ik ben bang dat ik het wellicht te toeristisch vindt. Wat adviseer jij?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.