Budgettips om te besparen tijdens een (wereld-)reis

Reismeisje 26 maart 2015

Bespaartips wereldreis

Een wereldreis kost natuurlijk geld. Veel geld. En met dat geld wil je het het liefste zo lang mogelijk uitzingen. Maar ook als je ‘gewoon’ een mooie reis maakt van een aantal weken, moet je soms op de kosten letten. Lijkt misschien vervelend, maar dat hoeft ’t echt niet te zijn! Sterker, ik vind het langzamerhand wel een sport om echt binnen een budget te blijven en het liefste daar ruim onder ;-) . Vandaag een aantal praktische tips om te besparen op de kosten tijden die wereldreis of die andere gave reis!


Kook regelmatig zelf.

Thuis moet ik er niet aan denken, maar op reis gebeurt het toch heel regelmatig dat we 3x per dag uit eten gaan. Want hey, het kost allemaal zo lekker weinig. En ook al kun je in heel veel landen voor een fractie een hapje eten ten opzichte van de Nederlandse prijzen, 3x €5 is toch weer €15. En na een week al €105. Per persoon. En zonder al die lekkere biertjes, sapjes en nacho’s tussendoor ;-) . Zodra we ergens een accommodatie hebben met een eigen keuken, koken we meestal zelf. Pakje spaghetti, wat uien, tomaten, zout/peper, eventueel een blikje tonijn en klaar ben je. Als je dat een aantal keren tijdens je reis doet, kun je zo toch behoorlijk wat geld besparen.


Blijf ergens meerdere nachten slapen.

In heel veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika kun je onderhandelen over de prijs. Soms word ik er wel eens moe van, dat gepingel, maar het is nu eenmaal hoe het daar werkt. Zeker met overnachtingen kan je dit wel wat geld schelen. Als je meerdere nachten ergens blijft slapen, kun je vaak nog wel meer van de prijs af krijgen. Het is natuurlijk zeker niet de bedoeling dat je die arme mensen uitknijpt, maar vanaf 2-3 nachten is het heel normaal nog een beetje extra korting te bedingen.


Deel tourtjes.

Volgens mij heb ik het wel eens vaker gezegd, maar als je kosten wilt besparen tijdens je reis doe je er verstandig aan geen individuele tourtjes te boeken. Ga wandelen, duiken of dieren spotten met anderen en deel zo de kosten. Meestal rekenen ze namelijk een vast bedrag voor een bepaald tourtje, dus met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper het wordt!


Neem een nachtbus of -trein.
Sommige landen zijn echt heel groot. Dan moet je aardig wat afstand afleggen om van A naar B te komen. 8 uur in een bus is dan niets. Zolang je niet over gevaarlijke weggetjes door de Andes hoeft, is een nachtbus- of trein een goede manier om praktisch naar een andere plek te reizen en bovendien geld te besparen. Je hoeft die nacht namelijk geen hostel te boeken, toch weer mooi mee genomen!


Reis per lokaal openbaar vervoer of lift.

Als je backpackt, reis je meestal sowieso met het openbaar vervoer. Er zit echter in veel landen nog wel verschil in het type openbaar vervoer. Kippenbussen of touring bussen zeg maar. Die tweede zijn soms heel fijn, maar ook vaak 3x zo duur. Reizen met het echte lokale vervoer is soms wel even een uitdaging en vergt wat flexibiliteit ;-) , maar dan reis je ook voor een habbekrats. Een nog goedkoper alternatief is natuurlijk liften, maar dat ligt heel erg aan het land waar je door heen reist. Ik zou dat zeker niet overal aanbevelen. In bepaalde landen is het echter zelfs gebruikelijk en kijkt niemand er van op als je achterin een truck stapt. Scheelt een mooie bak geld!


Kies voor iets dat NIET in Lonely Planet staat.

Ik ben fan van Lonely Planet. Serieus. Voor mij is er geen andere reisgids :-) . Toch is het zeker een idee om qua accommodaties, restaurantjes en tour bureautjes regelmatig juist iets te kiezen dat niet in Lonely Planet vermeld staat. Niet omdat er geen goede budgetopties in Lonely Planet staan, maar omdat de hotelletjes die er niet in staan meestal extra hun best doen om gasten te krijgen. Inclusief meer kans op lagere tarieven of onderhandelingsmogelijkheden. Zeker de moeite om eens uit te proberen! En vaak kom je onverwacht op de leukste plekken.   Zo kan ik nog wel even door gaan, maar dat is voor een volgende keer.

Heb jij nog handige bespaartips voor tijdens een (wereld-)reis?

#reizen #backpacken #budget #reistips #kosten #wereldreis

3 reacties

 • Tessa | 52druppels.nl

  26 maart 2015 om 06:23

  ik ben niet echt een heel hardnekkige budgetreiziger. ik vind vieze bedjes en drie dagen biscuitjes en bananen geen probleem. maar slaap wel graag allenig en wil ook niet heel lang zoeken naar dat ene allergoedkoopste hostel.
  maar geloof direct dat dat uiteindelijk wel heel veel kan schelen, zeker als je een paar maanden gaat.
  net als op vliegtickets, het loont zich om daar even wat tijd in te investeren

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tessa | 52druppels.nl

   26 maart 2015 om 16:43

   Wel herkenbaar hoor ;-). Soms ben ik er ook even helemaal klaar mee en wil ik gewoon het eerste beste fijne bed hebben.

 • Gaby

  26 maart 2015 om 08:09

  Haha! Kippenbus! Ik was hem haast vergeten.... Bolivia... We kregen een warm (letterlijk én figuurlijk) welkom en het was een waar avontuur. Nu reizen we met onze kinderen. Nog niet op een kippenbus gestapt maar volgens mij vinden ook zij het fantastisch (oke de eerste meters zijn vast even wennen

  Beantwoorden

  • Reismeisje Gaby

   26 maart 2015 om 16:42

   Haha, ja leuk toch. Ik denk inderdaad dat kinderen het helemaal leuk vinden. Die zijn vaak zo veel makkelijker en flexibeler ;-).

 • Eveline Oudshoorn

  26 maart 2015 om 08:57

  Leuke tips inderdaad :), maar wat bij mij altijd heel goed werkt is vraag aan lokale mensen waar zij eten, boodschappen doen etc.. Als je in Nederland op vakantie bent weet je ook niet direct dat je bij Vapiano betaalbaar kunt eten en dat je bij de ALDI of Lidl goedkoop boodschappen kunt doen! Daarnaast heb ik ook een creditcard van American Express en hiermee spaar ik punten waar ik vervolgens weer tickets mee kan kopen, scheelt ook weer geld en als laatste tip ben ik altijd erg fan van de 100% boekjes voor stedentrips :)..!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eveline Oudshoorn

   26 maart 2015 om 16:39

   Goede tips Eveline, thanks!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.