Backpacken op berg- of trailrunschoenen?

Reismeisje 17 mei 2015

Trailrunschoenen 1

Als backpacker kies je waarschijnlijk vaak voor gemak. Lekker praktisch en comfortabel :-P . Ik tenminste wel. Of het nu gaat om kleding, een dagrugzak of schoenen; ik let er in de eerste plaats toch vooral op of het een beetje functioneel is. Straks zit ik daar boven op een berg kou te lijden, omdat ik zo nodig een kekke outfit moest scoren…Nope. Jarenlang heb ik gebackpackt met mijn old school bergschoenen. Vooral vanwege de hikes die we graag op reis doen. Vaak ging het dan maar om hooguit een week waarin die schoenen van pas kwamen, maar ik liep er wel de volle 3 of 4 weken mee te zeulen. Gerben besloot vorig jaar eens zijn sportschoenen mee te nemen in plaats van bergschoenen. Wel trainrun schoenen, maar toch. Scheelt een hoop gewicht, je kunt ze tussendoor mooi in je backpack kwijt en laat je sportschoenen nou net wél in leuke, hippe kleurtjes kunnen krijgen 8-) . Inmiddels wil Gerben niet meer anders en dus besloot ik naar Guatemala en Belize ook maar eens geen bergschoenen mee te nemen…


Trailrunschoenen 2

Minder bagage op wereldreis.
Zeker vanwege de wereldreis die steeds dichter bij komt, leek het me goed om eens te testen of ik meerdere dagen lekker kan hiken op trailrun schoenen. Ik zeg bewust trailrun, omdat die echt meer grip hebben dan gewone sportschoenen of sneakers. Zeker als je van plan bent een vulkaan te beklimmen of op glibberig, onregelmatig terrein gaat lopen, zou ik niet aanraden voor gewone sportschoenen te kiezen. Trailrun schoenen hebben een stevig profiel en geven daardoor veel grip. Zelf heb ik een paar railrun schoenen van Salomon, wat mij betreft de koning van de trailrun schoenen ;-) . Maar natuurlijk heb je veel andere merken, die ook een prima assortiment bieden. Speedcross 3 GTX is het type schoen dat ik draag; bewust gekozen, omdat dit een type is dat met name geschikt is voor pittige ondergrond én de schoen een waterdichte binnenkant heeft. Beiden zijn wat mij betreft echt nodig als je van flinke hikes op reis houdt. Een fijne bijkomstigheid is dat trailrun schoenen over het algemeen erg licht zijn. Zo ook mijn Salomons. Ik was er in het vliegtuig al blij mee. Heerlijk; geen lompe, warme bergschoenen aan mijn voeten.


Trailrunschoenen 3

De test.
En toen kwam de eerste echte test. Een flinke dagwandeling door de jungle in Belize. Over hobbelige paden, water en klauterend over rotsen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel eventjes wennen vond. Waar ik mijn bergschoenen volledig ken en vertrouw, moest ik mijn loop op deze schoenen nog ontdekken of zo. Het lag dan ook meer aan mijn onzekere gewaggel dan aan de schoenen zelf ;-) . Na een aantal uren lopen raakte ik er al meer vertrouwd mee en merkte ik dat er eigenlijk weinig verschil was met mijn bergschoenen. Ja, je hebt natuurlijk minder steun, omdat een trailrun schoen simpelweg lager is dan een bergschoen. Maar ik vind eigenlijk dat ik er net zo veel grip mee heb en het loopt een stuk comfortabeler, lichtvoetiger. Groot voordeel vond ik ook dat je trailrun schoenen zo weer droog zijn en ook even snel met de hand te wassen zijn. Doe dat maar eens met bergschoenen. Kun je dagen wachten voor je ze weer droog aan kunt…Kortom, ik ben eigenlijk heel positief over mijn trailrun schoenen als vervanging van de bergschoenen en ik heb besloten ze mee te nemen tijdens onze wereldreis :-) . Weg met die zware klossen!

Ik ben benieuwd wat voor schoenen jij het liefste draagt op reis? Kies jij ook eerder voor lichte sportschoenen of gaat er toch een paar flinke stappers mee?

#reizen #backpacken #persoonlijk #guatemala #belize #trailrun #hiken #review

9 reacties

 • Robert | Traveljunks

  17 mei 2015 om 08:43

  Ik zit momenteel in precies hetzelfde schuitje ;-) Ik heb me een paar wandelgympen van Meindl gekocht, want ben mijn dikke Meindl's ook een beetje moe. Vorige week nog aan een flinke test van alleen berg op en af lopen onderworpen, maar volgende week neem ik ze ook mee voor het klettersteigen in Oostenrijk. Als ze daar slagen gaan ze mee naar Chili en laat ik die dikke schoenen thuis. Nadeel voor mij persoonlijk was dat ik effe moest zoeken, want ben niet van die "gympen kleuren" ;-) De nieuwe zijn mooi donkerblauw :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   17 mei 2015 om 10:20

   Ah, ik ben benieuwd! Volgende week Oostenrijk dus, leuk leuk!!

 • Jessica

  17 mei 2015 om 10:34

  Fijn artikel! :) Wat een dilemma inderdaad.. Ik heb zelfs een keer een jungletrek van zes uur op mijn Allstars gedaan, ging prima! Maar vorig jaar deed ik een 'jungletrek' in Laos op mijn sportgympen, dat was niet zo'n succes.. De jungle bleek in Laos gelijk te staan aan bergen en heuvels vol rijstvelden met losliggend zand (in de volle zon). Na enkele valpartijen ben ik maar in een hurkpositie naar beneden 'geskiëd'.. Die wandelschoenen gaan voortaan dus wel voor de zekerheid mee!

  Beantwoorden

 • Soof

  17 mei 2015 om 10:43

  Dit vond ik een handige blog! Ik heb juist altijd trailrun schoenen aan, maar veel die-hard hikers verzekerenme dat ik écht bergschoenen moet aanschaffen. Nou mooi niet dus! ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Soof

   18 mei 2015 om 06:36

   Nope ;-).

 • Ester

  17 mei 2015 om 13:50

  Voor een langere reis waarbij je goed moet nadenken over wat je wel of niet mee kunt nemen zal een paar trailschoenen voldoende zijn. Ik ben persoonlijk erg blij met de trailcollectie van The North Face; goede grip en heel licht. Bij een kortere vakantie met veel bergwandelingen zal ik echter wel mijn zwaardere schoenen meenemen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   18 mei 2015 om 06:35

   Die had ik voorheen ook mee inderdaad!

 • kelly

  17 mei 2015 om 17:30

  Ik neem altijd mijn paladiums mee op reis. Hele fijne schoenen en helemaal niet zwaar!

  Beantwoorden

 • antonette - we12travel

  17 mei 2015 om 18:26

  Ligt eraan, we gaan vaak echt op wandelvakantie en dan kies ik een type wandelschoen dat bij de trektocht past. Bijv. in Nieuw-Zeeland, Alaska of IJsland heb je zeker waterdichte schoenen nodig, maar tijdens mijn meer recente wandeltrips binnen Europa liep ik op mijn Merrell lage wandelschoenen... iig gaan wandelschoenen altijd mee, hoe dan ook. Daarnaast een paar All Stars en Havaiana's, that's it...

  Beantwoorden

  • Reismeisje antonette - we12travel

   18 mei 2015 om 06:34

   Haivaiana's heb ik inderdaad ook altijd bij me. Loop ik het liefste de hele dag op :-).

 • Jeroen

  18 mei 2015 om 07:43

  Heb sinds een half jaar ook een paar Salomons en ben er echt super blij mee! Als er maar 1 paar schoenen is waar ik de rest van mijn leven op zou moeten lopen zouden het deze zijn. (de zool slijt op het asfalt wel wat snel helaas :-( )
  Wel zou ik voor trekkings toch echt de (lichtere) categorie bergschoenen aantrekken. Maar dat heeft meer te maken met de problemen met mijn enkels. En als je de Gore-tex uitvoering neemt van de bergschoenen zijn ze ook nog niet al te zwaar en het ongemak van deze lompe stappers is het me heel wat waard met mijn enkels ;-)
  Maar begrijp je keuze heel goed. Die trailrun schoenen zijn super!

  Beantwoorden

 • Debbie

  19 mei 2015 om 13:37

  Ik heb een paar trailrun schoenen van Columbia en die zijn eigenlijk aan vervanging toe. Wel een flinke uitgave weer!

  Beantwoorden

 • Lois

  22 september 2017 om 11:52

  Hoi Wendy,

  Ik ga backpacken in zuid Amerika en ik heb net de speedcross 4 cs besteld (waterdicht). Wat me opvalt is dat m'n voeten gelijk warm worden als ik ze aantrek, en daarom vraag ik me af of ze wel geschikt zijn voor trekken in een warm klimaat. Heb jij daar ervaring mee?

  Bedankt alvast

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.