Tips voor meerdaagse trekkings

Reismeisje 17 maart 2015

Meerdaagse wandelingen

Één van de dingen die ik het leukste vind op reis om te doen is wandelen. Of eigenlijk trekkings, om het maar wat stoerder te laten klinken ;-) . Geen huis-tuin-en-keuken wandelingen, maar lopen door eindeloos groene jungle, dieren spotten in een national park, een vulkaan beklimmen, door authentieke dorpjes trekken, lopen op flinke hoogte; dat soort wandelingen. Het geeft me zo’n echt typisch ‘reizen’ gevoel. Heerlijk. Als je een meerdaagse trek wilt gaan doen, is het wel handig van tevoren over een aantal dingen na te denken of dingen te regelen. Vandaag een aantal praktische tips voor het regelen van meerdaagse trekkings!


Laat zware bepakking achter of regel een ezeltje.
Als backpacker reis ik natuurlijk met een backpack. En hoewel ik nooit superveel bij me heb, zit je toch al snel aan een kilo of 12-15. Als je daar meerdere dagen mee op je rug moet lopen, wordt je trek geen pretje…In principe laat ik mijn backpack eigenlijk altijd achter bij een hotelletje vanaf het vertrekpunt. Als je echter niet meer terugkomt bij de plek vanwaar je vertrekt, is dat natuurlijk geen optie. Informeer dan naar het meenemen van een ezeltje of de optie spulletjes in een auto vooruit te laten brengen. Beide opties zijn heel gewoon bij meerdaagse treks, kosten vaak niet veel extra en leveren heel wat comfort op!


Pak je dagrugzak goed in.
Je hebt onderweg natuurlijk wel wat spulletjes nodig. Zonnebril, zonnebrand, water, eten, petje, eventueel schoon ondergoed, dat soort dingen. Denk van tevoren goed na over hoe je je dagrugzak inpakt. Neem niet te veel mee, maar bezuinig ook weer niet te veel. Niets vervelender dan dat je ergens op een kale hoogvlakte kou zit te leiden, omdat je geen trui hebt mee genomen. Laat je goed informeren en neem de meest praktische spullen mee.


Eten, eten, eten.
Als we meerdere dagen gaan trekken, hebben we sowieso altijd wat van dat astronautenvoer, noten en repen mee. Daar kun je het wel eventjes op uitzingen. Het ligt een beetje aan wat voor trek je gaat doen, maar ga er over het algemeen van uit dat je tijdens een meerdaagse trek wel wat in zult teren op je reserves :-? . Nu kunnen we best iets hebben, maar het kan serieus erg zwaar zijn om te lopen op wat droge torilla’s, waterige soep en biscuitjes. Zorg dus dat je van tevoren goed weet waar je rekening mee moet houden, zodat je eventueel extra eten in kunt slaan. En natuurlijk water ;-)

Let op met hoogteziekte.
Als je een trek door gebied gaat maken vanaf zo’n 3.500 meter, kun je te maken krijgen met hoogteziekte. Er zijn wat mij betreft eigenlijk twee belangrijke adviezen hierin. Allereerst: luister naar je lichaam! Big time. Voelt het niet goed om door te lopen, stop dan echt en daal af. Zeker als je langere tijd flinke hoofdpijn hebt. Zodra je een paar honderd meter daalt, zullen de klachten waarschijnlijk al flink verminderen. Blijf een nacht op die hoogte en misschien kun je de volgende dag wel weer verder. De tweede tip: acclimatiseer. Geef je lichaam echt de tijd om aan de hoogte te wennen. Er zit veel minder zuurstof in de lucht, waardoor je lijf hard moet werken. Het is bij iedereen anders, maar ik krijg in het begin altijd last van bloedneuzen, een wattig hoofd en ik hijg bij elke 5 stappen die ik zet. So much voor de goede conditie ;-) . Vóór je begint aan je meerdaagse trek zou ik echt een dag of 2-3 op dezelfde hoogte blijven. Je zult dan merken dat je lichaam zich aanpast en fitter van start kan gaan. Tot slot: drink veel water. Door de hoogte kun je behoorlijk wat vocht vast houden, dus je kunt eigenlijk niet genoeg water drinken.


Deel de kosten.
Soms kunnen meerdaagse treks best kostbaar zijn. In Ethiopië moesten we bijvoorbeeld verplicht een gids mee nemen en een zogeheten porter; die beschermt je tegen dieren en dergelijke. Klinkt spannender dan het is hoor ;-) . Daarnaast hadden we een ezeltje mee en moesten we ook nog voor het eerste deel een auto huren om bij het beginpunt te komen. Dan kunnen de kosten best oplopen. We hebben uiteindelijk 5 dagen met superleuke Engelsen gewandeld, waar we nog steeds mee bevriend zijn. We konden de kosten splitten, scheelt een hoop. Meestal betaal je voor een trek een vast bedrag, dus hoe meer mensen, hoe goedkoper per persoon het is. Zeker iets om te onderzoeken voor je iets afspreekt!  

Heb jij wel eens meerdaagse treks gemaakt? Heb je nog handige aanvullingen?

#reizen #backpacken #wandelen #trek #hoogteziekte #reistips

4 reacties

 • Linda | One Day Trip

  17 maart 2015 om 09:06

  Goede tips!

  Wij zitten eraan te denken om een stuk in Kroatie te lopen (van Rovinj naar Dubrovnik). Het is ongeveer 700 km, dus willen er dan wel een paar weken voor uittrekken (en denk stukjes met de trein en via de eilanden). We zitten alleen nog wel te twijfelen aan of het wel verstandig is qua belasting voor je lichaam. We zullen dan namelijk wel constant (in principe) met onze backpacks lopen. Wat denk jij?
  Als we niet gaan lopen, gaan we weer op onze vouwfietsen (zoals we ook in Thailand hebben gedaan).

  Beantwoorden

  • Reismeisje Linda | One Day Trip

   17 maart 2015 om 19:41

   Leuk idee, origineel! Ik denk zelf dat 700 km sjouwen met je backpack best pittig is...Tenzij je natuurlijk een wat kleinere rugzak mee neemt, maar ik weet niet of dat een optie is voor jullie. Mijn gewone backpack weegt met inhoud toch al snel 15 kg; dat zou ik zelf niet heel relaxed vinden met die afstand...Al vast heel veel plezier met de voorbereiding in elk geval!

   Beantwoorden

   • Linda | One Day Trip Reismeisje

    18 maart 2015 om 08:46

    M'n vriend heeft al een kleine backpack gekocht, ik moet nog een kleine kopen. Want inderdaad, een 'normale' weegt als snel minimaal 10 kg en ik zie het niet zitten om zoveel kilometers met 10 kg op m'n rug te lopen.
    Dankje! :)

    Beantwoorden

 • Ester

  17 maart 2015 om 16:45

  Hele fijne tips - ik ga voor het eerst buiten Europa meerdere dagen wandelen (in Peru, over minder dan twee weken) dus de timing is perfect :-) Ik ben wel een beetje bang voor hoogteziektes. Met mijn conditie zit het wel goed, maar elke keer wanneer ik in Mexico ben merk ik toch weer hoeveel ik er last van krijg. 5 km rennen voelt opeens als een marathon ;-) En 1 keer heb ik veel hoofdpijn gekregen, geen pretje.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   17 maart 2015 om 19:39

   Ow wauw, heerlijk vooruitzicht Ester! Dat wordt vast te gek! Veel plezier al vast.

   Beantwoorden

 • Luna | Flowers and Pearls

  17 maart 2015 om 20:32

  Ik heb nog nooit een echte wandeltocht gedaan, maar het lijkt me wel heel gaaf om te doen als ik daar de mogelijkheid voor heb. Waarschijnlijk mag ik eerst ook wel een beter conditie opbouwen, voordat ik hele dagen ga wandelen. ; )

  Beantwoorden

  • Reismeisje Luna | Flowers and Pearls

   18 maart 2015 om 20:43

   Ach. Een beetje conditie is wel prettig, maar als je een niet al te heftige tocht hoog in de bergen kiest, is het zeker goed te doen.

   Beantwoorden

 • Saskia

  23 maart 2015 om 19:48

  Hi! Ik ben heel benieuwd waar je deze trekkings gedaan hebt? Ik ben in Borneo geweest, maar ik zou zo graag nog een keer willen, alleen er is zoooveel! Dus tips zijn welkom :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.