Avontuur op Spitsbergen

Reismeisje 26 augustus 2015

Vandaag op Reismeisje een gastblog over een wel heel bijzonder bestemming: Spitsbergen! Hoe gaaf is dat? Vaste lezer Jeroen en zijn vriendin zijn dol op reizen en dan met name naar een koude bestemming ;-) . Voor hen liever geen Toscane of de Turkse kust, maar de hooglanden van Schotand, IJsland of Groenland. Om maar iets te noemen. Vandaag vertelt hij over een reis die hij onlangs gemaakt heeft: op een zeilschip langs de kust van Spitsbergen. Inclusief prachtige foto's!


Spitsbergen 1 Spitsbergen.
Het moest er eens van komen. Na diverse roadtrips door Noorwegen en IJsland werd het voor mij toch eens tijd om het echte hoge Noorden op te zoeken. Hiermee bedoel ik dan Spitsbergen, een eilandengroep zo’n 600 kilometer noordelijker als het noordelijkste puntje van Noorwegen. Spitsbergen is ongeveer zo groot als Nederland en België samen en bestaat voor zo’n 60% uit gletsjers. Het ligt dicht bij de geografische Noordpool, tussen de Groenlandzee, Barentszee en de Noordelijke IJszee in. Kortom, geen flipflops, shorts en Hawaii bloesjes maar tijd voor mutsen, handschoenen en winterjassen. Spitsbergen is behoorlijk off the beaten track. Vooral omdat er buiten het dorpje waar je landt met het vliegtuig, Longyearbean, geen paden of wegen te bekennen zijn ;-) . Direct buiten het dorp begint de poolwildernis en begeef je je in het land van ijsberen, onbedwongen besneeuwde pieken en schaars begroeide toendra’s.


Spitsbergen 2

Wildernis.
Omdat er op Spitsbergen in de zomer meer ijsberen dan mensen wonen is het absoluut niet verstandig om er in je eentje op uit te gaan. Je moet hier echt goed weten wat je doet en zelfs gewapend zijn. En zelfs dan is het niet ongevaarlijk. Onlangs is er nog een groepje toeristen aangevallen door een ijsbeer en moest er iemand met spoed geëvacueerd worden. De man heeft het overleefd maar helaas heeft de ijsbeer deze aanvaring met zijn leven moeten bekopen, en dat vooral door niet al te verstandig gedrag van deze toerist… Kortom, bereid je voor en ga mee met de mensen die ervaring hebben met reizen in deze gebieden.


Spitsbergen 3 Longyearbean is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Spitsbergen. Aangezien er dus geen wegen zijn en de bodem vrij onvoorspelbaar is, krijgt een doodgewone wandeling al snel de vorm van een expeditie, zeker als je een dag of langer wilt gaan hiken. En in Longyearbean zijn een paar verschillende bureaus die je hiermee kunnen helpen. Toch is, naar mijn mening, de beste manier om veel van de archipel te zien, om er met een schip omheen te varen en van daaruit landingen te doen op de verschillende eilanden. Met deze zogenaamde expeditiecruises zie je in korte tijd veel van de verschillende landschappen en gebieden van Spitsbergen. Ik heb zo’n cruise ervaren als ronduit fantastisch! Het continu onderweg zijn en varen langs machtige gletsjers of bergpieken met verse sneeuw, geeft je een bijzonder gevoel.


Spitsbergen 4

Meer dan natuur alleen.
Toch is er op Spitsbergen meer te vinden dan alleen natuur. Zo heeft het nog redelijk wat cultuur, die zelfs verrassend Nederlands kan zijn. De ontdekker van Spitsbergen, de Nederlander Willem Barentsz, is bijvoorbeeld een Nederlander. Ooit geweten? Zodoende zijn er veel namen van fjorden en dergelijke die Nederlands klinken. Daarnaast kun je er onder andere  een neergestort vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomen of verlaten mijn-nederzettingen bezoeken. Ook zijn er de overblijfselen van het oude Nederlandse walvisstation Smeerenburg. Iets waar we als Nederlanders niet trots op hoeven te zijn :-? . Gelukkig herstelt de walvisstand zich langzaam en gaat het de goede kant op met deze indrukwekkende dieren. Over walvissen gesproken, een bijkomend voordeel van reizen met een schip is dat je ook veel mee krijgt van de het zeeleven. Het is bijna niet uit te leggen hoe het voelt om omringd te worden en oog in oog te staan met een groep bultruggen, grote of kleine vinvissen of het icoon van de arctische wateren; beluga’s! Al deze walvissen hebben we van enkele meters afstand kunnen bewonderen en zwommen nieuwsgierig om het schip. In het voorjaar en zomer wordt Spitsbergen bevolkt door grote kolonies (zee)vogels. Van papegaaiduikers tot ivoormeeuwen. Het vliegt er in grote getalen rond en als je stil bent is dit naast de zee en de wind ook echt het enige wat je hoort. De stilte kan hier echt oorverdovend zijn. Dat alleen is al een bijzondere ervaring! En omdat Spitsbergen zoveel gletsjers heeft zie je overal waar je vaart deze indrukwekkende ijsmuren uitmonden in zee en kun je op ronddrijvende ijsschotsen een rustende baardrob tegen komen. Waar er geen ijs ligt groeien er wat verschillende soorten gras en mos en bloeien er verrassend veel verschillende bloemen. De grootste boom die er groeit wordt 3 centimeter hoog, je hebt altijd mooie weidse uitzichten :-) .


Spitsbergen 5

Van het schip af.
Aan land gaan doe je met zodiacs, dit zijn kleine boten waarmee je vanaf het schip naar land vaart.  En het is altijd een natte landing, omdat er geen steigers zijn. Het is ook altijd onder begeleiding van (gewapende) ervaren gidsen in verband met de dieetwensen van de ijsberen. Eén keer hebben we tijdens ons uitstapje ook daadwerkelijk moeten evacueren hierdoor. Een andere dag hadden we het geluk om met de zodiacs dicht bij een dinerende ijsbeer te komen. Hij was bezig om een walrus te verorberen terwijl de rest van de walrusfamilie aan het toekijken was. Dit was echt iets wat mij mijn leven bij zal blijven, helemaal toen de ijsbeer besloot om ook maar eens poolshoogte te gaan nemen bij die rare drijvende dingen op het water die niet op ijsschotsen leken. Hij kwam dus naar ons toe zwemmen! Op een gegeven moment was hij op ongeveer 5 meter afstand en dan zie je pas echt hoe indrukwekkend en machtig deze beesten kunnen zijn!


Spitsbergen 6

Als het nog niet duidelijk was, ik ben een groot natuurliefhebber en ik was hier dan ook helemaal in mijn element. Je kunt hier nog op plekken komen waar misschien nog nooit iemand is geweest. En de ongereptheid, die is absoluut overweldigend. Geen dag is hetzelfde en door de expeditieleider en kapitein wordt er goed ingespeeld op de soms snel veranderende omstandigheden. “Change of plans” was dan ook een vaak gehoorde uitdrukking, dan wel door het weer maar ook omdat het pakijs op onze gewenste route te dik was om doorheen te varen met ons schip. Goedkoop is dit alles niet, maar het was me iedere cent waard. Het was echt een superreis en dit gebied laat je echt niet zomaar weer los. Na er drie weken te zijn geweest weet ik zeker dat ik hier nog een keer naar terugkeer. En de kou… ach daar kun je je tegen kleden :-P .  

En, wat denk jij? Spreekt zo’n avontuurlijke reis naar Spitsbergen jou aan? Alle foto's zijn gemaakt door Jeroen en er rust zijn copyright op.

@Europa @Noorwegen #reizen #backpacken #reistips #spitsbergen

14 reacties

 • Leonie | Troikatripper

  26 augustus 2015 om 07:07

  Wauw, wat een bijzondere en mooie plek. Lijkt me heel gaaf om die dieren in het wild te spotten. Komt de temperatuur daar wel eens boven het vriespunt uit?

  Beantwoorden

  • Jeroen Leonie | Troikatripper

   26 augustus 2015 om 08:10

   In de zomer is het goed te doen. Deze zomer zijn er zelfs temperaturen boven de 15 graden gemeten (helaas).
   Wij hadden tussen de -2 en 10 graden op onze reis. De gevoelstemperatuur was af en toe wel wat minder door de wind. Maar door je goed te kleden allemaal goed te doen.

   • Kelly Jeroen

    26 augustus 2015 om 09:51

    Vorige week terug gekomen uit Noorwegen. Was de eerste keer, een koude bestemming in de zomer. Een super tijd gehad en wat een natuur! Alsof je op een andere planeet staat. Bedankt voor je blog, nu kriebelt Spitsbergen nog meer! Wat gaaf zeg.. bucketlist!

    • Reismeisje Kelly

     27 augustus 2015 om 16:30

     ;-) Leuk. Noorwegen is ook prachtig he?!

 • Kirsten | Travelaar.nl

  26 augustus 2015 om 07:20

  Onwijs mooi! Als ik niet zo'n koukleum was geweest ging ik er graag naartoe, maar voor nu gaat m'n voorkeur toch naar warmere bestemmingen..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten | Travelaar.nl

   26 augustus 2015 om 08:09

   ;-)

  • Jeroen Kirsten | Travelaar.nl

   26 augustus 2015 om 08:14

   Binnen in het schip kon je gewoon in je t-shirtje rondlopen hoor. Maar ja, dan zie je wel een stuk minder ;-)

 • Sieds | Sieds My Travels

  26 augustus 2015 om 07:37

  Het lijkt me heel gaaf om een keer naar Spitsbergen te gaan en ijsberen in het echt te zien, de kou te trosteren en te genieten van het landschap. Mooie foto's. Spitsbergen was onlangs nog in het programma Reizen Waes, het lijkt me echt een bijzondere plek!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

   26 augustus 2015 om 08:08

   Ja, dat heb ik ook gezien ja! Intrigerend deel van de wereld toch?

   • Sieds | Sieds My Travels Reismeisje

    26 augustus 2015 om 13:36

    Zeker weten, echt tof als je dat van je bucketlist mag afvinken! ;-)

  • Jeroen Sieds | Sieds My Travels

   26 augustus 2015 om 08:12

   Inderdaad ook gezien en zeker leuk om te zien. Hij was er in het vroege voorjaar volgens mij zodat er veel kans was op het noorderlicht. Ik heb er de zon niet zien ondergaan :-) En kan het je zeker aanraden om een keer die kant op te gaan. Ik heb nog iedere dag heimwee ernaar.

   • Sieds | Sieds My Travels Jeroen

    26 augustus 2015 om 13:35

    Jah klopt hij wilde daar graag het Noorderlicht zien! Zo mooi om te zien hoe hij zijn programma maakt. Ah oke, jij was er hartje zomer dus, ook ietsje 'warmer' dus?!;-) In ieder geval echt gaaf dat je dit hebt gedaan.. :-D

 • margreet

  26 augustus 2015 om 07:49

  Ik ga liever naar een warmer plek....maar de foto's zijn werkelijk schitterend !!! Lijkt me wel een heel avontuur !

  Beantwoorden

  • Reismeisje margreet

   26 augustus 2015 om 08:08

   Nou he, mij ook!

 • Emily

  26 augustus 2015 om 08:25

  Jeroen, wat een prachtige reis heb je gemaakt! Gek genoeg staat dit ook hoog op mijn wensenlijstje. Waar ik dan ook benieuwd naar ben is waar je alles hebt geboekt en wat je aanraadt vwb boeken!

  Beantwoorden

  • Jeroen Emily

   28 augustus 2015 om 06:25

   Vind het niet gek hoor dat dit op je wensenlijstje staat. Bij mij staat het er nog steeds op en zal er denk ik ook niet zo snel meer van verdwijnen. Een stukje van mij is daar achter gebleven en dat moet ik nog een keer ophalen (of gewoon laten liggen om weer naar toe terug te gaan).
   Hieronder in de reacties staat waar je eventueel kunt boeken. Er zijn genoeg reisorganisaties die dit (kunnen) aanbieden. Kies er 1 uit waar je je goed bij voelt. Onderstaande organisaties kan ik zelf van harte aanbevelen maar er zullen er nog wel meer zijn.

 • Brenda

  26 augustus 2015 om 09:43

  Fantastisch zeg! Erg inspirerend! Je zegt: goedkoop is dit alles niet. Wat is dan ongeveer een richtprijs waar ik aan moet denken? En hoe heb je dit georganiseerd?

  Beantwoorden

  • Jeroen Brenda

   26 augustus 2015 om 12:15

   Hallo Brenda,
   Het ligt er een beetje aan hoe lang je wil gaan. Ik heb gekozen voor de langste trip die ik kon vinden.
   Daarnaast kun je tussen verschillende schepen kiezen en die hebben weer diverse hutten met verschillende prijzen. Kortom, je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Maar reken van 2300 tot 8000+ euro afhankelijk van schip en huttype (en dan moet je nog naar Longyearbean vliegen, en komt er nog wat fooi bij voor de bemanning)...

  • Jeroen Brenda

   26 augustus 2015 om 12:21

   O ja, er zijn diverse reisorganisaties als Askja, Beluga, Oceanwide-Expeditions en meer die dit soort reizen aanbieden.
   Dus het organiseren is niet moeilijk gelukkig. Ook kun je vanuit Longyearbean zelf goed dagtochten etc regelen bij verschillende touroperators. Ook zou je van daaruit ook nog een rondreis kunnen proberen te regelen maar reken niet te snel op last minute voordeeltjes.Die heb ik niet voorbij zien komen.

 • Sabine

  26 augustus 2015 om 14:26

  Wat een bijzondere en interessante plek! Zou ik echt heel graag heen willen!

  Beantwoorden

 • Stephanie

  26 augustus 2015 om 15:08

  Wauw, ik heb letterlijk elke letter van dit verhaal met interesse gelezen. Wat een gave reis moet dit geweest zijn! Ik hou echt niet van kou, maar ik weet (nu ik dit verslag gelezen heb) dat ik de kou wel zou willen trotseren om zulke mooie dieren in het wild te mogen zien. Daarnaast lijkt de natuur mij prachtig!

  Gaaf verhaal :)

  Beantwoorden

  • Jeroen Stephanie

   26 augustus 2015 om 19:41

   Dank je! Vond het ook erg leuk om te schrijven en deze bestemming eens onder een breder publiek onder de aandacht te brengen.
   Reismeisje dan ook heel erg bedankt voor het plaatsen van het verhaal!

   • Reismeisje Jeroen

    27 augustus 2015 om 16:28

    Heeeeeeeel graag gedaan Jeroen :-). Jij bedankt voor het delen van dit te gekke verslag!

  • Reismeisje Stephanie

   27 augustus 2015 om 16:29

   Met dank aan Jeroen :-)!

 • Ester

  26 augustus 2015 om 15:12

  Prachtige foto's :-) Volgens mij is dit wel een bijzondere reis om voor te sparen!

  Beantwoorden

  • Jeroen Ester

   26 augustus 2015 om 19:40

   Dnak je :D

  • Reismeisje Ester

   27 augustus 2015 om 16:29

   Lijkt mij inderdaad ook!

 • Sandra

  26 augustus 2015 om 16:40

  Wat een geweldige plek zeg! En ja, dit zou ik ook echt fantastisch vinden. Dat van die ijsberen vind ik wat minder, maar als je goed voorbereid bent komt het vast wel goed. Die foto's, echt geweldig! Mijn bucketlist is al een kilometer lang, maar wordt steeds langer met zulke bestemmingen haha!

  Beantwoorden

  • Jeroen Sandra

   26 augustus 2015 om 19:40

   Wat ik eigenlijk probeer te benadrukken met het stuk over de ijsberen is dat je gewoon niet zonder goede gids er op uit moet trekken. Dat is niet alleen voor jezelf gevaarlijk maar kan dat ook zijn voor de ijsbeer.
   De gidsen op Spitsbergen zullen er alles aan doen om niet te hoeven schieten, ze zijn zelf erg betrokken bij het lot van de ijsbeer waar het echt niet goed mee gaat. Toen wij aan land waren en er 500 meter verderop 1 zagen zijn we direct omgedraaid en terug naar het schip gegaan zodat we de beer niet verder zouden storen en er geen ongelukken konden plaatsvinden.
   Als je ooit de kans krijgt gewoon echt gaan!

  • Reismeisje Sandra

   27 augustus 2015 om 16:29

   Ja mooi he. Echt het einde van de wereld.

 • antonette - we12travel

  27 augustus 2015 om 08:19

  Met welk schip ben je geweest Jeroen?

  Beantwoorden

  • Jeroen antonette - we12travel

   28 augustus 2015 om 06:26

   Ik heb op de SV Antigua gezeten. Schip onder Nederlandse vlag met een fantastische kapitein en crew!

 • Mellisa - Grenzeloosreizen.nl

  27 augustus 2015 om 12:59

  Door de SAIL in Amsterdam leek het mij ook wel wat om eens met zo een schip mee te varen, totdat ik de prijzen zag! Dat kan ik helaas (nog) niet betalen haha! Lijkt me heel tof dit.

  Beantwoorden

 • Sander

  27 augustus 2015 om 20:23

  Woah, vet verhaal en ook mooie foto's!!! Hoe was het dag/nacht(?) ritme daar?

  Beantwoorden

  • Jeroen Sander

   28 augustus 2015 om 06:31

   Welke nacht? Toen ik er was raakte de zon net de horizon maar onder is deze nooit gegaan. Het continue daglicht geeft je echt heerlijk veel energie en veel heb ik dan ook niet geslapen maar dat kwam ook omdat het aan de bar van het schip zo gezellig was en ik zo weinig mogelijk wou missen (om 4 uur snachts nog een half uurtje op de boeg liggen om naar de mee zwemmende dolfijnen te kijken bijvoorbeeld).
   In je hut kun je het gewoon goed slapen en kun je donker maken.
   Mocht er s'nachts iets spannends gebeuren wordt je door de crew gewekt en kun je komen kijken (en ze wekken je echt niet voor niets hoor).

   • Sander Jeroen

    29 augustus 2015 om 07:43

    Haha! Mooi! Lijkt me ook een rare gewaarwording. 3 weken in het licht!

 • Dempsey

  23 augustus 2017 om 10:28

  Enkele weken terug een gelijkaardige zeilreis gemaakt in Spitsbergen, gevolgd door een zelfstandig geplande kajaktocht. Kan enkel maar de auteur van dit reisverhaal gelijk geven. Spitsbergen is een bestemming die je echt niet meer loslaat en uniek is.

  Lees er meer over op: https://dagboekvaneenavonturier.com/2017/08/18/zeilen-naar-het-noorden-een-poolreis-in-de-voetstappen-van-amundsen/

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.