5x waarom Midden-Amerika mijn favoriete continent is

Reismeisje 19 juli 2016

Midden Amerika 1 GvdW 4868

Toen ik jaren geleden mijn eerste verre reizen maakte, was Azië met stip mijn favoriete continent. Zoals voor waarschijnlijk zo veel (nieuw bakken) reizigers. Het is mooi, de mensen zijn er gastvrij, het is goedkoop, je vindt er het lekkerste eten ever en reizen gaat er over het algemeen supermakkelijk. Genoeg redenen dus om Azië hoog op je lijstje te hebben staan. Hoewel ik het nog steeds een heerlijk continent vind, is Azië niet langer mijn favoriet. Al een poosje niet meer eerlijk gezegd Knipogen. Sinds ik een paar jaar geleden voor het eerst kennis maakte met Midden-Amerika, was ik verkocht! Zelfs nu we het afgelopen jaar het landschappelijk fan-tas-tische Zuid-Amerika, het paradijselijke Oceanië en het fascinerende Midden-Oosten verder hebben ontdekt, blijft Midden-Amerika toch mijn all time favorite. Waarom? Dat vertel ik je vandaag!

1. Warme, Latijnse invloeden. Misschien wel de belangrijkste reden waarom ik zo verknocht ben aan Midden-Amerika. De warmte van de mensen, de Latijnse roots. Dat merk je in zo veel dingen! De openheid van locals, de grote glimlachen, de vrolijke muziek, het gedans op straat en de relaxte geen-zorgen-voor-de-dag-van-morgen houding. Prachtig vind ik het! Natuurlijk kunnen mensen op andere plekken in de wereld ook warm en vriendelijk zijn, maar op de een of andere manier ervaar ik dat in Midden-Amerika toch wel als het summum.

Midden Amerika authentiek GvdW 5888

2. Veel oude tradities en diep gewortelde cultuur. Naast ruige landschappen ben ik op reis vooral op zoek naar andere culturen. Landen waar tradities en gebruiken heel anders zijn dan bij ons. Vaak gestoeld op een lange historie waar locals enorm trots op zijn. Dan zit je in Midden-Amerika meer dan goed Knipogen. Of het nu gaat om opgravingen uit de tijd van de Maya's, oude stammen die hun tradities in ere houden of groepen Mennonieten die hun eigen cultuur praktiseren; in Midden-Amerika vind je het allemaal. Die historische en culturele rijkdom vind ik erg fascinerend!

Midden Amerika landschap GvdW 7045

3. Prachtige landschappen. Toegegeven, Midden-Amerika heeft niet de diversiteit en extreem ruige landschappen die je in Zuid-Amerika vindt. Maar de landschappen zijn voor mij evengoed een reden om dol te zijn op dit continent! Vooral vanwege de hele string aan vulkanen die je in Midden-Amerika vindt. Man man, wat vind ik dat gaaf zeg. De ene vulkaan is nog actiever dan de andere, prachtig! Tel daar de paradijselijke eilandjes in Belize bij op en de eindeloos groene jungle in Costa Rica en je hebt wat mij betreft de perfecte combinatie Lachen.

4. Reizen on a budget. Niet onbelangrijk. Midden-Amerika is een van die continenten waar je nog heel prima met een beperkt budget goed rond kunt reizen. Belize is wat duurder, maar in de rest van de landen kun je je als backpacker meer dan goed redden. Het eten is er vaak spotgoedkoop, je vindt er mooie accommodaties voor weinig geld en lokaal transport is helemaal een lachertje. Dat maakt reizen toch nog net iets leuker, vind je niet?

Midden Amerika cultuur GvdW 5960

5. Lekker authentiek. Ik reis het liefste naar authentieke landen. Landen waar de tijd soms lijkt te hebben stil gestaan en het extreem massale toerisme nog niet zo op gang is gekomen. Nu vind ik Costa Rica daarop wel de uitzondering in dit geval, maar voor de rest is een groot deel van Midden-Amerika nog relatief onontdekt. Natuurlijk, in Tikal loop je niet bepaald alleen Tong uitsteken en ook op Caye Caulker bulkt het van de backpackers, maar daar staan plaatsen tegenover waar je nauwelijks een toerist ziet. Dat gevoel van authenticiteit spreekt mij erg aan.

Dat zijn de belangrijkste redenen waarom Midden-Amerika mijn favoriete continent is. Ik ben heel benieuwd wat jullie meest favoriete continent is? Vertel! En waarom?

@Midden-Amerika #Midden-Amerika #nicaragua #costa rica #belize #guatemala

5 reacties

 • Margreet Pruis

  19 juli 2016 om 07:24

  Ik ben helemaal weg van Africa ! De natuur, de dieren, de kinderen, de stammen enz enz. Men leeft er nog zo primitief. Ik was in noord, zuid, oost, west en midden en overal is het anders. Ik vind Africa fantastisch !

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Margreet Pruis

   19 juli 2016 om 14:30

   Ow ja, dat wist ik inderdaad wel van je. Afrika is ook prachtig! Zo heeft elk continent wel iets.

 • Jeroen

  19 juli 2016 om 07:56

  Kan niet kiezen... er is overal zoveel te beleven. Ook hier in Europa kan ik prima genieten.
  Kortom, ik zal her en der nog eens wat meer rond gaan kijken om dan tot een weloverwogen keuze te komen :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   19 juli 2016 om 14:31

   Hahaha, dat lijkt me de beste oplossing ;-)!

 • Michel

  19 juli 2016 om 13:46

  Oei alle werelddelen hebben natuurlijk wel zo zijn voordelen he. Maar als ik dan écht moet kiezen ga ik voor Azië. Meteen ook het grootste continent, maar de voornaamste reden daarvoor is dan toch wel de keuken. Zo uiteenlopend van Indiaas tot Japans en van Chinees tot Indisch. Helaas zegt dat al te veel over mij: ik beoordeel een land op haar keuken hahaha

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   19 juli 2016 om 14:32

   Lijk me een heeeeeel goede graadmeter :-)!

 • Sanne

  19 juli 2016 om 16:40

  Vorig jaar in Midden Amerika geweest en ik ben verkocht.. Wil heel graag weer die kant op! Volgende reis begin ik waarschijnlijk in Azië, ben heel benieuwd of Azië boven Midden Amerika komt te staan!.. Zou haast niet kunnen, maar snel heen voor de beoordeling ;)

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  19 juli 2016 om 21:16

  Oei wat een moeilijke vraag aan het einde van je post. Ik heb denk ik geen uitgesproken favoriet. Ik ben nog niet genoeg op de verschillende continenten geweest, denk ik. Of ik zal gewoon nooit een keuze kunnen maken ;) Voor volgend jaar denk ik erover na om in april of naar Mexico, Belize & Guatemala te gaan of naar Namibie, Botswana en Zambia. Op beide continenten heb ik al landen bezocht (Costa Rica & Panama en Zuid-Afrika) en ik was dol op al die landen. Nu je Midden-Amerika zo gepassioneerd beschrijft heeft dat nu wel een beetje mijn voorkeur. Ach, even afwachten hoe het allemaal loopt ;)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.