4 dagen varen door Zuidoost Friesland

Reismeisje 17 juni 2020

Zuidoost Friesland

Als je dit artikel leest, zijn we onderweg naar Friesland. Zuidoost Friesland om precies te zijn. We gaan er iets ongelofelijk leuks doen! Varen Lachen! En niet voor een paar uurtjes. De komende 4 dagen maar liefst! Wát een cadeau. Maurice heeft jarenlang een eigen bootje gehad en veel gevaren. Het is nog steeds één van zijn passies. Elke keer als we op reis op een boot stappen of ergens door een haven lopen, zie ik zijn ogen weer gaan glinsteren. Het blijft hem trekken. En mij ook, want ik ben dol op natuur en water. Ik was dan ook meteen enthousiast toen er vanuit Zuidoost Friesland gevraagd werd of we dit deel van het mooie Friesland wilden leren kennen. Helemaal op deze bijzondere manier. Vanaf het water! De komende dagen zullen we daar dus te vinden zijn. Als je ons live wilt volgen tijdens deze reis, kan dat via Instagram. Daar zal ik dagelijks foto’s en stories posten.

Mildam

De route door Zuidoost Friesland

Nederland heeft veel mooie plekjes. Ik woon zelf op de Veluwe, wat ik erg mooi blijf vinden. Texel is ook een favoriet, waar we meerdere keren per jaar zijn. Friesland is voor mij daarin iets minder bekend, maar zeker één van de mooiste provincies die ons land kent. Uitgestrekt groen. Water. Bossen. Paarse heide. Een heerlijke plek om even weg te zijn. Het Zuidoosten van Friesland wordt binnen Friesland ook wel ‘het andere Friesland’ genoemd. De komende dagen ga ik dat met eigen ogen zien en ervaren!

De route die we gaan afleggen, brengt ons langs verschillende pittoreske dorpjes en dwars door prachtige natuurgebieden. We passeren kleine sluisjes die we handmatig moeten bedienen en wisselen het leven op de boot af met het ondergedompeld worden in de Friese gezelligheid. We meren aan in knusse havens en overnachten in de stilte. Dit is globaal de route die we zullen volgen:

☑ We beginnen vandaag in Appelscha. We krijgen wat uitleg van Yachtcenter Langweer bij de boot die we daar huren en dan gaan we het stadje verkennen. Een hapje eten en de Bosbergtoren beklimmen. Een uitkijktoren van 33 meter hoogte (!), waar je bovenop je aan fantastisch uitzicht over het Friese landschap schijnt te hebben. Daarna stappen we met z’n tweetjes op de boot en varen we richting Oosterwolde.

☑ De tweede dag varen we vanuit Oosterwolde naar Olderbekoop; één van de meest charmante dorpen in Zuidoost Friesland. Onderweg lunchen we bij het dorpje Jubbega. We willen deze dag ook nog een wandeling gaan maken in de omgeving van Oldeberkoop. Daar liggen verschillende mooie natuurgebieden, waar ik benieuwd naar ben.

☑ Vrijdag varen we vanuit Olderbekoop richting Oldeholtwolde. Onderweg passeren we Mildam, waar we een wandeling met een gids gaan maken. Daarna varen we rustig verder en zoeken we een mooi plekje om aan te meren.

☑ De laatste dag varen we naar Rottige Gemeente. Over de prachtige Tjonger. De ochtend willen we gebruiken om al varende te genieten van de natuur en mooie foto’s van het landschap te maken. Daarna varen we door naar Heerenveen, waar we het einde van de middag afsluiten met een gezellige borrelplank in de haven.

Lauswolt

Dit klinkt toch heerlijk Lachen?! We hebben er ontzettend veel zin in en het lijkt me erg leuk om op deze andere manier Friesland te ontdekken. Uiteraard zal ik na onze reis uitgebreid verslag gaan doen op Reismeisje. Tot die tijd kun je ons volgen via Instagram. Mocht je nog tips hebben in deze regio, laat het dan zeker even weten in onderstaande comments.

*Beeldmateriaal: Zuidoost Friesland

#Friesland #nederland #vakantie #Weekendje weg

1 reactie

  • Folkert

    20 juni 2020 om 13:46

    Mooi dat er altijd meer te zien is dan je weet of verwacht. Mooie dagen dus in ( zuid-oost Frl.) En: mooi artikel in LC.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.