24 uur in Chicicastenango in Guatemala

Reismeisje 29 mei 2015

Chici 1

Guatemala is kleurrijk. Vrouwen dragen knalrode rokken, huizen hebben pimpelpaarse muren en dieporanje mango’s liggen naast vuurrode aardbeien in de marktkraam. Heerlijk! Één van de mooiste en meest kleurrijke plekken in Guatemala is wat mij betreft Chicicasetnango. Chici voor insiders ;-) . De meeste mensen bezoeken Chici vanwege de bekende markt op Zondag. Vroeg in één van de vele toeristenbusjes stappen, uurtje op de markt rond lopen en weer weg. Jammer, want op die manier krijg je maar weinig van Chici mee. Het is zeker geen stad waar je dagen hoeft te verblijven, maar ik zou er toch zeker 24 uur voor uit trekken. En het belangrijkste: zorg dat je op zaterdag in het begin van de middag aan komt. Dan wordt alles voor de markt al opgebouwd en loopt de lokale bevolking helemaal uit. Zonder de toeristen ;-) .

Maya stadje op hoogte.

Chici is een stadje in Centraal Guatemala op 2.000 meter hoogte. Het grootste deel van de bewoners is van afkomst Maya en dat merk je in het straatbeeld. Je ziet er veel traditionele klederdracht, vrouwen hebben hun lange haren kunstig omhoog gevlochten en her en der vinden typische Maya ceremonies plaats. Het is juist die eeuwenoude cultuur en sfeer die een bezoekje aan Chici zo de moeite waard maken. Als je op zaterdagmiddag aan komt, zie je overal al bedrijvigheid. Neem de tijd en ga even op de trappen van de mooie kathedraal zitten. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht rondom en zie je het dagelijkse, kleurrijke leven in Chici aan je voorbij trekken.

Chici 2

Slenter in de namiddag richting de oude begraafplaats. Klinkt misschien wat luguber, maar geloof me; de begraafplaats van Chici is echt de moeite. De ene tombe is nog mooier en imposanter dan de andere en de kleuren schitteren je tegemoet. Aan het einde van de dag valt het licht hier ook precies mooi, waardoor het geheel een mystiek sfeertje krijgt. Meestal lopen er ook lokale inwoners rond, die je gerust van alles kunt vragen over bijvoorbeeld de rituelen die ze in Guatemala hebben. Bijzonder om wat meer over te horen.

Avond en ochtend.

Zodra het wat begint te schemeren, bouwen mensen uit Chici kun eetkraampjes op. Ze verkopen veelal broodjes met een soort kip- groentenmengsel. Verrassend lekker! Blus het af met een grote beker rijstemelk. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van melk, maar Gerben vond dit echt heerlijk :-) . Ze scheppen het warm uit grote vaten en geven je zo een extra refill. Maak het niet al te laat in Chici. Zodra het echt donker wordt, merk je dat de sfeer wel een tikkeltje verandert. Ik heb me er niet echt onveilig gevoeld, maar je merkt wel een subtiele verandering.

Chici 3

De volgende ochtend zou ik vroeg op staan. Zorg dat je rond 6 uur buiten loopt; je zult bij lange niet de enige zijn en bent de hordes toeristen dan ruim voor. Boeren uit de wijde omgeving komen Chici binnen gelopen met al hun groenten, fruit en bloemen. Een mooi gezicht. Neem de tijd om de hele markt goed rond te lopen, want overal vind je verstopte delen. Zo vonden wij ergens in het midden een gebouwtje met een open dak waar de meest vreemd ogende groenten uitgestald stonden. Fotogeniek en gewoon leuk om naar te kijken. Vanaf 8 uur zul je merken dat je niet meer de enige toerist bent en vanaf 10 uur moet je er ronduit weg wezen ;-) . Dan heb je het ook wel gezien moet ik zeggen. Al met al vond ik Chici echt met recht het bezoeken waard. Ik zou het zeker mee maken bij een reis door Guatemala en er wat meer tijd voor uittrekken dan de meeste toeristen doen.

Spreekt Guatemala als bestemming jou aan?

@Guatemala @Midden-Amerika #reizen #backpacken #reistips #guatemala #chicicastenango

3 reacties

 • Debby

  29 mei 2015 om 08:59

  Vond Chichi zo mooi!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   29 mei 2015 om 10:11

   Ja he. Zo kleurrijk en puur. Vond het ook echt te gek!

 • Jessica

  29 mei 2015 om 09:20

  Fijne tip, deze ga ik onthouden als ik in midden-amerika ben! Ik las al over de markt, maar misschien slim om 1 of 2 dagen daarvoor het dorp een bezoek te brengen :) Ik zal trouwens nog vaak moeten lachen om die naam - onze gekke vogel heette ook Chici. Het beest was een beetje gestoord, maar wel schattig. Hijj kwam altijd op je hoofd/schouder zitten. Zijn hok stond altijd open, maar op de een of andere manier vond ie het leuk om door de tralies eruit te gaan. Dat liep uiteindelijk natuurlijk een keer mis.. O,o Maar ik ben erg benieuwd naar dit dorpje!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   29 mei 2015 om 10:11

   Haha, echt? Superleuke naam. En zeker zou ik een dagje eerder naar dit leuke dorpje gaan. Echt de moeite!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  30 mei 2015 om 09:43

  Mooi! De vrouwen en de klederdracht doen me denken aan plekken waar ik in Mexico ben geweest. Tijdens die reis heb ik besloten ook naar Guatemala te moeten.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   30 mei 2015 om 17:31

   ;-) En mij lijkt Mexico dan weer heel mooi!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.