10x wat je moet weten voor je naar de Galapagos reist

Reismeisje 08 november 2017

Galapagos 17

Toen we onze wereldreis gingen plannen, stonden de Galapagos eilanden voor Gerben bovenaan zijn wensenlijstje. Hij is gek op wildlife en duiken, dus dan ben je bij deze eilandengroep aan het juiste adres Knipogen. Zelf had ik er eerlijk gezegd niet zo'n beeld bij. Behalve dat je er flink wat inheemse diersoorten hebt en je er als mens een soort van te gast bent in hun paradijs. Uiteindelijk hebben we in ruim 3 weken tijd 3 verschillende eilanden gezien en gingen we met pijn in ons hart weer weg van de Galapagos. Wat een te gekke en unieke bestemming! Mocht je een reisje naar de Galapagos eilanden ook wel zien zitten, is het best handig om een aantal dingen van tevoren te weten. Vandaag deel ik 10 dingen met je, die wij al reizende naar en door de Galapagos ontdekten. Komen ze!

#1 Er bestaat een quotum voor het aantal toeristen. De Galapagos eilanden bestaan uit een heel kwetsbaar ecosysteem en worden van daaruit bezien ook heel stevig beschermd. En terecht. Het aantal toegestane toeristen schommelt een beetje, maar het ligt op jaarbasis rond 200.000-220.000 mensen. Het aantal vluchten vanaf het vaste land van Ecuador naar de Galapagos toe is hierop afgestemd.

#2 Je hoeft de Galapagos niet per boot te ontdekken. Verreweg de meeste toeristen reizen door de Galapagos per boot en doen op die manier verschillende eilanden aan. Georganiseerd dus. Het is echter ook heel goed mogelijk om de eilanden op eigen houtje te ontdekken. Dat hebben wij ook gedaan. Er gaan charter bootjes tussen de eilanden onderling en je kunt individueel dezelfde tourtjes doen als in groepsverband. Scheelt bovendien een hoop geld!

Duiken Galapagos

#3 Duiken is niet voor pussy's. Geloof me. Het duiken op de Galapagos kan best heftig zijn. Koud water, donker, veel stroming en vooral grotere dieren. Als je nog niet heel veel ervaring hebt, zou ik je aanraden het bij het snorkelen te houden. Ook gaaf Knipogen.

#4 Bezoek zeker Isla Isabela. De Galapagos bestaan uit heel veel eilanden. Voor elk wat wils. Onze favoriet was zonder twijfel Isla Isabela; een van de grotere eilanden waar je met het grootste gemak met zeeleeuwtjes zwemt, snorkelt met pinguïns, prachtige roggen aan je voorbij ziet trekken en de blue footed booby kunt zien. Nog los van de relaxte vibe die er op Isabela hangt. 

#5 De Galapagos zijn vulkanisch. Iets wat niet veel mensen weten, maar waardoor het landschap op de eilanden wel heel typisch is. Je vindt her en der zeker weelderig groene stukken door de vruchtbare bodem, maar het overgrote deel van de Galapagos bestaat uit zwarte stranden, dito lava rotsen en een ruige begroeiing.

Galapagos backpacken

#6 Backpacken kan er prima. In het verlengde van tip #2. Je kunt als backpacker prima naar de Galapagos eilanden reizen. Wij zijn uiteindelijk rond €600-700 per persoon per week kwijt geweest, inclusief vlucht van en naar Quito, tourtjes, accommodaties en eten/drinken. We hebben geen boottocht gedaan, maar dat zie je dan ook in dit bedrag terug. Niet de goedkoopste bestemming ever, maar prima toch?

#7 Vluchten stoppen altijd in Guayagil. Er zijn verschillende lokale vliegmaatschappijen die vanaf het vaste land van Ecuador op de Galapagos eilanden vliegen. Wij zijn met LAN gevlogen voor ongeveer $300 retour per persoon. En dan dus heen en terug van/naar de hoofdstad Quito. Alle vluchten maken echter een stop in het Zuidelijker gelegen Guayagil, waar je dus ook rechtstreeks (en voor iets minder geld) in het vliegtuig kunt stappen.

#8 Je betaalt entreegeld voor het national park de Galapagos. De Galapagos zijn in z'n geheel een national park. De bescherming er van kost geld en daar weten ze toeristen voor te vinden Knipogen. Je betaalt $100 per persoon om toegang te krijgen tot de Galapagos eilanden. 

Galapagos eten

#9 Eet 's middags cheap warm. Een goede budgetttip voor de Galapagos eilanden zijn de daghappen die je er tussen de middag kunt krijgen. Voor $5 heb je een soepje, hoofdgerecht en een sapje. 's Avonds betaal je zo het drievoudige. Geen idee waar dat vandaan komt, maar goed om te weten als je wat op je budget wilt letten.

#10 Het klimaat is nat, warm en redelijk stabiel. Het regent eigenlijk wel het hele jaar door op de Galapagos. En de temperatuur is er altijd zo'n beetje tussen de 25 en 30 graden Celsius. Goed om te weten!

Dat zijn mijn 10 tips ter voorbereiding van een reis naar de prachtige Galapagos eilanden. Spreekt deze eilandengroep jou aan?

@Ecuador @Zuid-Amerika #ecuador #galapagos #reizen #backpacken #reistips

4 reacties

 • Jeroen

  08 november 2017 om 02:08

  Thanks! Dacht dat de entree duurder was dus dat scheelt weer. Als het even kan ga ik echt een boot tour doen. Ik moet nog even plannen hoe wat en wanneer (Ik wil kerst daar vermijden omdat ik denk dat het dan wel eens extra duur kan zijn) maar niet lang meer en dan ga ik er naar toe! Echt super veel zin in

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   08 november 2017 om 07:34

   Have fun Jeroen! Te gek!

 • Ewald

  08 november 2017 om 08:00

  Je vergeet 1 belangrijke! Als je Isabella bezoekt, ook mijn favoriet, neem dan voldoende geld mee, je kunt er niet pinnen!!

  Beantwoorden

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan

  08 november 2017 om 09:59

  Ik had jullie posts gelezen en dat Isabela jullie favoriet is. Ik vond het echter een beetje tegenvallen. Ik vond er vrij weinig te doen (we hadden in een dag als het doe-het-zelf wel gedaan) en de tours vond ik vrij duur voor wat je kon doen en zien. Mijn favoriet was San Cristobal, waar we bijna struikelden over de dieren. Grappig, ieder zijn ding denk ik ;) De vluchten zijn momenteel helaas een stuk duurder en komen neer op 400 dollar per persoon vanaf Guayaquil, dus vanaf Quito wellicht nog duurder :( Maar het lekkere goedkope eten kan nog steeds, hoera! Ik dacht alleen wel dat ze twee seizoenen hebben? Het koudere seizoen (onze zomer) met bewolking en koud water (maar meer dieren, want in koud water zit meer voedsel) en het warme seizoen (onze winter) met zon en warm water. Dat begreep ik van de bewoners in elk geval. Ik dacht eigenlijk dat het ook niet echt regende in het warme seizoen maar misschien heb ik dat er zelf bij verzonnen, haha :P

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Manouk - Groetjes uit Verweggistan

   08 november 2017 om 10:58

   Ow echt? Smaken verschillen. Gelukkig maar :-). Dank voor je reactie, fijn!

 • Iris

  08 november 2017 om 20:06

  Mocht je toch een trip per boot willen maken, wat wel heel gaaf is omdat je dan ook op een aantal plekken komt waar je met dagtrips niet kunt komen, zorg dan dat je buiten het hoogseizoen gaat en een beetje flexibel bent, wij konden mee voor minder dan de helft van de normale prijs en dan is het als je alles bij elkaar optelt en de losse excursies zou willen doen is het verschil een stul minder groot omdat je ook slaapt en eet op de boot .

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Iris

   09 november 2017 om 07:26

   Dat is helemaal waar Iris, thanks voor je aanvulling!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.