The story behind the great migration

25 mei 2016

fotografie GvdW 2801

Het is augustus 2009 en we vertrekken voor een reis van vier weken naar Kenia en Tanzania. Vooral om wild te kijken, want dat is natuurlijk waar deze landen om bekend staan. En ik kan alvast verklappen; we vallen met onze neus in de boter! Natuurlijk hebben we het zo gepland dat we hier zijn tijdens de jaarlijkse migratie van gnoes, maar je moet natuurlijk nog altijd een flinke dosis geluk hebben wil je bijvoorbeeld ook een river crossing meemaken. En dat hadden wij Lachen.

Drie dagen slapen we in een lodge, vlakbij één van de ingangen van het Masai Mara National Park. Basic, maar verder heel prima. Iedere ochtend en einde van de middag maken we een safari per jeep. En de tweede dag is het zo ver. We rijden wat rond door het park en zitten net aan onze lunch op een kleedje op het gras. Om ons heen overal gnoes, zebra’s en in hun kielzog meetrekkende luipaarden en cheeta’s. Eén van de grootste migraties in het dierenrijk vindt hier plaats, recht voor onze neus. Tot wel een half miljoen gnoes zijn hier op zoek naar verse grasweiden en trekken van de Serengeti in Tanzania door de Masai Mara in Kenia. De overige miljoen gnoes zijn op dit moment nog in Tanzania.

The Great Migration. Wat niet iedereen weet is dat deze migratie min of meer het hele jaar plaats heeft en met de klok en jaargetijden mee draait. Om de jonge kalfjes van voldoende voedsel te voorzien hebben gnoes vers voedsel nodig. En vers gras is op dat moment niet voldoende te vinden in het Zuiden van de Serengeti. Hier is namelijk al enkele maanden geleden het droge seizoen in gang gezet. Om verder naar het Noorden te kunnen trekken moeten de gnoes de rivier de Mara oversteken. Die rivier valt met haar hoge, steile wanden met recht een bottleneck te noemen. De gnoes weten dat met de oversteek groot gevaar dreigt en dat tientallen het leven zullen laten. Ofwel ze worden gegrepen door krokodillen owelf ze worden vertrapt door de kudde en verdrinken. De dieren durven eigenlijk niet goed en de spanning bouwt zich al enkele dagen op aan de rand van de rivier. Hun aantallen nemen toe en de druk wordt groter. Ze willen niet maar hun instinct vertelt ze dat ze verder moeten.

Het verhaal achter de foto. Nietsvermoedend roept onze gids ineens een kreet en ik verslik me bijna in een stuk aardappel Tong uitsteken. De kudde verplaatst zich naar de plek waar de dieren vaak de rivier oversteken. Snel pakken we onze spullen en rijden naar de rivier. We staan helemaal vooraan met alleen aan de overkant enkele auto’s in zicht. Dan ineens besluit één moedige gnoe de spong te wagen en duikt de metershoge rand af de rivier in en begint aan de oversteek. Dat is het startsein waarop de rest van de kudde heeft gewacht. Zonder schroom volgen duizenden dieren zijn voorbeeld en sluiten achteraan in de rij. Het hele spektakel duurt ruim een uur, voordat er een knik komt in het lint van dieren en de volgende groep weer zal moeten wachten op een andere, moedige gnoe. Want dat er nog honderdduizenden dieren zullen volgen, dat staat wel vast.

Als dierenliefhebber is dit een ervaring die ik mijn leven niet zal vergeten en waarvan ik het zeker hoop nog een keer te mogen meemaken. En natuurlijk ben ik blij dat ik het in een foto heb weten vast te leggen. Maar hiervoor is het moeilijk echt bruikbare tips te geven, anders dan dat je altijd voldoende lege geheugenkaarten bij je moet hebben. Met een beetje research kun je zien wanneer de migratie in Kenia is. Enkele jaren geleden was dat in augustus. Maar het klimaat verandert en ook de migratie verandert daarmee; zoek dus goed uit wanneer je waar moet wezen. Wanneer je flexibel bent, vergroot dat je kansen op het meemaken van de migratie enorm. Bel naar een lodge in de buurt en informeer hoe het ervoor staat. Kom je echt naar Kenia om dieren te fotograferen? Zoek dan eens naar een speciaal reisbureau dat fotografiereizen organiseert naar Kenia of Tanzania. Het zou je kansen op fotogenieke plaatsen en eventueel een river-crossing zeker kunnen verhogen.

Zou jij graag een migratie van deze prachtige dieren willen meemaken?

@Afrika @Kenia @Tanzania #reizen #reisfotografie #wildlife #the story behind

1 reactie

  • Jeroen

    26 mei 2016 om 07:51

    Dit is toch wel een ultiem moment. Zo vaak gezien op tv bij de diverse natuur documentaires. Lijkt me geweldig om zelf mee te maken.
    Wel is het inderdaad moeilijk plannen tegenwoordig. Maar zoals je zegt, met wat onderzoek moet je een heel eind kunnen komen.
    Gaaf hoor dat je het hebt kunnen zien!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.