De mooiste vogels op reis gefotografeerd (deel 1)

17 november 2016

vogels GvdW 7147

Je leert natuurlijk van alles wanneer je veel reist of, zoals wij afgelopen jaar, een wereldreis maakt. Eén van de dingen die ik al jaren terug heb geleerd is iets onverwachts: namelijk dat ik het op reis eigenlijk heel leuk vind foto’s te maken van vogels. Ja, vogels Knipogen. In veel landen tref je natuurlijk de mooiste soorten aan. In alle kleuren en maten. Veel mooier dan we ze in ons eigen landje hebben. Niettemin is die interesse voor vogels in Nederland ook aangewakkerd en pak ik soms even een verrekijker wanneer ik in de tuin een mooi roodborstje zie zitten Lachen. Maar zo mooi en divers als op reis kom je ze hier natuurlijk niet tegen. Vandaag geef ik je een overzicht van mijn mooiste foto’s van vogels in het buitenland. Deel 1 welteverstaan. In een volgend artikel vertel ik je precies hoe ik enkele van deze foto's gemaakt heb. En welke dat zijn, dat bepaal jij! Wil je trouwens meer van mijn foto's zien? Bezoek dan mijn website of volg me via Instagram.

vogels GvdW 0213

1. Een pelikaan zit op de rotsen aan de rand van de oceaan terwijl de zon achter hem net op komt. Deze pelikaan kwam net terug van het vissen en zat even uit te rusten langs het water. Deze foto is genomen op de Galapagos, wat echt een paradijs is voor vogel- (en dier-) liefhebbers! Pelikanen zie je overal op de Galapagos. Ze zitten langs de kant van het water en wanneer ze gaan vissen weet je niet wat je ziet. Ze vliegen boven het water op zoek naar visjes. Wanneer ze er een paar spotten, storten ze zich in een duikvlucht naar beneden en openen net nadat ze het water hebben geraakt hun bek wijd. Op deze manier hopen ze de visjes naar binnen te slurpen. Het maakt een behoorlijke klap op het water en is echt super vermakelijk om te zien!

vogels GvdW 0380

2. Een blue footed booby maakt zich gereed voor landing. Deze fantastische vogels, met hun leuke blauwe voetjes, vind je op meerdere plaatsen op de Galapagos. Ze zitten in groepen op rotsen langs de kant van het water van waaruit ze gaan vissen. Ik heb veel foto's van deze dieren gemaakt maar dit is wat mij betreft toch echt wel de mooiste. De foto is haarscherp en de belichting was ook perfect. Naast blauwe booby's heb je ook nog red footed booby's op de Galapagos, alleen vind je deze op veel minder plekken. Een van de plekken waar deze wel te vinden zijn is op Punta Pitt, in het Noorden van het eiland San Cristobal.

vogels GvdW 0664

3. Deze foto is genomen in een nevelwoud in Colombia, vlakbij Valle de Cocora. Daar heb je een huisje langs een wandelroute waar veel mensen even stoppen om wat te eten en drinken. En blijkbaar vinden de vogels het ook een fijne plek, want je treft ze er in overvloed aan. Dit zijn echt drie hummingbirds vastgelegd in één foto. Lijkt wel een slomo-foto, toch Knipogen. Hummingbirds vind je vooral in nevelwouden, dus stukken jungle die een klein beetje op hoogte liggen. Hummingbirds behoren tot de snelste vogeltjes ter wereld en daarnaast ook tot de kleinste soort. Het is ook het enige vogeltje ter wereld dat kan blijven hangen in de lucht, net als een helikopter. Dat komt doordat zijn vleugels zo snel bewegen dat hij geen voorwaartse kracht hoeft te hebben om te kunnen blijven vliegen.

vogels GvdW 7904

4. Van deze toekan in een boomtop heb ik een foto genomen in de Pantanal in Brazilië. Je ziet ze er regelmatig over vliegen, maar het zijn soms toch redelijk schuwe vogels (niet zo gek aangezien ze vaak door de lokale bevolking worden gevangen om als huisdier te worden gehouden). Ik vind het prachtige vogels en supermooi om te zien, ondanks dat ze van nature behoorlijk lelijk van gedrag zijn. Toekans zijn namelijk echt rovers die veel eieren van andere vogels stuk maken en zelfs jonge vogeltje opeten... Hun bek werkt als het ware als een katalysator. Enige nadeel is dat het hen ook erg zwaar maakt waardoor het geen beste vliegers zijn. Daardoor zweven ze vaak van boomtop naar boomtop, samen met hun partner. Toekans zijn monogaam en blijven hun hele leven dus bij hetzelfde mannetje of vrouwtje. Mooi toch?

vogels GvdW 9570

5. Een opstijgende flamingo. Tja, een flamingo is ook een vogel, toch Lachen. Deze flamingo hebben we gespot op het eiland Isla Isabela op de Galapagos, net achter het Iguana Crossing Boutique hotel. Ze zitten er tussen de mangrove en vissen kleine garnaaltjes uit het water door hun kop ondersteboven in het water te hangen en hun bek als zeef te gebruiken. Leuk weetje: flamingo's zijn van nature helemaal niet roze. Ze krijgen deze kleur door de garnaaltjes die ze eten. Anders waren ze gewoon wittig geweest. Net als de meeste andere dieren zijn flamingo's op de Galapagos goed benaderbaar en kun je ze de fotograferen. Dat hoef je in Kenia niet te proberen Lachen.

Wat vind jij de mooiste foto's en van welke zou jij graag willen weten hoe ik deze geschoten heb? Ik hoor het graag!

#dieren #vogels #fotografie #reisfotografie

8 reacties

 • Ruud Kok

  17 november 2016 om 07:53

  Mooie foto's inderdaad. Wel herkenbaar overigens, die bovengemiddelde interesse voor vogels op vakantie! Lijkt wat 'nerd-erig', maar er zijn zoveel mooie vogels (vooral in de meer exotische landen) dat het echt wel de moeite is daar wat meer tijd aan te besteden :)
  Heb er nu zelf een sport van gemaakt om goede foto's van alle vogels te maken en deze op basis daarvan achteraf ook proberen te determineren :D

  Enne, die foto van die kolibri's vind ik wel boeiend, hoe krijg je die er zo scherp op? :P

  Beantwoorden

 • Dionne

  17 november 2016 om 08:53

  Ik vind het helemaal niet suffig. Zulke prachtige vogels overal. Het maakt een land levendig als er veel vogeltjes rondvliegen. Toch valt het in Nederland ook best mee hoor. Maar we zijn er gewoon aan gewend. Kijk eens naar zwanen, reigers, ooievaars om maar wat grote te noemen. Of de kleine koolmeesjes, pimpelmeesjes of roodborstjes. Ijsvogeltjes of alle eenden overal. En natuurlijk de weidevogels. Die prachtige grutto, kieviet of scholekster. Er is eigenlijk keuze genoeg. De vogels van de tropen zijn kleuriger en supergaaf om te zien en je ziet ze natuurlijk niet zo vaak. Maar wie let er tegenwoordig nou nog echt op een zwaan of een gans...

  Beantwoorden

 • Selma

  17 november 2016 om 09:00

  Wow! Prachtige fotos en vogels!
  Ik kan me aansluiten bij het "nerd" groepje! Ik houd van vogels! Ook de wat "saaiere" (wat ik zelf zeker niet vind hoor!) exemplaren in ons eigen mooie landje!
  We hadden laatst een sperwer in onze tuin, dat zijn toch de mooie verrassingen!
  Ik kan niet kiezen welke foto het mooist is hoor! Maar die van de blue footed booby is wel heel gaaf!!

  Beantwoorden

 • Nanda

  17 november 2016 om 09:55

  Ik vind het ook te gek hoor! Niks nerderigs aan ;-) Zelf fotografeer ik nog niet zo lang, nog geen half jaar, maar tijdens onze laatste reis door Costa Rica heb ik ook prachtige vogels gefotografeerd. De Quetzal, ijsvogel, ara, kolibrie terwijl hij/zij nectar uit een bloem haalt (heel erg lastig om die er mooi op te krijgen, dus echt een prachtige foto heb je gemaakt) en nog veel andere soorten. Een kick als het lukt ze er mooi op te krijgen! :-)

  Beantwoorden

 • Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

  17 november 2016 om 10:44

  Ik ga voor 2 en 3! Afgelopen zomer waren we bij een roofvogelshow in Frankrijk en daar hebben we mooie fotos gemaakt van de vogels, maar het is niet makkelijk met zulke beweeglijke dieren! Heel mooi allemaal.

  Beantwoorden

 • Jeroen

  18 november 2016 om 08:15

  Wat blijft die foto van de Blue Footed Booby toch gaaf! Ben al een fan van Jan van Genten (geniet elke keer weer van de Europese variant). Een echte topfoto heb ik er zelf nog niet van helaas.
  Ben trouwens ook wel benieuwd naar hoe je die Flamingo zo mooi hebt gekregen met de donkere achtergrond.
  Leuk de feitjes die je erbij verteld. Dat van die Toekan wist ik niet. Toch even leuk om mee te pakken.
  Overigens ben ik het wel eens met de commentaren hierboven... ook in NL hebben we fantastische vogels. Ga maar eens op zoek naar de Goudvink, Gele Kwikstaart, Blauwborst of Baardmannetje. Super mooie kleurige vogels en met een beetje moeite goed te vinden. (goed op de foto krijgen is soms een ander verhaal). Probleem is hier dat de vogels vrij schuw zijn. In het buitenland zijn vogels soms wat beter benaderbaar. Dat helpt ook om het interessant te houden.
  Het mag duidelijk zijn dat ik ook wel een vogel nerd ben (ben niet voor niets naar bepaalde eilanden of plekken gegaan om bijvoorbeeld Papagaaiduikers, grote jagers of zeearenden te zien). Zoek ook altijd na wat ik gezien heb of ik laat een bevriende ornitholoog het voor mij determineren :-)

  Beantwoorden

 • Rianne

  18 november 2016 om 08:58

  Mooie foto's! Ik vind zelf vogels fotograferen zo lastig! Ben wel heel benieuwd hoe je de flamingo zo hebt gekregen.

  Beantwoorden

 • Jelle

  18 november 2016 om 14:07

  Ha leuke foto's! Drie van de foto's vliegen ook in mijn achtertuin! De hummingbirds/flamingo's en de pelican. Ik woon dan ook in Pelican Key, Sint Maarten! Mooie vogels. De flamingo's zien we vooral bij de lagoon. Jammer genoeg zijn er steeds minder vogels te zien op St Maarten door het toenemende toerisme. Hierom is het een aanrader om naar een dichtbijgelegen eiland/rock Saba te gaan met de hoogste berg van Nederland! Persoonlijk vind ik dit het mooiste stukje natuurgebied van Nederland! Schitterende natuur en mooie vogels!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.