Leven als digital nomad: tips en ervaringen

Reismeisje 22 november 2019

Digital nomad

Digital nomad. Een term die nog niet zo heel lang geleden niet eens bestond. Ik denk dat ik er smakelijk om had gelachen. Weer zo’n hype met zo’n lekker bekkende naam. En nu ben ik er zelf één. Zo’n digitale nomade. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik altijd relatief vel vrijheid heb gehad in mijn werk. Ook toen ik nog in loondienst was. Een werkgever die vertrouwen had in dat zijn mensen waarde toevoegen. Plaats- en tijdonafhankelijk. Op die manier kwam ik er jaren geleden al achter dat zo’n manier van werken me goed past. Dat ik prima mijn eigen agenda in kan delen, doelen kan formuleren en gaandeweg durf te leren. Dat ik het prettig vindt om ’s ochtends meters te maken en dat ik in de loop van de middag minder productief en scherp ben. Het zijn maar een paar voorbeelden van elementen die terug komen als je voor een bestaan als digital nomad kiest. Precies een jaar geleden heb ik daarvoor gekozen. Fulltime. Bibberend en juichend tegelijk. Ik krijg regelmatig vragen over wat het precies in houdt, hoe je ’t realiseert en wanneer je weet dat een leven als digital nomad écht bij je past. Het leek me leuk daar een artikel over te schrijven. Bij deze!

Wat is een digital nomad?

Om maar bij het begin te beginnen. Wat is een digital nomad eigenlijk? Letterlijk ben je een nomade, die de kost verdient met digitale werkzaamheden. Nomade wordt door sommigen heel letterlijk genomen; je leeft en werkt dan op verschillende plekken. Combineert je werk met reizen en hebt geen vaste verblijfplaats. Met name in Azië zie je best veel van dit soort mensen. Westerlingen die een zwervend bestaan leiden, relatief lage kosten maken in betaalbare landen en daardoor niet al te veel geld hoeven te verdienen om tóch lekker te kunnen leven. Ze werken overdag een aantal uren in een ‘digital nomad café’ en genieten de rest van de dag. Leren een taal of volgen surfles. Er zijn echter ook andere vormen. Mensen die er voor kiezen wel degelijk een vaste verblijfplaats te hebben, maar daarin qua werk en inkomsten niet afhankelijk zijn. Dat is ook de vorm waar ik zelf voor heb gekozen. Ik heb een huis in Nederland en werk in de basis van daaruit. Mijn werk is echter digitaal, wat betekent dat ik ook tijdens de reizen die ik maak werk. Of ik nu door India reis of een weekend op Texel ben, als ik maar internet heb, kan ik werken. Voor mij is dat het belangrijkste kenmerk van een digital nomad: plaats- en tijdonafhankelijk werken.

Reismeisje

Hoe realiseer je een leven als digital nomad?

Tja. Die vraag is niet heel rechtlijnig te beantwoorden. Het belangrijkste is uiteraard dat je je inkomen genereert met iets wat feitelijk over al ter wereld kan. Iets digitaals. Online. Ik snap dat er bepaalde beroepen zijn die zich daar minder goed voor lenen, maar tegenwoordig is er al heel veel mogelijk op afstand. Ik verwacht dat die ontwikkeling alleen maar verder door zal gaan zetten. Het vraagt soms alleen wat creativiteit. Ik zou je sowieso aanraden niet meteen 100% voor een leven als digital nomad te gaan, als je jaren in loondienst hebt gewerkt. Doe eerst wat onderzoek naar wat je wilt gaan doen en zorg dat je écht waarde toevoegt in wat je aanbiedt. En ga dan rustig aan bouwen. Begin met een klusje naast je reguliere baan. Als dat goed gaat, kun je besluiten minder uren in loondienst te gaan werken en je focus langzaam te verschuiven. Besef wel dat het leven van een digital nomad aan de buitenkant erg aantrekkelijk kan lijken, maar je bent en blijft een ondernemer. En ondernemerschap is niet iets voor iedereen. De onzekerheid, het fluctueren van je inkomen, het grotendeels ontbreken van collega’s. Het zijn dingen waar ik zelf ook nog steeds tegen aan loop. Het hoort er bij, maar dan moet je aan de andere kant het wel écht graag willen. Anders houd je het uiteindelijk niet vol.

Extra tip: schrijf je in bij een digitaal netwerk, waar opdrachtgevers opdrachten neer leggen die je van afstand kunt doen. Een voorbeeld is Freelancer.nl. Daar vind je allerhande opdrachten voor tekstschrijvers, marketeers, ontwerpers en ga zo maar door. Dat geeft een basis.

ComputerComputer

Persoonlijke tips als digital nomad

Als ik naar het afgelopen fulltime jaar kijk én de jaren hiervoor waarin ik naast mijn reguliere baan aan Reismeisje werkte, zijn er veel dingen die ik ontdekt en geleerd heb. Ik zet wat persoonlijke tips en inzichten voor je op een rijtje.

#1 Kies iets waar je ’s ochtends voor uit je bed vliegt

Echt. Ik meen het. Dit is het belangrijkste wat ik je mee kan geven. Doe iets waar je hart sneller van gaat slaan! Waar je voor uit je bed vliegt. Letterlijk vliegt! Bruisend van enthousiasme en energie. Het is een illusie te denken dat elke dag zo gaat zijn, maar als je niet iets doet vanuit je eigen passie en overtuiging, gaat het niet worden wat je er van verwacht. Dan gaat elk obstakel zwaar voelen en zul je het ondernemerschap eerder als een last gaan ervaren.

#2 Creëer je eigen sausje en blijf bij jezelf

Ik hoor heel vaak ‘ik zou ook wel voor mezelf willen beginnen, maar het idee wat ik heb is al 100x gedaan’. Daar geloof ik dus niet in. Ja, wel als je naar die 100 concurrenten kijkt ja. Als je gaat kopiëren en niet authentiek bent. Zo lang je bij jezelf blijft en je eigen, specifieke sausje over iets doet, zul je uiteindelijk klanten vinden. Behouden én groeien. Zo heb ik met Reismeisje niet de ambitie om de allergrootste te worden. Het is mijn doel om de wereld in de achtertuin te brengen bij mensen en mee te bouwen aan meer verdraagzaamheid en begrip voor elkaar. Andere culturen. Dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen en waar ik al die jaren aan vast heb gehouden. Het heeft me een steady groei opgeleverd en ook al zeg ik daardoor vaker ‘nee’ dan ‘ja’ tegen opdrachten, het houdt mijn bedrijf authentiek, echt en gezond. Daar geloof ik in.

Ondernemerschap thuis

#3 Zorg dat je vaste kosten laag zijn en maak keuzes

Als je doel is om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen leven, is het belangrijk dat je kosten relatief laag zijn. Of je moet meteen een hoog tarief vragen. Dat kan natuurlijk ook. Het gaat er wat mij betreft in elk geval om dat je keuzes maakt. Keuzes in wat voor jou belangrijk is en waarmee je ruimte creëert om een bestaan als digital nomad op te bouwen. Zo kies ik er bewust voor geen huis te kopen, woon ik in een betaalbare gemeente, heb ik geen onnodige abonnementen lopen en koop ik weinig kleding. Reizen, etentjes met dierbaren en vrijheid voelen zijn de dingen waar ik voor kies.

#4 Ontwikkel jezelf steeds weer

Als digital nomad en ondernemer in het algemeen, vaar je je eigen koers. Je hebt geen leidinggevende boven je en vaak ook nauwelijks tot geen collega’s. Enerzijds geeft dat veel vrijheid om je eigen weg te gaan, anderzijds kan het je ook een beperkte blik geven. Mijn ervaring is dat het onwijs belangrijk is om kritisch te blijven op jezelf. Op wat je doet en hoe je de dingen aanpakt, zodat je jezelf blijft ontwikkelen. Ik doe dat zelf door veel over mijn ondernemingen met Maurice te praten. Hij is mijn ideale spiegel en stimulator. Ik lees ook veel boeken. Over persoonlijke groei en mindset. Daar heb ik onwijs veel van opgestoken. En nog steeds. 3 van mijn favoriete boeken:

Alles is uitvogelbaar van de geweldige Marie Forleo. Een enorme aanrader om jezelf een kickstart te geven in het voor elkaar boksen van dingen. Praktisch en vol humor geschreven.

Master your mindset van Michael Pilarczyk. Wat mij betreft een onmisbaar boek als je geïnteresseerd bent in de kracht van je gedachtes en hoe je je mindset positief kunt beïnvloeden.

De fontein van Els van Steijn. Lijkt een a-typisch boek en toch is het onwijs waardevol in hoe je de dingen aanpakt. Dit boek gaat over je familiesysteem en hoe dat je gedrag bepaalt. Het heeft mij veel inzichten gegeven in (beperkende) overtuigingen die ik onbewust had.

#5 Wed niet op één paard

Ik denk dat dit essentieel is voor een (startende) digital nomad. Zorg dat je verschillende manieren hebt waarmee je je inkomen vergaart. Die manieren kunnen wel met dezelfde dienst of activiteit te maken hebben, maar het gaat er om dat je je risico wat spreidt. Ik verdien bijvoorbeeld met redactionele artikelen op het blog, affiliate marketing via verschillende netwerken en social media. Daarnaast heb ik ook nog mijn yogabedrijf Yogabubbel. Als dan de inkomsten uit één onderdeel even wat minder zijn, kun je het altijd opvangen met een ander onderdeel.

Ik zou nog wel een poos door kunnen gaan. Er zijn veel dingen die ik daarin met vallen en opstaan heb geleerd. En nog steeds. Hoe spannend het leven als digital nomad ook kan zijn, ik geniet met volle teugen! Ik ben benieuwd of jij de droom hebt zo’n leven te leiden? Of misschien doe je dat al wel?

 

#bloggen #ondernemerschap #reismeisje #digital nomad

3 reacties

  • Henriette

    22 november 2019 om 07:24

    Ik heb helaas de boot gemist. Met drie ki deren is een digital nomad leven niet te doen. Dan had ik andere keuzes moeten maken. Ik heb wel jaren in het buitenland gewoond, 17 jaar om precies te zijn, maar dat was ook elke keer op 1 vaste plaats natuurlijk.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Henriette

      22 november 2019 om 08:52

      Ik kan me voorstellen dat het met kinderen complexer is om zo'n leven te leiden ja. Al zijn er zeker voorbeelden van mensen die er wel voor kiezen. Zo te lezen heb jij al heel veel mooie avonturen mee gemaakt met zo'n lange tijd in het buitenland. Dat neemt niemand je meer af!

  • Maartje

    23 november 2019 om 01:02

    Ik ben benieuwd waarom je jezelf digital Nomad noemt als je in de basis in Nederland op een plek woont! Waarom niet freelancer, zzp’er of blogger? De termen die al jaren meegaan;)

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Maartje

      23 november 2019 om 17:06

      Het is maar een naam, dat sowieso. Ik reis veel en ben een deel van het jaar niet in Nederland. Dat is de reden.

  • Hester

    26 november 2019 om 17:17

    Leuk om te lezen! Goed dat je aangeeft dat ondernemen niet voor iedereen is weggelegd. Juist het feit dat ik een vaste baan heb, die ik ontzettend leuk vind, geeft mij een gevoel van vrijheid. Ik hoef niet na te denken waar ik op maandag ga werken en ik weet wat mijn inkomen is. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker om een volgende reis te plannen. Nadeel is wel dat ik niet zo makkelijk meer dan 5 weken weg kan. Dat pleit voor een eigen onderneming.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Hester

      27 november 2019 om 06:45

      Snap ik helemaal Hester! Mooi ook hoe je aangeeft dat jouw vaste baan je júist vrijheid geeft.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.