Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Sri Lanka

Hoewel Sri Lanka een klein land is, heeft het te maken met verschillende seizoenen. Het hoogseizoen in het Westen is tegenovergesteld aan dat van het Zuiden. Voor het hele land geldt dat als er buiten de moesson om regen valt, je hier in de praktijk weinig last van zult ondervinden. Het regent dan één of twee uur per dag (vaak op een vast tijdstip aan het einde van de middag) en direct daarna schijnt de zon weer alsof het nooit geregend heeft. 

 

De beste reistijd voor het westen van het land is van december tot en met maart. Een bezoek aan dit deel van het land garandeert je min of meet het ontlopen van de moesson.

 

De beste reistijd voor een bezoek aan het oosten van het land is in de maand februari tot en met september. Al kan het vanaf maart wel flink heet worden, houd daar eventueel rekening mee bij het plannen van je reis.

West-Sri Lanka

Oost-Sri Lanka

Reisadvies

Sri Lanka is, zeker vanaf 2012,  een veilig land om in te reizen. De burgeroorlog die hier jarenlang woedde tussen de in het Noorden gelegerde Tamil-tijgers en regeringstroepen is voorbij. Dat heeft ertoe geleid dat je nu ook dit deel van het land veilig kunt bezoeken. Er wordt hier nog wel gewaarschuwd voor niet-ontplofte mijnen wanneer je van de paden afwijkt. Het Zuiden is eigenlijk altijd al overwegend veilig geweest, hoewel je ook hier in het verleden kans had op aanslagen op openbare plaatsen. Er zijn nu geen beperkingen meer en er geldt dan ook een positief reisadvies. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Sri Lanka te checken.

Visa zaken

Voor Sri Lanka heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit online aanvragen via een visumbureau . Of je doet dit bij de ambassade in Den Haag. Een visa-on-arrival is niet mogelijk. 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Sri Lanka in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Sri Lanka te checken.

Feestdagen & festivals

4 februari Onafhankelijkheidsdag
6 maart Holi
14 augustus Feest van de Heilige Gouden Tand (alleen in Kandy)
11 november divali

Vliegtickets

Vliegen op Colombo kun je sinds kort rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol met KLM. De reistijd bedraagt dan rond 12.5 uur. Een retour ticket boek je vanaf €475 per persoon via WTC, Vliegtickets.nl of Schiphol tickets.

Dagbudget

Het prijsniveau in Sri Lanka is ongeveer gelijk aan dat in Zuid-India. Dat betekent dat het een erg goedkoop land is om in te reizen. Een eenvoudig hotel boek je al vanaf ongeveer €3. Zoek je iets meer luxe, reken dan op €10. Een hotel met een Westerse standaard aan het strand is nog wat duurder, reken op ongeveer €25. Eten doe je al vanaf €1 en ook het transport is bijzonder goedkoop. Voor minder dan €5 zit je een dag in de bus.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €15 - €20
Backpacker+ €€ €20 - €30

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.