Een reis door prachtig Sri Lanka

Reismeisje 30 januari 2019

berggebied Ella

Geschreven door Stefanie de Wit | Instagram Stefanie

Sri Lanka. Een avontuurlijke, actieve, culturele en zonnige backpack bestemming, gelegen net onder India en naast de Malediven. Een eiland dat me meteen inspireerde en waar je je hart vol kunt laten lopen met prachtige herinneringen en avonturen. Een land dat je mee sleept in een totaal andere cultuur en waar je veel kanten van Azië in één vindt. Sri Lanka is namelijk heel divers. Vandaag neem ik je mee naar dit bijzondere land. Ik vertel je eerst graag iets meer over de belangrijkste kenmerken van Sri Lanka op het vlak van cultuur en het geloof. Dit is namelijk wat voor mij Sri Lanka zo uniek en authentiek maakt.

Sri Lanka is een land ongeveer net zo groot als België en Nederland samen. Een land waar je dus perfect door heen kan reizen binnen 3 of 4 weken. Reizen met een local, per bus, tuktuk of de trein; het kan allemaal en reist super relaxed. In Sri Lanka speelt het boeddhisme een grote rol in het leven van de Singalezen. Dit geloof is veel meer voor de mensen dan alleen maar een godsdienst. Ze ontlenen er namelijk hun identiteit aan. Voor de vele monniken die je in Sri Lanka zult tegen komen is hun eiland het ‘beloofde land’ van het boeddhisme. Nu deze godsdienst in India vrijwel verdwenen is, kunnen de Singalezen met recht zeggen dat Sri Lanka het oudste boeddhistische land ter wereld is. Dit is en maakt Sri Lanka dan ook met recht gewoon een bijzonder eiland ♥.

DSC03641

Het geloof in Sri Lanka

Sri Lanka is dus een land waar je het boeddhisme in overvloed ziet én voelt. Je komt er echter ook andere geloven tegen. Namelijk het hindoeïsme, het christendom en de islam. Hoewel het merendeel van de inwoners boeddhistisch is, is het juist het samenleven van deze vier verschillende geloven wat Sri Lanka ook zo bijzonder maakt. Zo vieren de vier godsdiensten elkaars feesten en bezoeken ze elkaars bedevaartplaatsen. Toen ik in dit land zelf was voelde ik ook echt dat iedereen elkaar respecteerde en vond ik het indrukwekkend om te horen en te zien hoe de geloven verschillend maar toch zo goed samen kunnen zijn. Zo geloven de boeddhisten bijvoorbeeld dat de voetafdruk bij de heilige berg van ‘Adam’s Peak’ van Boeddha is. Maar denken de hindoes dat deze van Shiva is, volgens de moslims van Adam en geloven de christenen dat de mysterieuze voetafdruk van de Heilige Thomas is. Bijzonder toch? Het maakte voor mij Sri Lanka heel inspirerend en ik voelde me er ook ontzettend welkom.

De culturele driehoek

Één van de meest culturele plekken in Sri Lanka is de zogeheten 'cultuur driehoek'. Let op doe dit wel in gepaste kleding. Dus schouders en tot de knie bedekt. De culturele reis zal dan waarschijnlijk beginnen in Anuradhapura. Duizend jaar geleden was dit de hoofdstad van Sri Lanka. Tientallen koningen hebben in deze kloosterstad hun sporen achtergelaten in de vorm van prachtige bouwwerken, boeddhistische tempels en mega grote boeddha’s. Ik was vooral onder de indruk van de prachtige, bijzondere en mega grote stoepa’s. Verken deze stad met de fiets of met de auto. De beste tip die ik je kan geven, is om dit samen met een local te doen. Zo leer je namelijk meteen de mensen van dit prachtige land een beetje kennen en krijg je echt iets mee van hun liefde voor hun cultuur en geloof.

Dambulla boeddhas

Daarna kun je je weg vervolgen naar de stad Polonnaruwa. Deze stad staat bekend om zijn oude boeddhistische monumenten en kolossale, in de rotsen uitgehouwen beelden. Schijnt prachtig te zijn maar na Anuradhapura vervolgde ik mijn weg zelf naar Dambulla en de Sigiriya leeuwenrots Knipogen. In Dambulla vind je prachtige grot tempels gebouwd op een 160 meter hoge rots met in de tempels talloze verschillende boeddha´s. Ik keek mijn ogen uit en kon er echt geen genoeg van krijgen! Wat een andere wereld! Monniken gekleed in oranje gewaden en ook in deze tempel voel je weer de overtuiging van het geloof in de locals voort vloeien.

Leeuwenrots

Daarna vervolgde ik mijn reis naar Sigiriya om de ‘Leeuwenrots’ te beklimmen. Deze unieke rots is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka en tevens een van de zeven Werelderfgoed locaties die het land rijk is. Deze reusachtige rots is meer dan 200 meter hoog. Koning Kasapa koos 'm voor zijn paleis. Achter deze rots schuilt een bijzondere geschiedenis en door het beklimmen van deze rots zul je die vele historische overblijfselen ook tegen komen. Interessant en indrukwekkend. Bezoek deze bezienswaardigheid rond de middag, dan is het hier namelijk het rustigste vanwege de hitte. Je kunt genieten van al het moois en het prachtige uitzicht zonder alle drukte. Beklimmen van Sigiriya is overigens niet gratis. Lijkt het je toch te toeristisch dan is het beklimmen van de ‘Pidurangala Rock’ een goed alternatief. Het leuke is dat wanneer je op het topje van deze rots staat, je de Sigiriya ‘leeuwenrots’ kunt zien liggen! Zelf vind ik dat je het beklimmen van de Sigiriya leeuwenrots niet mag overslaan. Echt een hoogtepunt in Sri Lanka.

De culturele driehoek zal waarschijnlijk eindigen in de stad Kandy. Waar je de bekende tempel ‘de tempel van de tand’ kunt bezoeken. Zelf vond ik deze tempel niet heel interessant maar ook hier schuilt weer een bijzonder verhaal achter...

paalvissers

Sri Lanka voor backpackers

Na het bezoeken van de culturele driehoek van Sri Lanka vervolgde ik mijn reis met veel plezier naar het leuke backpacker dorpje Ella, gelegen in een prachtig groene berglandschap. Ik bewonderde de prachtige theeplantages. Wandelde uren door de omgeving, beklom de ‘little Adams Peak’. Bezocht watervallen. Maakte lange maar prachtige treinreizen samen met de locals door de geweldige natuur van Sri Lanka. Ik genoot intens van de culture, historische steden, het fort van Galle. En natuurlijk van de zon, het strand, het surfen en de schildpadden aan de oost- en zuidkust. Ik bewonderde de paalvissers en maakte een prachtige safari in Yala National park. Waar ik o.a. wilde luipaarden, krokodillen, aapjes en olifanten heb gespot.

Sri lanka

Al met al kan ik je echt zeggen dat ik verschrikkelijk heb genoten van het reizen door Sri Lanka en ik heb nog nooit in een Aziatisch land zoveel verschillende dingen in één kunnen zien, doen en bewonderen. Terug denken aan Sri Lanka doe ik dus nog heel vaak. Heb jij Sri Lanka wel eens bezocht? Misschien staat het nog op je wensenlijstje?

@Azië @Sri Lanka #sri lanka #Azië #reistips #reizen #backpacken

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.