Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Papoea Nieuw-Guinea

Papoea Nieuw-Guinea kent twee droge seizoenen, de eerste in de maanden mei en juni en de tweede in oktober en november. Gedurende deze maanden is het er droog en kun je rekenen op een temperatuur van rond de 30 graden. Buiten deze maanden om kan het behoorlijk regenen. Vooral in de maanden december en maart regent het in het Noordoosten veel. In mei en oktober regent het veel in het Zuidoosten van het land. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen in het hoogland (vooral  gedurende de nacht( flink lager kunnen zijn.

Papoea Nieuw-Guinea

Reisadvies

Reizen naar Papoea Nieuw-Guinea brengt bepaalde risico's met zich mee. Het land staat in sommige landen als behoorlijk onveilig of zelfs als wetteloos te boek. Soms worden de gevaren eerlijk gezegd ook overdreven. Het is absoluut mogelijk zelfstandig te reizen in dit land. Wees je echter bewust van de gevaren en ga goed voorbereid op reis. De meeste gevaarlijke situaties doen zich voor in de grote steden als Port Moresby, Lae en Mount Hagen. Het risico op overvallen of beroving is hier redelijk groot. Ga onder geen beding na zonsondergang de straat op, reis met taxi's die vooraf besproken zijn via je hotel en loop niet te koop met dure spullen. Informeer ter plaatste goed welke buurten van deze steden als veilig te boek staan en welke niet. In de hooglanden van Papoea Nieuw-Guinea komen geregeld stammenoorlogen voor. Hoewel je als toerist hier niet heel snel in verzeild zult raken, is het toch verstandig hiervoor het een en ander uit te zoeken voordat je op pad gaat. Sowieso is het beter om in Papoea Nieuw-Guinea wandelingen te doen met een gids of lokaal iemand. Veelal loop je over privé-grond en kun je gauw in conflict komen met landeigenaren die hiervoor een vergoeding willen zien. Check voordat je afreis naar altijd goed het meest actuele reisadvies voor Papoea Nieuw-Guinea.

Visa zaken

Als Nederlander kun je bij aankomst in Port Moresby een Visa-on-Arrival krijgen. Je paspoort moet tenminste nog 6 maanden geldig zijn en je moet een pasfoto bij je hebben. Je ontvangt dan een visum dat 60 dagen geldig is. De kosten waren voorheen 100 kina, maar dat schijnt niet langer actueel te zijn. Arriveer je in Papoea Nieuw-Guinea via een land- of zeegrens, dan moet je vooraf een visum hebben aangevraagd bij een ambassade of consulaat.

Inentingen

Ben je de week voorafgaand naar de Salomonseilanden in een land geweest waar gele koorts voorkomt? Dan is een gele koorts vaccinatie verplicht. Daarnaast worden inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden ook inentingen tegen buiktyfus, Hepatitis B en TBC aangeraden. Op de Salomonseilanden komt ook malaria voor. Het is verstandig hier voorzorgsmaatregelen tegen te nemen. Check altijd voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor de Salomonseilanden.

Feestdagen & festivals

1 januari Nieuwjaarsdag
23 april Nationale Herinneringsdag
Tweede vrijdag in Juni Queens birthday
16 september Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstmis

Dagbudget

Voor lokale mensen is het leven in Papoea Nieuw-Guinea niet erg duur. Lokale producten worden zelf verbouwd en vis wordt gevangen, welke beide tegen goedkope prijzen worden verkocht op lokale markten. Reizen als toerist is er echter vrij prijzig. Dit komt vooral doordat je geregeld zult moeten vliegen (mits je meerdere afgelegen eilanden wilt bezoeken), je soms zelf vervoer zult moeten charteren (openbaar vervoer is er nauwelijks of niet) en accommodaties niet goedkoop zijn. Veel spullen die toeristen verlangen moeten worden geïmporteerd. Onderstaand vind je een reëel dagbudget voor accommodatie, lokaal vervoer en eten/drinken.

Backpacker €75-90
Backpacker + €€ €90-110

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.