Papoea Nieuw Guinea: mijn persoonlijke ervaringen

Reismeisje 14 januari 2019

PNG 1

Papoea Nieuw Guinea. Één van de meest afgelegen bestemmingen waar ik ooit ben geweest. Het stond nooit op mijn bucketlist. Eerlijk is eerlijk. Het was tijdens de wereldreis dat we er langs kwamen. We reisden vanaf Vanuatu naar Port Moresby. De hoofdstad van Papoea Nieuw Guinea. Dat voelde nog vrij geciviliseerd. Wegen waren prima, huizen van steen, winkeltjes en er liep zelfs politie op straat. Voor wat het waard is. De inwoners van Papoea Nieuw Guinea hebben niet zo veel met politie. Of wat verder ook maar bij wet is vast gelegd. Ze leven volgens oude tradities. Normen en waarden. Van generatie op generatie over gedragen. Hoewel Port Moresby absoluut een stad is zoals wij die kennen, merkte ik dat hier ook al wel. Op straat kun je zo maar een naakt beschilderde man tegen komen. Behorend tot een stam. Niemand kijkt er op of om van. 

De wetten van de traditie

Buiten Port Moresby zijn die tradities helemaal merkbaar. Infrastructuur ontbreekt vrijwel volledig. Transport gebeurt door de lucht. Ook omdat het veiliger is. Er zullen maar net twee stammen een eeuwenoud gevecht aan het uit maken zijn. Daar wil je niet midden in komen te staan. Het klinkt misschien als iets uit een spannend kinderboek; in Papoea Nieuw Guinea is het de realiteit. Niet dagelijks, maar nog steeds realiteit. Het overkwam ons ook. We zaten ergens in de hooglanden. In de buurt van Tari. We hadden wel geruchten gehoord dat er wat rumoer was. Jaren geleden waren er mannen uit de ene stam vermoord door mensen behorend tot een andere stam.

Een oude rekening die vereffend werd. Jaren ging het goed. Tot ze elkaar weer troffen. Op een marktje. Op het grensgebied. Wettelijk was er geen grens te bekennen, maar voor hen telde dat niet. Líep die grens er daadwerkelijk. Er werd weer een rekening vereffend.

Een paar man vermoord. Het gebied werd lam gelegd. En daar zaten we; uitkijkend op die denkbeeldige grens. We konden er niet weg komen. Blijven voelde ook onveilig. Écht onveilig. Vrouwen van één van de stammen werden verstopt in de accommodatie waar we zaten. Een bizarre situatie vond ik 't. Uiteindelijk hebben dit soort conflicten niets met toeristen te maken en zullen ze je niet zo maar iets aan doen. Kom er echter niet midden in te staan. Dan gelden er andere regels...

PNG stam

1.000 stammen en ruim 800 talen

Het is niet zo gek dat Papoea Nieuw Guinea wat wetteloos is. Lijkt. De infrastructuur is er erg slecht. Mensen zijn er bovendien arm. Ruim 35% leeft onder de armoedegrens. En dat zijn slechts de officiële getallen. Ze hebben simpelweg niet de middelen om zich te bewegen of zich de luxe van een TV of radio te veroorloven. Als er al stroom is Knipogen. Dat maakt dat veel inwoners van Papoea Nieuw Guinea generatie op generatie op dezelfde manier opgroeien. Met dezelfde tradities, rituelen en gebruiken. En dus hun eigen wetten. Er wordt geschat dat er zo'n 1.000 stammen in Papoea Nieuw Guinea leven. 1.000! Die dus fysiek nauwelijks te bereiken zijn en daar bovenop ook nog eens grotendeels een andere taal spreken. Compleet anders. Ik heb me laten vertellen dat een stam op 5 kilometer afstand een onverstaanbare taal kan spreken voor de buurstam. Niet voor te stellen toch? Het maakt dat wetten zoals wij die kennen lastig te hanteren zijn. Ze komen niet aan óf worden simpelweg niet geaccepteerd.

PNG vervoer

Reizen door Papoea Nieuw Guinea

Ik vond het een hele ervaring. Die reis door Papoea Nieuw Guinea. Ik hoef er niet opnieuw heen en tegelijkertijd had ik het niet willen missen. Het is dubbel. Er is geen land waar ik me onveiliger heb gevoeld dan daar en geen land waar de ervaring zó enorm authentiek is. De cultuur en mensen zijn er super boeiend. Totaal anders dan bij ons. En de natuur is er fenomenaal. Onaangetast. Groen en wild. Van bergen tot de bijna allermooiste duikspot ter wereld. Mocht je Papoea Nieuw Guinea overwegen, is het wel goed te weten dat je tijd moet hebben. En geld. Reizen door Papoea Nieuw Guinea kost veel van beiden. Er zijn zeker opties om de kosten te drukken, maar dan moet je echt leven zoals de locals. Afwachten of er een auto ergens rijdt. En vertrouwen op je veiligheid. Ik zou je eerder aanraden om iets meer geld uit te geven en met de binnenlandse maatschappij van Papoea Nieuw Guinea te vliegen. Een enkele vlucht kost al snel rond €150, maar het is veilig, gegarandeerd en snel. Qua accommodaties is de spoeling best wel dun. En op backpackers is Papoea Nieuw Guinea sowieso niet ingericht Knipogen. Een simpele hotelkamer in Port Moresby kost al snel rond €80. En wil je een wat meer middenklasse hotel kun je al snel het dubbele verwachten. Idem voor de hooglanden. 

Papoea Nieuw Guinea is geen allemans bestemming. Het is er niet altijd veilig, de infrastructuur is minimaal, het reizen is duur en niets is wat het van tevoren lijkt. Als je echter van avontuur houdt en geïnteresseerd bent in een écht authentieke cultuur, dan is PNG your call. Ik ben benieuwd of deze bestemming jou aanspreekt?

@Azië @Papoea Nieuw-Guinea #papoea nieuw guinea #Azië #reizen #backpacken

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.