Wandelen met chimpansees

05 augustus 2014

Laatst schreef ik al over de toffe gorilla trek die we in Oeganda hebben gedaan. Dat was zonder meer één van mijn hoogtepunten tijdens de reis door Oeganda. Het allergaafste moest toen echter nog komen: een forest walk met chimpansees :-) . Dat klinkt toch te gek? En dat was het ook! Big time! Ngamba Island 1 Ngamba Island.
In Oeganda ligt het Victoria Lake; een supergroot meer waar verschillende eilandjes in liggen. Op zo’n 30 kilometer en een vrij pittig boottochtje van 45 minuten van Entebbe verwijderd, ligt Ngamba Island. Een eiland van 100 hectare groot, waarvan ruim 95 hectare bebost is. In dat bos leven 48 chimpansee weesjes! Op de overige 5 hectare leven hun verzorgers, staan wat gebouwtjes en worden ze bij gevoerd. Dat laatste is echt broodnodig; 95 hectare zou in het wild voldoende zijn voor slechts 2 chimps, dus een paar extra banaantjes of een bakje pap gaat er wel in bij die beestjes ;-) . Er zijn best wat mensen die hun vraagtekens zetten bij dit project. Het is immers niet volledig natuurlijk. Ik hoorde zelf ook wel bij de critici vóór ik Ngamba Island bezocht. Toch moet ik zeggen dat mijn mening wel is veranderd. De Chimpanzee Trust Uganda doet echt fantastisch werk op Ngamba Island met een enorme liefde en passie voor de chimpansees. De chimps die hier leven zijn allemaal slachtoffer van stroperij, circus praktijken of mensen die het wel leuk leek een chimp als huisdier te hebben. Vreselijk. Zonder de inzet van het Chimpanzee Trust zouden deze beesten sterven of veelal mishandeld worden. Chimps worden zowel uit Oeganda als ook omringende landen als Kongo en Burundi naar Ngamba Island gehaald om daar een rustig leventje te leven. En ja; afgesloten van hun natuurlijke habitat, maar zo veel beter dan wat hen anders te wachten had gestaan.
Een dag uit het leven van een chimp.
Chimpansees zijn in het wild vrij agressief en met name territoriaal. Ze nemen dan ook niet snel een weesje uit een andere groep op. Dat is in de beschermde omgeving van Ngamba Island niet anders. Het kan soms maanden duren voor een nieuw weesje door een deel van de chimps wordt geaccepteerd. Toch lukt het op Ngamba Island uiteindelijk wel. Er is een heel duidelijke hiërarchie zichtbaar tussen de chimps onderling en de mannetjes verdedigen constant hun positie, maar ze leven peaceful samen. Overdag zijn de chimps eigenlijk alleen maar in het bos. Beetje aan takken bungelen, tukken in een gefabriceerd nest, bladeren verzamelen, spelen met de kleintjes en daarna weer eens richting het ‘voedergebied’ wandelen. Op gezette tijden krijgen ze bananen, ananassen en pap voor geschoteld. Vooral zoet fruit is favoriet ;-) . Tijdens het voederen wordt duidelijk hoe menselijk chimps zijn. Zo leuk! Wist je dat wij voor 98.2% onze genen delen met chimps?! Van klappen voor eten tot de mimiek in hun gezicht en het pielen met een stok om een stuk banaan te pakken te krijgen; ze hebben zo veel menselijke trekken. Het zijn met stip mijn nieuwe favoriete dieren! Ngamba Island 2 ’s Avonds proberen ze de chimps zo veel mogelijk in grote hokken te lokken. Chimps maken namelijk voor de nacht nesten van takken. Met 49 chimps in een bos geschikt voor 2 is het niet zo moeilijk voor te stellen wat er na een paar nachten nesten bouwen zou gebeuren… En dus hebben ze grote hokken gemaakt met voor elke chimp een hangmatje :-) . Lijken ze heerlijk te vinden! Ngamba Island 3 Forest walk.
Als toerist kun je ’s ochtends vroeg met een aantal chimps een forest walk doen. Dat betekent dat je een uurtje de tijd krijgt om, onder begeleiding uiteraard, met de kleintjes en vrouwtjes laag in rang in het bos rond te lopen. Nog voor alle andere chimps weer het bos in worden gelaten natuurlijk, want de leider wil je niet in het wild tegen komen :-| . Wij hebben dit dus gedaan en het was echt in één woord: FAN-TAS-TISCH!! Je krijgt een overal aan en dan komende de eerste beestjes al aan gelopen. Ze graaien als eerste in je broekzakken om te kijken of je nog wat lekkers hebt. Een fractie van een seconde vond ik het een beetje spannend, maar je merkt eigenlijk meteen dat het lieve beesten zijn. Ik draaide me nog niet om of ik had Medina al op mijn rug zitten ;-) . Een vrouwtjes chimp die superaanhankelijk is en het liefste de hele dag op je rug blijft hangen. Best zwaar nog, al had ik serieus wel de hele dag met haar rond willen lopen. Geweldig! Helaas hebben we er verder geen foto’s van, want dat is niet toegestaan, maar geloof me: het is zo enorm bijzonder om mee te maken!
Quanta costa?
Een bezoekje aan Ngamba Island is niet goedkoop. Tenzij je voor een dagtripje gaat, maar dat zou ik niet aanraden. Dat gaat een teleurstelling zijn. We hebben verschillende boten zien komen en gaan voor een dagtripje en ik kan me niet voorstellen dat die mensen blij zijn geweest. Je kijkt letterlijk een half uurtje naar het voederen, hangt nog eens een half uur wat rond en dan ga je weer naar het vasteland. Als je overweegt naar Ngamba Island te gaan, zou ik zeker 2 dagen gaan met dus 1 overnachting. Dan maak je het voederen een aantal keren mee, het ‘geweld’ ’s avonds in de hokken en je hoort de chimps constant om je heen; dat maakt de ervaring pas compleet. Maar goed, de kosten. De boot vertrekt vanuit Entebbe, 2x per dag. Reken op ongeveer $88 per persoon voor een retourtochtje. Dan moet je nog een fee betalen om überhaupt het eiland op te mogen a $40 per persoon. Als je op Ngamba Island wilt blijven, kun je kiezen voor één van de drie ingerichte safaritenten. Supermooi, maar echt heel duur. $200 voor 1 nacht. Dus. Hebben wij mooi niet gedaan ;-) . Wij hebben geslapen bij het personeel; dan verblijf je in een klein kamertje waar letterlijk alleen een bed staat, maar meer heb je niet nodig toch? Ik moet wel zeggen, dat ze dit niet standaard aanbieden, maar ik zou er zeker naar vragen. Scheelt toch mooi! Het eten op Ngamba is echt het lekkerste wat ik in Oeganda heb gehad. Dus dat zou ik zeker mee pakken! De kosten hangen heel erg af van wat je verder doet, maar reken op zo’n $50 per persoon voor fullboard. En dan tot slot de forest walk. Die is echt duur…$400 per persoon. Oeps. Maar serieus, zo de moeite! En het geld gaat voor mijn gevoel echt naar de verzorging van die lieve chimps. Als je ergens geld wilt en kunt spenden in Oeganda, zou ik het hier doen!
Praktische tips.
Dan nog even wat handige tips. Als je kiest voor een overnight stay op Ngamba Island, ben je verplicht allerlei vaccinaties te hebben. Er is een hele lijst die door de GGD hier moet worden afgestempeld. Een heel gedoe, maar als je er op tijd mee begint geen probleem verder. Vraag hier bij een boeking meteen even naar. Tot slot zou ik een dag vóór je naar Ngamba Island vertrekt al in Entebbe zijn. Het kantoor van Chimpanzee Trust Uganda is daar namelijk gevestigd en daar willen ze nog een gesprek met je hebben. Jaja, het gaat niet voor niets. Ook kun je hier betalen, kan gewoon met pinpas of creditcard.   Hoe kostbaar een tripje naar Ngamba Island ook is, ik zou het echt aanraden. Maar wel alleen als je ook een nachtje kunt blijven. Anders denk ik dat het een teleurstelling kan worden…

#reizen #backpacken #oeganda #ngamba island #chimpansees

4 reacties

 • fitflop shoes clearance

  fit flop stockists

  Beantwoorden

 • gerben

  05 augustus 2014 om 08:20

  Helemaal eens met je blog reismeisje :-). Als je wat geld wilt spenderen in Oeganda, doe het dan hier. Ze verrichten zoveel goed werk met je geld. Niet alleen op het eiland, maar ook in voor andere projecten. En de forest walk is inderdaad echt FANTASTISCH. Zelden zoiets bijzonders meegemaakt. Ik zie mezelf nog zo lopen in het bos, reismeisje voor me met een chimpansee om haar rug geklemd. Echt te leuk. En die kleine chimpansee, Sara, die wilde niets liever dan spelen.
  Maar zelfs al doe je de forest walk niet, dan nog is een bezoek met overnachting op Ngamba Island meer dan de moeite waard!

  Beantwoorden

 • Ivan Kakooza

  05 augustus 2014 om 13:24

  Thank you for the wonderful article about the chimpanzees and for supporting them.

  Beantwoorden

 • Miranda Bekkers

  05 augustus 2014 om 19:15

  Leuk om te lezen dat je de Forest Walk ook hebt meegemaakt! Het is inderdaad een unieke ervaring en compleet anders dan de 'standaard' chimp tracking omdat je zo close met de chimps bent. Nog een praktische tip voor degenen die dit ook graag tijdens een bezoek aan Oeganda zouden willen doen: aarzel niet en doe het snel! Vanaf januari 2015 is de Forest Walk helaas niet meer mogelijk aangezien de jonge chimps die op het eiland verblijven ook ouder worden en tegen die tijd compleet geïntegreerd zijn.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.