Tips voor succesvol (reis-)bloggen

Reismeisje 18 juni 2015

Reisbloggen

Ruim 2 jaar geleden ben ik begonnen met bloggen. Zo maar. Vanuit het niets en met 0 ervaring. Vóór we zelf altijd op reis gingen, speurde ik heel wat websites en blogs af. Op zoek naar de meest unieke slaapplekken en leukste, lokale gidsen. Na flink wat reizen dacht ik: waarom begin ik niet zelf een blog? Misschien hebben andere avontuurlijke reizigers daar wat aan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht de domeinnaam Reismeisje, downloadde Wordpress en ging van start. As simpel as that ;-) . Ondertussen zijn er maandelijks zo’n 50.000 bezoekers op Reismeisje te vinden, verschijnen er dagelijks nieuwe artikelen en val ik van het ene in het andere avontuur. Dingen die ik van tevoren nooit had bedacht en waarbij ik elke dag nog bij leer. Regelmatig vind ik mailtjes in mijn mailbox met vragen over reisbloggen. Hoe je er mee begint en van 0 tot 50.000 bezoekers komt. Tja. Lastig om te beantwoorden als dat nooit je doel is geweest, maarrrrrr wat tips heb ik wel. Komen ze!

Blog vanuit je hart.
Klinkt een beetje zoet, maar het is wel de eerste tip die ik altijd geef. Ik ben er van overtuigd dat een succesvol blog alleen mogelijk is als je over iets blogt waar je hart ligt. Waar je gepassioneerd over bent. Alleen dan houd je het namelijk vol. En, belangrijker, je lezers voelen genadeloos aan of je echt enthousiast over iets bent of slechts doet alsof. Geloof me. Soms krijg ik letterlijk een mail met ‘Ik wil graag geld verdienen met een reisblog. Hoe kan ik dit zo snel mogelijk bereiken?’. Los van dat dit voor iemand best een overweging kan zijn, denk ik echt dat dit niet het juiste vertrekpunt is. Blog over dat waar je hart ligt. Dan komt de rest vanzelf wel.

Schrijf consequent en structureel.
Als je een poosje onderweg bent met je eigen blog en wat meer lezers buiten familie en vrienden krijgt ;-) , zul je merken dat je lezers op bepaalde momenten artikelen verwachten. Met een bijbehorende stijl. Het is belangrijk dat je daar voor jezelf een structuur in vindt. Ik probeer de stijl van Reismeisje te borgen door echt alles zelf te schrijven of op z’n minst te redigeren. Dus ook de content die ik in opdracht van merk x schrijf; die zijn eveneens altijd door mij geschreven, in mijn stijl en op basis van mijn eigen mening. En ja, dat is erg veel werk. Zeker als je er nog een baan naast hebt, maar ik zou eerder wat minder vaak per week bloggen dan content van derden plaatsen. Onthoud dat je lezers met een reden bij je blog terug komen!

Wees origineel.
Het is niet altijd makkelijk onderwerpen te bedenken. Ik heb soms ook wel eens eventjes geen inspiratie. Ik weet echter ook dat ik dan beter even iets anders kan gaan doen. Het komt vanzelf wel weer. Probeer het niet af te dwingen of artikelen te kopiëren van andere blogs. Prima om inspiratie op andere blogs op te doen, maar blijf echt je eigen ding doen. Wees creatief en origineel. Ik sla ook wel eens de plank mis :-? , maar daar leer je weer van. Bovendien is unieke content superbelangrijk voor je vindbaarheid in Google. Het zal een poosje duren, maar op een gegeven moment zul je merken dat lezers op je blog komen via oudere artikelen. Dan is de kans groot dat je op bepaalde zoektermen hoog scoort in Google. Hoe meer unieke content je schrijft en hoe vaker dat wordt gelezen, geliked of wat dan ook, hoe beter het is.

Wees je eigen doelgroep.
Misschien werkt dit niet voor iedereen zo, maar mijn stelling is eigenlijk altijd: ‘als ik het leuk vind, vinden mijn lezers dat ook wel’. Of tenminste 80% daarvan ;-) . Met andere woorden, ik ben mijn eigen doelgroep. Dat ligt natuurlijk in het verlengde van mijn eerste punt, het bloggen vanuit mijn eigen passie voor reizen. Ik schrijf over de reizen en bestemmingen die ikzelf gaaf vind of waarvan ik denk dat het misschien andere reizigers verder zou kunnen helpen. Het betekent echter ook dat ik regelmatig samenwerkingen of opdrachten af sla. Soms zitten er zelfs leuke dingen tussen, maar het moet echt helemaal aansluiten bij Reismeisje. Daar moet je echt eerlijk in zijn naar jezelf. Hoe geloofwaardig is het als ik reclame maak voor een merk waar ik zelf nooit iets van zou kopen? Niet toch? Hoe dun die grens soms ook is, ik bewaak ‘m met m’n leven.   En zo kan ik nog wel even door gaan. Natuurlijk komen er ook praktische zaken bij kijken als het bedenken van een geschikte domeinnaam, installeren van Wordpress of ander CMS, opbouwen van je social media kanalen en ga zo maar door. Voor mij begint het echter allemaal met de genoemde punten.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegen aan kijkt; heb je zelf ook een blog en doe je dat bijvoorbeeld heel anders? Of kun je je vinden in deze tips?

#reizen #backpacken #blog #bloggen #reisblog

14 reacties

 • Sandra

  18 juni 2015 om 06:07

  Ik heb weinig aanvullingen! Ik denk dat bloggen vanuit je passie inderdaad echt het allerbelangrijkste is! De meeste (reis)bloggers overleven het eerste jaar niet eens omdat ze er minder snel geld mee gingen verdienen dan gehoopt. Dan was je reden dus geen passie haha. Mijn blog gaat ook 'ineens' als een speer (lees: bloed, zweet, tranen, vallen en opstaan) en soms vind ik dat best een beetje eng haha! Het kost veel tijd (en dan schrijf ik nog niet eens elke dag) en eerlijk is eerlijk, ik vind die zakelijke kant niet altijd even leuk (hoewel ik dat met een eigen bedrijf echt wel gewend ben). En dan heb ik het niet over de leuke mailtjes van lezers en bedrijven, maar vooral de discussies omtrent financiën...

  Ga zo door toppers!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   18 juni 2015 om 07:59

   Thanks voor je uitgebreide reactie. Helemaal eens! En dank, lief!

 • Margreet/www.reisverhaaltjes.nl

  18 juni 2015 om 06:17

  ik lees jouw blogs elke dag met plezier ! Het heeft mij zelfs aangezet, om zelf te gaan bloggen en ik vind het superleuk ! Ik ben pas begonnen en ben al heel erg blij, als ik één reactie krijg .....en die is dan van familie of van een vriendin ! Dit zal jij misschien herkennen...toen jij net begon ! Nu zit je op 50.000 bezoekers ? Ik vind het knap hoor.... blog je vanaf het begin al dagelijks ?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet/www.reisverhaaltjes.nl

   18 juni 2015 om 07:57

   In het begin niet dagelijks maar ik denk na 2 maanden al wel. Ik vond het gewoon meteen zo superleuk om te doen!

 • eva - eighty7

  18 juni 2015 om 07:04

  Kan me goed vinden in jouw opmerkingen. Ik schrijf vooral omdat ik het zelf zo leuk vind en omdat ik mijn foto's wil delen; dat er dan mensen zijn die het ook leuk vinden en meelezen vind ik alleen maar super leuk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje eva - eighty7

   18 juni 2015 om 07:58

   Ja toch?!

 • Reggy | Project R.

  18 juni 2015 om 07:39

  Ook al ben ik nog niet zo lang bezig voor mij zijn deze punten ook het belangrijkst. Als ik ergens inspiratie op doe of nieuwe dingen mee maak, kijk ik er altijd naar uit om daar iets over te kunnen schrijven. Om het te kunnen delen met anderen en het door middel van foto's visueel te maken. Dat het nu dan nog maar een paar mensen zijn, die die verhalen lezen - maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Elke reactie en elke lezer is waardevol.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Reggy | Project R.

   18 juni 2015 om 07:56

   Helemaal eens!

 • Jolanda de Koninf

  18 juni 2015 om 08:27

  Leuk om te lezen ben zelf net een maand begonnen met bloggen.
  17 jaar geleden ben ik uit passie voor reizen voor mezelf begonnen als zelfstandig reisadviseur. En nu wil ik graag al mijn belevenissen van vakanties en studiereizen in een blog zetten.
  Maar ik vindt het nog heel moeilijk of ik het wel goed doe ? Of is jou tip gewoon plaatsen en de rest wordt vanzelf makkelijker.

  Groetjes jolanda

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jolanda de Koninf

   18 juni 2015 om 14:04

   Yesssss. Gewoon doen wat je leuk vindt! Houd jezelf als je doelpubliek als het ware. Het belangrijkste is ook echt gewoon dat je het leuk vindt om mee bezig te zijn. Die volgers komen dan vanzelf wel.

 • Saskia | KidsErOpUit

  18 juni 2015 om 08:45

  Uit m'n hart gegrepen! Daar draait het om: volg je passie, doe wat je leuk vindt en blijf bij je niche. Dan komen bezoekers echt vanzelf wel.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Saskia | KidsErOpUit

   18 juni 2015 om 14:03

   Amen :-)

 • Robert | Traveljunks

  18 juni 2015 om 09:13

  Voor een groot deel zitten we op één lijn en kan ik alleen maar beamen wat je schrijft. Grootste verschil is dat jij prominenter in het geheel staat dan ik, maar dat is een persoonlijke invulling. Misschien is dat, wel of niet icm andere factoren, ook wel de reden van je succes.

  Ik ken genoeg bloggers die het voor het geld doen. Sommige bloggers hebben (tijdelijk) succes, maar de meeste bloggers lukt dat niet. Bloggers zouden het moeten doen omdat ze het leuk vinden. Dat lees je er vaak aan af en met een beetje mazzel werkt het ook in andere richtingen. Vooral jezelf geen druk opleggen is mijn insteek :-)

  Ik heb sind 2008 Traveljunks al enkele malen na het inslapen afgestoft, maar heb na de laatste keer alles anders gedaan. Ik trek me niets van anderen aan, ik kijk zelden op google analytics (wel op de plugin op wp admin) en plaats alleen als ik iets heb waar ik achter sta. Aanbiedingen te over, maar ook ik doe het alleen als ik het leuk vind en het zelf mag invullen. Als men van de site gebruik zou willen maken, dan alleen onder mijn voorwaarden. Ook gastbloggers heb ik wel, maar je moest eens weten hoeveel content van derden ik heb geweigerd. Ik moet er een goed gevoel bij hebben en dat is voor mij het belangrijkst.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   18 juni 2015 om 14:03

   Perfecte insteek toch? En Traveljunks is een vet leuke en informatieve site. Keep up the good work zou ik zo zeggen!!

 • Debby

  18 juni 2015 om 10:52

  Superleuk dat je hierover schrijft, en wow, dacht dat je al veel langer bezig was joh! :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   18 juni 2015 om 14:02

   Ha! Grappig ;-). Weet je nog dat je me interviewde voor Bohemian Dreams? Dat was helemaal in het begin ;-).

 • Yvon

  18 juni 2015 om 11:30

  Net als Debby dacht ik dat je al veel langer aan het bloggen was! Knap hoor, om in zo'n relatief korte tijd zo'n following op te bouwen!

  En met alle punten eten. Enthousiasme is belangrijk en het écht willen doen. Anders houd je het inderdaad niet vol.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Yvon

   18 juni 2015 om 14:01

   Thanks Yvon :-):-)

 • Ester

  18 juni 2015 om 11:57

  Ik had ook het idee dat je langer bezig was! Uiteindelijk hou je een blog voor je eigen plezier bij, dus als je daar met een andere insteek in gaat zul je je al snel vervelen, denk ik. Ik merk dat ik er nu veel te weinig tijd aan kan besteden omdat ik nu eenmaal geen vijf vrije avonden in de week heb. Een vrij deel per week, als ik geluk heb ;-) Dus nu is het bij mij gewoon wat minder druk. Maar inspiratie genoeg, dus als het wat rustiger wordt heb ik ook weer wat meer tijd om te bloggen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   18 juni 2015 om 14:01

   Fijn toch? En vaak als je wat rustiger bent, borrel je ineens ook over van inspiratie. Dat heb ik tenminste ;-).

 • Felice

  18 juni 2015 om 12:49

  Hey!

  Weer goede tips! Ik heb nog een vraag... Bij welke hosting bedrijf heb jij je blog ondergebracht. Aan hoeveel GB moet ik denken qua gebruik. Hoeveel gebruik jij bijvoorbeeld per maand?

  Thanks!! Veel plezier met de voorbereidingen van jullie wereldreis!
  Felice

  Beantwoorden

  • Reismeisje Felice

   18 juni 2015 om 14:00

   Thanks Felice! Er zijn erg veel goede hostingpartijen, maar ik weet dat Yourhosting.nl en Oxilion bijvoorbeeld erg prettig werken. Qua aantal GB hangt het erg van je site/blog af. M.n. van foto's die je gebruikt en de hoeveelheid bezoek die over je blog heen komt per dag. Gedurende het eerste half jaar zou ik zelf voor het meest goedkope hostingpakket gaan; het moet gek (of eigenlijk goed ;-)) lopen wil je daar niet mee uit de voeten kunnen.

 • Kimber - Reisgenie

  18 juni 2015 om 14:14

  Wauw, wat knap dat je dit in zo'n korte tijd hebt opgebouwd, Wendy! Ik sluit me volledig aan bij alle genoemde punten. Vooral punt één is echt van levensbelang, ik heb nog steeds elke keer zin om een nieuw artikel te schrijven en ik denk dat dat er voor zorgt dat de kwaliteit hoog is en dat een artikel leuk is om te lezen :D.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kimber - Reisgenie

   19 juni 2015 om 06:29

   Yesssss! Helemaal eens. Thanks!

 • Leonie

  19 juni 2015 om 12:03

  Handige tips, bedankt! Ik denk dat je naast de door jou genoemde zaken ook een beetje geluk moet hebben dat het balletje gaat rollen. Zo kwam ik Reismeisje voor het eerst tegen op Facebook omdat een vriend van me het likete. Anders was ik je blog waarschijnlijk veel later (of niet) tegengekomen. Je moet het maar net treffen dat mensen buiten je directe socialmediakring je weten te vinden!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie

   19 juni 2015 om 16:07

   Daar heb je inderdaad helemaal gelijk in ;-)

 • Marcella

  04 juli 2015 om 22:36

  Tof om te lezen Wendy! En zo herkenbaar! Ik volg je blog al jaren met veel plezier. Fijn dat je over zoveel bestemmingen schrijft!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marcella

   05 juli 2015 om 10:27

   Thanks Marcella, lief :-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.