Tips voor een stedentrip naar Vilnius

17 juni 2015

Shutterstock.com | Written by Gerben

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik er ben geweest en dat is eigenlijk best jammer. Want Vilnius is een erg leuke stad! Toegegeven, het is geen Rome of Parijs, maar het is wel eens wat anders. En bovendien een stuk minder duur. Daarom vandaag dus een aantal tips om Vilnius op een leuke stedentrip te bezoeken!

Oude stad. Bezoek de oude stad. Dit gedeelte van de stad met haar smalle steegjes en straatjes leent zich uitstekend voor een wandeling. Je vindt er tal van mooie gebouwen, kerken en kathedralen. Verder is het een prima plek om voor weinig geld heerlijk te lunchen en wat te shoppen. Een echte aanrader! Zorg wel van tevoren dat je een plattegrond hebt; die kun je bij de meeste hotels zo mee pakken.

Sint-Annakerk. Deze mooie, grote kerk is wel een bezoekje waard wanneer je er in de buurt bent. Qua uiterlijk heeft het wel wat weg van de Dom in Keulen en doet hier dan ook zeker niet voor onder. Toch moet je het hier vooral van de buitenkant hebben, de binnenkant is nou niet bepaald de Sixtijnse Kapel. Kom vroeg in de ochtend en met een beetje mazzel pak je hier een dienst mee.

KGB museum. Bij een bezoek aan Vilnius mag het KGB museum niet ontbreken op je to do lijstje. Het museum is een drie verdiepingen tellend gebouw met in de kelder het meest indrukwekkende en aangrijpende gedeelte; het cellencomplex. Best een nare gedachte hier zo vrij rond te lopen terwijl deze plaats de grootste nachtmerrie was van de meeste Litouwers. Op de begane grond en eerste verdieping vind je allerlei informatie over de KGB en de bevolking van Litouwen toentertijd. Je vindt het museum aan de Auku Straat 2a. Echt een bezoekje waard!

Exit room. In Litouwen vind je meerdere ontsnappingsspellen. Het idee is dat je wordt opgesloten in een kamer en gaandeweg krijg je tips toegespeeld over hoe je uit die kamer kunt ontsnappen. Bijzonder hè ;-) . Ik heb ze zelf niet gedaan maar de Exit room krijgt goede recensies. Ben jij er geweest, dan horen we graag hoe het was.

Castle Hill. Voor een mooi uitzicht over de stad breng je een bezoekje aan Castle Hill. Je kunt dit lopend doen vanaf onder aan de berg of je neemt het liftje dat je naar de top brengt voor een paar euro. Op de top vind je een klein museum met informatie over het kasteel en de ruïnes. Vooral ‘s avonds biedt het een geweldig uitzicht over de stad!

National Opera. Opera hoort wat mij betreft een beetje bij de historie van dit land. Doet me gelijk denken aan de blockbuster Black Swan die niet al te lang geleden in de bioscopen draaide. Fantastisch om zo’n oud gebouw binnen te lopen waar de geur van vroeger hangt en de houten vloeren kraken onder het geloop van alle bezoekers. Geeft een goed beeld van hoe het er in de Sovjetunie nog uit zag. Je vindt het operagebouw aan de A. Vienuolio 1.  

Ben jij al eens in Vilnius geweest en heb jij nog tips?

@Europa @Litouwen #reizen #stedentrip #reistips #highlights #litouwen #vilnius

6 reacties

 • Leonie

  17 juni 2015 om 15:23

  Vilnius vond ik verrassend mooi! De Baltische landen zijn sowieso erg leuk. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie

   17 juni 2015 om 19:16

   Ja he. Vinden wij ook!!

 • Kirsten | Travelaar.nl

  17 juni 2015 om 16:00

  Super mooie stad inderdaad! Een aanrader is nog een dagtrip naar Trakai. Een dorpje met een kasteel dat je kunt bezoeken. Erg mooi!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten | Travelaar.nl

   17 juni 2015 om 19:15

   Thanks voor de aanvulling!

 • Liese

  17 juni 2015 om 19:05

  Leuk, ik schreef er zelf ook een post over en KGB stond ook bij mijn favorieten. Voor de rest vond ik het kattencafé er echt heerlijk, maar vooral het slenteren in de oude stad was heerlijk :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Liese

   17 juni 2015 om 19:15

   Wat leuk dat je er ook geweest bent!

 • Elsemieke | Living on a Plane

  17 juni 2015 om 19:59

  Ik krijg hierdoor een beetje spijt dat ik laatst die goedkope tickets naar Vilnius niet geboekt heb. Lijkt de stad op Riga of Tallinn?

  Beantwoorden

  • Mark Elsemieke | Living on a Plane

   18 juni 2015 om 07:38

   @Elsemieke, Talinn ben ik niet geweest. Afgelopen december in Riga geweest en in mei naar Vilnius.
   Vilnius vond ik echt veel leuker dan Riga. Leukere terrassen, restaurantjes etc.

 • Caro

  18 juni 2015 om 21:21

  Ik ben nog nooit in Vilnius geweest, het liefst zou ik het combineren met nog wat steden en landen daar in de buurt. Dat KGB museum klinkt wel echt ontzettend gaaf!

  Beantwoorden

 • Beau Swierstra

  21 juni 2015 om 11:37

  Het leukste om te doen is lekker door de oude stad zwerven en genieten van de oude gebouwen en de heel veel kerken! Maar ook het wijkje Uzupis is een bezoek waard, dat heeft zichzelf min of meer onafhankelijk verklaard van Litouwen en heeft ook een eigen munt en leger. Volgende week ga ik er weer heen!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.