Maakt reizen gelukkig?

Reismeisje 10 oktober 2018

Reizen def

Vorige week hoorde ik een interview met Ab Dijksterhuis. Ik ken de beste man niet, maar hij schijnt veel te weten over geluk. Wat dat is en hoe je het vindt. Recent heeft hij een boekje geschreven met de titel 'Maakt geld gelukkig?'. Dat intrigeerde me. Die vraag. Los van wat het antwoord op die specifieke vraag, intrigeert geluk als thema me überhaupt. Een woord van deze tijd. Grillig in betekenis en wens. Geluk betekent immers qua invulling voor iedereen iets anders. Het gevoel dat wij als 'gelukkig' omschrijven is echter herkenbaar. Hetzelfde voor iedereen. Al hardlopend met dat interview in mijn oren, dwaalden mijn gedachten naar wat de invulling van geluk voor mij dan precies is. Wat het de afgelopen jaren is geweest ook. Reizen speelt daarin een essentiële rol. Één van mijn grote passies. Iets waar ik geen genoeg van krijg. En toch heb ik de afgelopen 2 jaar geen verre reis gemaakt. Heel bewust. Maar in hoeverre past reizen voor mij dan eigenlijk bij dat geluksgevoel?

Een paar jaar geleden had ik de titel van dit artikel met een volmondig 'ja' beantwoord. Reizen maakte me oprecht gelukkig. Dacht ik. De rij Lonely Planets in de boekenkast werd elk jaar breder. Een volgende plank er bij. Weer een land van de bucketlist. Niet dat ik daarmee bezig was, met het afvinken van die bucketlist. Het ging me oprecht om de ervaring van het reizen. Het ontdekken van het leven aan de andere kant van de wereld. Daar zelf midden in staan. Het vergeten van de tijd en het ontmoeten van mensen. Dat is wat me gelukkig maakte. Als ik daar echter nu op terug kijk, besef ik me dat ik niet altijd eerlijk was tegenover mezelf.

Op een bepaalde manier speelde in de hoofdrol in mijn eigen geënsceneerde film. Het tempo lag jaren erg hoog. 2 dagen hier, een dag reizen, één dag om bij te komen en dan 4 dagen hiken in de bergen.

Dat. Ik werd er soms moe van. Er zal veel vluchtigheid in. Pas thuis ervoer ik vaak écht de reis. Pas dan had ik de rust om terug te kijken en alles de revue te laten passeren.  Als ik er op terug kijk, ging het veel meer om wat een reis nadien met me deed. Wat ik er uit haalde. Hoe het mijn blik op het leven hier verrijkte. Het besef dat we uiteindelijk allemaal mensen zijn en hetzelfde in het leven willen. Een rustig, fijn leven vol liefde en plezier met de mensen van wie we houden ♥. Als er iets is wat ik tijdens al die reizen door 90 landen heb geleerd is het wel dát. De manier waarop we daar invulling aan kunnen en willen geven verschilt. Door cultuur, historie, economie of politiek. Maar wat we er mee beogen is gelijk. Waar je ook leeft. 

Maakt reizen me gelukkig? Het reizen zélf heeft dat niet per sé altijd gedaan nee. Het was meer de complete ervaring die dat deed. Of juist het hele kleine. Schommelend in mijn hangmat in de Amazone, een eerlijk gesprek met een monnik in Tibet, thee drinken met locals in Iran. Dat soort ervaringen. Het menselijke contact en het uitwisselen. Die uitwisseling is misschien sneller interessant aan de andere kant van de wereld. Simpelweg omdat het leven daar zo anders kan zijn. Maar in de kern hoef ik niet naar die andere kant toe om datzelfde gevoel van geluk te kunnen ervaren. Dat kan ook op Texel. Of om de hoek van waar ik woon. Ik denk echter wel dat het reizen me onwijs veel heeft gebracht, waardoor ik veel sneller tevreden ben. Kan genieten van het heel kleine. Dankbaarheid kan voelen voor waar mijn wieg heeft gestaan. De enorme pracht zie van onze wereld. Om de hoek én ver weg. Het reizen opent mijn ogen. En misschien is dat wel precies wat geluk is; het kunnen zíen wat er is en voor je staat. 

Ik ben ontzettend benieuwd hoe het in Thailand zal gaan zijn. Straks, begin volgend jaar. Voor het eerst in 2 jaar tijd voel ik weer de kriebel om écht te gaan reizen. In een rustiger tempo en met meer bewustzijn. Dat wel. Juist omdat ik denk dat dat me gelukkiger maakt. De ervaring rijker. Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is? Maakt reizen jou gelukkig? Waarom wel of niet? 

#reismeisje #persoonlijk #reizen

6 reacties

 • Jessica

  10 oktober 2018 om 08:09

  Herkenbaar... reizen is voor mij altijd een must geweest. Nu blijkt, ook een vlucht...
  Ik ben altijd een tropen-meisje geweest, heb zelfs een tijdje in Azië gewoond. Nederland, Europa was nooit echt mijn ding. Tot ik begin dit jaar voor het eerst met mijn lief een aantal dagen naar Duitsland ging. Ineens kon ik die sneeuw waarderen. Omdat hij erbij was.
  Nu vecht ik tegen een burn out. Volgende week gaan we weer een paar dagen samen weg. Naar Duitsland. Mijn nieuwe reismotto is: het maakt niet uit waar in de wereld je bent, als je het uitzicht maar deelt met iemand waar je van houdt.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jessica

   10 oktober 2018 om 09:07

   Dank voor je eerlijke en open reactie Jessica. Mooi. Geniet van waar je ook maar bent; de wereld heeft zo veel mooie plekjes. Juist ook om de hoek ;-). Blijf bij jezelf en kies voor dat wat jou gelukkig maakt ♥.

  • Kristel Jessica

   10 oktober 2018 om 10:39

   Hoi Jessica, ik lees dat je vecht tegen een burn-out. Dit deed ik 2 jaar geleden ook. Ik ben geen therapeut maar wil je wel iets zeggen: Vecht er niet tegen. Laat het gebeuren, als je er tegen vecht ga je verliezen, als je het laat gebeuren ga je rust krijgen, gaan je hersenen alle prikkels die je hebt opgezogen in jaren tijd eindelijk verwerken en energie heel langzaam in de reserve batterij plaatsen.

   Hoe harder je er tegen vecht, hoe harder die in je gezicht terug komt. Van heel dichtbij heb ik vriendinnen het zien doen (zelfs nu een) en die druppel die zorgt dat niet meer meer kunt vechten is zo verdomd pijnlijk. Vecht niet tegen jezelf, ben lief voor jezelf.

   • Reismeisjenl Kristel

    10 oktober 2018 om 14:19

 • Michel

  10 oktober 2018 om 09:05

  Tijdens het maken (en ook vooraf trouwens) van verre reizen voel ik mij wel erg gelukkig ja. Maar ik word er niet ongelukkig van als ik niet (ver) reis. Ik denk vooral dat het in het laatste zit.
  Geluk of je gelukkig voelen zit hem in heel veel dingen. Reizen maakt daar onderdeel van uit, maar is voor mij niet het belangrijkste. Daar ben ik inmiddels wel achter. Gezondheid, familie etc. dat zijn zaken die 365 dagen per jaar mijn gelukgevoel bepalen. Reizen is voor mij slechts in een korte periode een soort shot van extra gelukgevoel, noem het een kick. Heerlijk gevoel, maar meestal kortdurend en je snakt altijd weer naar meer. Ik probeer er nuchter naar te kijken, maar zo af en toe dat heerlijke gevoel... top toch!? :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   10 oktober 2018 om 09:08

   Couldn't agree more Michel ;-). Voor mij is het precies zo.

 • Kristel

  10 oktober 2018 om 10:43

  Reizen-nieuwe dingen-plekjes ontdekken met mijn dierbare dat maakt mij gelukkig. Afgelopen jaar 2 verre reizen en 1 binnen Europa gemaakt. Komend jaar zal het grotendeels binnen de EU zijn en een bezoek aan een vriendin in Zuid Afrika, dat is een mega gelukje waardoor ik voor eigenlijk alleen prijs van een ticket naar een prachtig land af kan reizen elk jaar.

  Maar het gaat niet om het verre. Groningen, Haarlem, een klein dorpje over de grens met Duitsland en boerderij in Italie. Ervaringen delene en tijd doorbrengen met mensen waar ik van hou. Dat maakt me gelukkig. ALs ik dan nog een nieuwe cultuur kan leren kennen, met locals kan kletsen of leren pasta maken van een Italiaanse oma die geen woord buiten Italie spreekt. Dan ben ik gelukkig dat ik dat mee mag maken en ervaren. Dat zij die tijd met mij willen doorbrengen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kristel

   10 oktober 2018 om 14:20

   Helemaal eens Kristel! Mooi verwoord.

 • Jennifer

  10 oktober 2018 om 13:02

  Mooi geschreven! Wij maken eens per jaar een verre reis van 3 weken en daar leef ik echt naartoe. Ik geniet dan ook op het moment dat we op pad zijn. Ons reistempo hebben wij wel verlaagd. We zitten nu bijna overal 2 nachten of langer. Inmiddels al veel van de wereld gezien en het verrijkt mijn leven, ook dat we dit kunnen doen geeft mij een gelukkig gevoel. Echter ben ik ook gelukkig in Nederland en genieten we van concerten, festivals en ons huis wat mij ook een goed gevoel geeft. Het is bij mij een combinatie welke in balans moet zijn en waar ik kan genieten. Het leven gaat al zo snel, een dag is zo voorbij.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jennifer

   10 oktober 2018 om 14:20

   Dank Jennifer ♥. Heel herkenbaar, jouw reactie. Geniet lekker van alles wat je blij maakt!

 • Miranda

  10 oktober 2018 om 20:03

  Het zijn inderdaad niet zozeer de plekken die je bezoekt, maar de momenten die je er beleeft. Ik woon nu ruim 11 jaar in Afrika en hier leer je veel meer met de dag te leven. De spontaniteit, de onverwachte situaties, de tegenstrijdigheden tussen het vertrouwde en onbekende. Wij zijn dan niet constant op reis maar het is wel een belangrijke reden om voorlopig niet terug naar Nederland te willen.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Miranda

   11 oktober 2018 om 07:52

   Wauw, 11 jaar al? Wat een tijd zeg en wat een avontuur! Alle geluk!

 • Nathalie

  11 oktober 2018 om 05:16

  Herkenbaar artikel! Ik ben begonnen aan een lange reis en i.p.v. heel erg veel vluchtig en kort wil ik graag op verschillende plekken langer blijven (kan niet altijd) om zo meer te zijn en meer te voelen wat het zijn daar met mij doet.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Nathalie

   11 oktober 2018 om 07:53

   Wat mooi Nathalie. Ik wens je een prachtige reis toe!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.